O 50 korun si nyní připlatí Češi za obědy v porovnání s tím, kolik utráceli před pěti lety. V roce 2017 byla průměrná cena obědu 108 Kč, v březnu 2022 je to 156,10 Kč. V posledních třech měsících se útraty zdražují více v souvislosti s celkovým růstem spotřebitelských cen. Informace přinesl průzkum společnosti Edenred CZ.
Průzkum uvádí, že růst výdajů na obědy dlouhodobě převyšuje nárůst reálných příjmů. V pětiletém horizontu útraty v restauracích vzrostly o 45 procent, nárůst příjmů byl ale za srovnatelné období o osm procentních bodů nižší (+37 procent).
Nejrychleji ceny jídel a útraty v restauracích stoupaly od přelomu jara a léta 2020, kdy nastalo první rozvolnění od startu koronavirové pandemie. V posledních 2 letech se ceny zvýšily o 25 Kč, za poslední rok to bylo o téměř 15 Kč.
Dlouhá léta se v restauracích mimo Prahu dal oběd pořídit zhruba za stokorunu, dnes nestačí většinou ani 150 korun,
uvádí členka vedení společnosti Edenred zodpovědná za firemní vztahy Aneta Martišková.
Letos ceny jídel v restauracích stoupají kvůli bezprecedentní inflaci, kdy majitelům restaurací zdražují všechny důležité vstupy, potravinami počínaje a energiemi konče. Zároveň mají problém získat nové zaměstnance. To vše se promítá do jejich nákladů.
Vyhláška MPSV platná v letošním roce definující hodnotu daňově optimálního příspěvku na stravné je stanovena na 150 Kč. Podle údajů společnosti Edenred pouze necelá čtvrtina firem v Česku nabízí svým zaměstnancům příspěvek na stravování vyšší než 120 Kč na den, nad 130 Kč je to dokonce jen 13 %.
Nejčastější nominální hodnotou stále zůstává stravenka ve výši 100 Kč, tedy 50 korun pod její letošní optimální hodnotou.