Češi si o Vánocích dopřávají lepší jídlo a pití, než ve zbytku roku. Nevadí jim ani zaplatit za něj o několik tisíc navíc. Ne vždy se ale toto jídlo spotřebuje. Až 66 % dotázaných přiznalo, že má hodně nespotřebovaných zbytků, se kterými si musí poradit. Jídlo pak často končí v koši. Ve 40 % případů pak hodnota vyhozeného jídla překročí částku 500 Kč. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.
Polovina lidí si na Vánoce dopřeje jídlo a pití, které si jinak po celý rok nekupuje, nebo jen velmi výjimečně. S tím jsou spojené i větší výdaje, za kvalitní jídlo a pití zaplatíme i o dva tisíce víc než jindy,
říká Roman Müller, analytik spotřebitelského financování společnosti Home Credit.
Pokud už lidem zbude jídlo, které sami nezvládnou spotřebovat, snaží se situaci řešit různě. Téměř 80 % přiznává, že se potraviny snaží zpracovat jiným způsobem tak, aby bylo jídlo použitelné. Například zamražením apod. Ve 13 % případů Češi jídlo rozdají známým, kamarádům a rodině. Ve 2 % případů lidé tímto jídlem nakrmí svá zvířata a zbylých 6 % Čechů jídlo jednoduše vyhodí.