Pivovarům se kvůli epidemii výrazně propadly tržby. Podle šéfky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové se spotřeba piva dostala na úroveň 60. let. Pivovary podle ní loni přišly o jeden a půl milionu hektolitrů piva a Česko zhruba o 500 hospod. Informace vyplývají z rozhovoru na sesterském serveru Podnikatel.cz.
Navzdory tomu, že epidemie v České republice konečně polevuje, podle Ferencové se očekává, že další stovky hospod ukončí činnost v letošním roce. Covid samozřejmě dopadl i na minipivovary, 25 z nich přerušilo výrobu a čeká na obrat k lepšímu, čtyři svou činnost ukončily.
Roční spotřeba piva na obyvatele u nás v roce 2020 dosáhla 135 litrů a za pokles samozřejmě mohou koronavirové restrikce a omezení provozu hospod a restaurací v tuzemsku, ale i v zahraničí. A přitom ještě v letech 2018 a 2019 se českému pivovarnictví dařilo velmi dobře, produkce stoupala a v roce 2019 jsme zaznamenali rekordních 21,6 milionu hektolitrů,
uvedla Ferencová s tím, že se českému pivovarnictví dařilo posledních 10 let před epidemií i na zahraničních trzích.
Zatímco v roce 2019 se podle ní z celkové spotřeby piva v Česku v restauracích vypila třetina, o rok později to byla už jen čtvrtina. Podíl piva vypitého v restauračních zařízeních v poměru s tím, které se prodalo v prodejnách, byl v roce 2019 26 ku 74. Meziročně se pak spotřeba v restauračních zařízeních propadla o 31 %.
Negativní vliv na dané odvětví mělo kromě zavření hospod také zkrácené otevírací doby, zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, rušení sportovních a kulturních akcí apod.
Pivovary se na vzniklou situace snažily reagovat například tím, že nabízely produkty zákazníkům prostřednictvím jiných distribučních kanálů, než bylo dosud zvykem. E-shopy jsou dnes už v podstatě běžnou záležitostí. Vzrostla poptávka po pivu v lahvích a plechovkách. Pivovary proto investovaly do stáčecích linek a zaznamenali jsme, že místo velkých padesátilitrových sudů se plní ty s menším objemem,
vysvětlila Ferencová a dodala, že enormní zájem je o patnáctilitrové sudy, které si musely jednu dobu pivovary dokonce půjčovat mezi sebou, protože jich na trhu v danou chvíli nebyl dostatek.
Pivovary si podle ní v krizi pomáhaly a snažily se podporovat i hospodské a restauratéry. Například bezplatným sanitováním výčepních zařízení, dodávkou prázdných pet lahví kvůli možnosti odnést si točené domů, nebo dodávkou desinfekce a ochranných pomůcek na vlastní náklady. Pivovary pomáhaly také s rozvozem vakcín, zdarma rozvážely nealkoholické pivo pro pracovníky bezpečnostních složek a zaměstnanci pivovarů se podíleli na trasování pro krajské hygieny.
Další informace si přečtěte v článku Spotřeba piva? Loni jako v 60. letech, říká šéfka svazu pivovarů a sladoven