Stravovací návyky Čechů se za posledních 10 let výrazně změnily. Sedm z deseti Čechů si například každý pracovní den dopřeje oběd, což je o 14 % více, než v roce 2009. Vyplynulo to mezinárodního průzkumu stravovacích návyků FOOD, který iniciovala společnost Edenred ve spolupráci s Evropskou unií.
Jídlu ale lidé chtějí věnovat kratší dobu než dříve. Rychlé obsluze dává přednost 47 % Čechů, což je o 10 % více než před deseti lety. Podobný směr je patrný i v dalších zemích, nejméně při jídle spěchají Slováci, nejvíce pak Španělé.
V porovnání s ostatními státy přitom Čechy nejméně zajímá, kolik za jídlo utratí. To je z velké části dané tím, že ze všech sledovaných evropských zemí Češi nejčastěji chodí do restaurací a vybírají si jídlo ze zvýhodněného poledního menu. To naopak není rozšířené v zahraničí.
V návštěvách restaurací a závodních jídelen Češi dlouhodobě dominují evropskému žebříčku. Výrazně ale jak v Česku, tak i dalších zemích roste popularita odpočinkových místností, jídlo v nich si dává třetina lidí v Česku, ale třeba skoro šest z deseti Belgičanů.