Ohledně potravin se rozšiřuje celá řada mýtů a polopravd. Jeden z mýtu je například ten, že obchodní řetězce či výrobci přistupují ke křehčení ovoce, neboli přidávání vody či jiných látek do ovoce, aby nabralo na hmotnosti. Podle Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) „není jasný ani způsob, jak by bylo možné takové množství vody do ovoce vložit, navázat a udržet“. Podle odborníka je krehčení nesmysl:
Také samotná technologie napichování ovoce vodou obohacenou o nějaké preparáty nemá, a to je opět podstatné, žádný logický smysl. Je totiž zřejmé, že jakékoli umělé porušení slupky představuje v praxi vstupní otvor pro organismy, jejichž působením se čerstvost neprodlouží, ale naopak zkracuje. I malý otvor je tak vstupní branou pro možné infekce a oxidační procesy, takže „křehčené ovoce“ by velmi rychle degradovalo a hnilo,
uvádí agrární analytik Petr Havel v článku serveru Vitalia.cz.