Hlavní navigace

Na rozdíl od cizinců Češi útratu za oběd příliš neřeší. Je to díky poledním nabídkám

Sdílet

Veronika Doskočilová

Stravovací návyky Čechů se za posledních 10 let výrazně změnily. Sedm z deseti Čechů si například každý pracovní den dopřeje oběd, což je o 14 % více, než v roce 2009.  Vyplynulo to mezinárodního průzkumu stravovacích návyků FOOD, který iniciovala společnost Edenred ve spolupráci s Evropskou unií.

Jídlu ale lidé chtějí věnovat kratší dobu než dříve. Rychlé obsluze dává přednost 47 % Čechů, což je o 10 % více než před deseti lety. Podobný směr je patrný i v dalších zemích, nejméně při jídle spěchají Slováci, nejvíce pak Španělé.

V porovnání s ostatními státy přitom Čechy nejméně zajímá, kolik za jídlo utratí. To je z velké části dané tím, že ze všech sledovaných evropských zemí Češi nejčastěji chodí do restaurací a vybírají si jídlo ze zvýhodněného poledního menu. To naopak není rozšířené v zahraničí.

V návštěvách restaurací a závodních jídelen Češi dlouhodobě dominují evropskému žebříčku. Výrazně ale jak v Česku, tak i dalších zemích roste popularita odpočinkových místností, jídlo v nich si dává třetina lidí v Česku, ale třeba skoro šest z deseti Belgičanů.

Našli jste v článku chybu?
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?

Diskuse byla uzavřena.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).