Výše průměrné mzdy sice kontinuálně roste, ale současně dochází i ke zvyšování cen v gastronomii. Podle TRC Indexu, který mapuje útraty Čechů za obědy v jednotlivých krajských městech, jsou na tom v republikovém srovnání pořadí průměrné mzdy a ceny obědů nejhůře Jihočeši. Nejlépe jsou na tom naopak lidé na Vysočině. Vyplynulo to z informací společnosti Edenred.
V poměru cen obědu a průměrné mzdy jsou na tom nejhůře lidé v Jihočeském kraji. Ti mají čtvrtou nejnižší průměrnou mzdu v České republice, a to 28 780 Kč. Za oběd však dají v průměru 111,60 Kč, čímž se řadí mezi tři nejdražší kraje společně s Prahou a jižní Moravou.
Horší situace panuje i ve Zlínském a Karlovarském kraji. Oba kraje jsou v pořadí mezd na konci žebříčku, ale ceny obědů se pohybují okolo 106 Kč za jídlo. To je o přibližně 5 Kč více, než v krajích s nejlevnějšími obědy.
Nejlépe jsou na tom naopak lidé žijící na Vysočině. V žebříčku mezd jsou v polovině s průměrnou mzdou 29 140 Kč a obědy jsou tu téměř nejlevnější v republice, hned po Olomouci. Lidé tu za oběd zaplatí v průměru 101,70 Kč za polední menu.
Za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst hned o 2 koruny a 30 haléřů. Souvislost to má právě s nízkou nezaměstnaností a s ní spojeným zvyšováním mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Restaurace pak také promítají do ceny jídel zvýšené náklady zdražených surovin,
vysvětluje Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred. Současný celorepublikový průměr jednoho oběda je 111,90 Kč.