Hlavní navigace

Za 100 Kč stravenku se už nají jen v Jihlavě a v Olomouci

Veronika Doskočilová

V červnu 2017 utratili Češi za oběd v průměru 108,20 Kč. Oproti roku 2016 vzrostla částka o 5,40 Kč. Informovala o tom společnost Edenred.

V Ostravě se cena oběda zvedla v průměru o 80 haléřů oproti březnu 2017. V Ústí nad Labem činí navýšení v průměru 60 haléřů a v Jihlavě a Olomouci pak 50 haléřů. I přesto jsou ale tato města stále těmi, kde se lidé mohou najíst nejlevněji.

Průměrná útrata zaměstnanců za oběd.
Autor: Edenred

Průměrná útrata zaměstnanců za oběd.

Olomouc a Jihlava jsou jedinými krajskými městy, kde je možné pořídit oběd za v průměru méně než 100 Kč. Útraty Čechů za obědy začaly růst od října 2016, a to v souvislosti se zdražením některých potravin a surovin. Nárůst nastal také v prosinci 2016, kdy vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb. Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, tedy Praze a Brně a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a Českých Budějovicích. Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí nejméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období, uvedl Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant® .

Aktuální celorepublikový průměr se blíží 109 Kč.

Našli jste v článku chybu?