Když šli čeští zaměstnanci před 3 lety na oběd během pracovní pauzy, stačila jim ve většině případů papírová stokoruna. To už teď ale neplatí. Průměrná hodnota českého oběda totiž byla v prosinci 2018 na částce 119,80 Kč. Oproti roku 2017 jde o nárůst o 8 Kč.
Za vyšší útratu za obědy může několik faktorů. V posledním čtvrtletí roku 2018 došlo k mírnému nárůstu cen v restauracích, a to hlavně kvůli zdražení surovin, zejména zeleniny. Kromě toho si ale Češi také čím dál více vybírají o něco dražší jídla než dříve. Zaznamenali jsme, že se mění skladba jídel v poledních menu. Restauratéři se již nebojí na obědový jídelníček zařadit jídla, která často stojí výrazněji přes sto korun a na jejichž přípravě se nešetří tolik jako v minulosti. Češi si tato jídla dopřávají stále častěji. Oběd pro nás už není spojen s povinností dostat něco do žaludku jako dříve, jdeme si na jídle pochutnat,
říká Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant ve společnosti Edenred.
Výrazný nárůst cen a útrat v restauracích ale nastal i před dvěma lety, kdy restauratéři promítli do cen náklady spojené se zavedením EET.
Nejvíce za jídlo utrácejí lidé v Praze, kde za oběd utratí průměrně přes 130 Kč. Tady zároveň útraty rostou nejrychleji, během tří let o téměř pětinu. Naopak nejpomalejší nárůst eviduje Ústecký a Liberecký kraj, kde se ceny během tří let zvýšily o cca 15 %.