Podle údajů Českého statistického úřadu a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) nejvíce v březnu letošního roku oproti prosinci 2014 zdražily broskve či nektarinky 88,1 %. Výrazné zdražení také bylo u salátových okurek a to 77,1 %.
Zatímco například v prosinci 2014 stály broskve a nektarinky průměrně 41,65 Kč za kilo, v březnu byste za ně zaplatili 78 Kč. Důvodem podle agrárního analytika byla neúroda, ale také obtížné skladování tohoto ovoce. Oblíbená pochoutka kuře s broskví, která byla terčem kritiky známých šéfkuchařů, a která se objevila v nejednom jídelním lístků restaurací, se tak nejspíše stane drahou, nedostupnou pochoutkou.
Výrazně také zdražily například lískové ořechy, tak důvodem zvyšování cen byl vývoj cen na komoditních trzích – došlo ke zdražení kvůli mrazům v Turecku, které je jedním u z hlavních producentů. Cena lískových oříšků se také může projevit na některých populárních lískooříškových pomazánkách.