Nikde na světě není jídlo stejně drahé. A co v jednom státě stojí pár korun, ve druhém může stát i několik tisíc. Vyplynulo to ze studie Counting the Beans: the True Cost of Food around the World
a z informací, které zveřejnila společnost Mastercard.
Například v americkém státě New York se dá porce fazolového guláše připravit za 1,2 dolaru (26 Kč). Tato cena odpovídá 0,6 % průměrného denního příjmu. Naproti tomu v Jižním Súdánu ale vyjde totožná porce na 286násobek poměru k dennímu příjmu, což by v New Yorku odpovídalo 321,7 dolaru (7030 Kč).
Právě Jižní Súdán dopadl v hodnocení studie nejhůře. Následován je Nigérií, kde po přepočtení na příjem obyvatele státu New York vyjde zmíněná porce jídla na ekvivalent 200,32 dolarů (4378 Kč). K pořízení porce jednoduchého jídla je tu zapotřebí 121 % průměrného příjmu v zemi.
V Sýrii porce jídla po přepočtení na příjem obyvatele státu New York vyjde na 190,11 dolarů (4154 Kč) a pro porci jednoduchého jídla je zapotřebí 115 % průměrného příjmu v zemi.