Hlavní navigace

Kam se dostanete jen s pasem a kde musíte žádat o vízum? Někdy záleží i na tom, jak jste se do země dostali

Veronika Doskočilová

Pokud cestujete po Evropské unii, vystačíte si i jen s občanským průkazem. Mimo EU už však nutně potřebujete pas a někdy i vízum. To se dá v určitých případech pořídit i na letišti, lepší a levnější však bývá zajistit si ho dopředu.

Díky českému pasu můžete bezvízově cestovat do 182 zemí po celém světě. Kompletní seznam najdete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Ve většině zemí můžete bez víza pobývat 90 dní, existují ale výjimky jako Jamajka, Thajsko či Mikronésie, kde je vízum nutné už pro pobyt delší než jeden měsíc. Naopak v Kanadě může český turista zůstat bez víza až půl roku, říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Délka turistického víza se také někdy odvíjí od toho, jakým způsobem jste se do dané země dostali. Například v Thajsku platí, že pokud přiletíte letadlem, je turistické vízum 30 dní. Pokud ale dorazíte po souši, trvá turistické vízum jen 15 dní.

Vízum budete potřebovat k návštěvě většiny postsovětských republik a zemí Afriky a Asie. Obvykle jej získáte po vyplnění všech formulářů na příslušné ambasádě. Jsou ale i výjimky. Australské vízum si můžete vyřídit po internetu na základě vyplnění dotazníků a ověření beztrestnosti.

Ani cena víz není jednotná. Průměrně se pohybuje v rozmezí od jednohodo dvou tisíc korun. Kde a jak si jednotlivá víza zajistíte, se můžete dočíst na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR v jeho encyklopedii států.

Myslete i na to, že pro vstup do řady zemí platí specifická pravidla. USA vám sice pro krátkodobé turistické návštěvy umožní bezvízový styk, vyžadují však pas s biometrickými údaji a vyplnění elektronického registračního formuláře ESTA. Pokud jste ale cestovali kdykoliv po 1. březnu 2011 do Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Súdánu, nebude online formulář ESTA stačit. V tomto případě musíte na Velvyslanectví USA požádat o vízum.

Země jako Turecko a Egypt zase odmítají turisty, kterým pas brzy končí. Při návštěvě této země musíte mít pas, jehož platnost končí za 3 – 6 měsíců po plánovaném návratu.

Našli jste v článku chybu?