Hlavní navigace

ČOI: Pozor na zařízení upravující vodu. Dělá z pitné nevhodnou ke konzumaci

Sdílet

Gabriela Hájková 25. 4. 2016

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nabídkami rozboru pitné vody, které se poslední dobou objevují ve schránkách spotřebitelů. Lidé, kteří tuto nabídku využijí, si k sobě domů pozvou neznámou osobu, která je promyšleným způsobem, známým z předváděcích akcí, začne lákat k nákupu předraženého výrobku na údajně zázračné zlepšení kvality pitné vody, uvádí zpráva ČOI, podle které inspekce zakázala další distribuci a prodej tohoto výrobku Aqua Pro, udělila distributorovi pokutu a nařídila stažení výrobku z trhu a zpětné převzetí od spotřebitelů kvůli tomu, že má z pitné vody dělat vodu k pití nevhodnou.

Inspektorát pro Středočeský kraj a Hl. m. Prahu zajistil výrobek (Aqua Pro serial No. T 20264 v ceně cca 25 000 Kč, který je obvykle nabízen „se slevou“ za 19 990 Kč) přímo v domácnosti spotřebitele během údajného „rozboru pitné vody“.

Z laboratorního rozboru vody upravené tímto zařízením vyplývá, že přístroj snížil obsah vápníku (Ca) v pitné vodě o 97,6 %, a hořčíku (Mg) o 97,8 %.  Obsah rozpuštěných látek ve vodě upravené zařízením Aqua Pro je tak o 90 mg/l nižší než minimální limit 150 mg/l. Ve vodě upravené tímto zařízením byl zjištěn také nárůst mikrobiologického znečištění o dva řády. Hodnota pH 6,1 naměřená v takto upravené vodě je mimo rozmezí stanovené vyhl. č. 252/2004 Sb. (mezní hodnoty 6,5 – 9,5), vysvětluje dále zpráva ČOI.

Ta také konstatuje, že voda upravená přístrojem Aqua Pro může představovat zvýšené zdravotní riziko z těchto důvodů:

  • voda s nízkým obsahem minerálních látek (pod 100) přispívá k vyšším ztrátám některých esenciálních prvků z organismu a může narušit minerálově vodní hospodářství organismu
  • důsledkem používání je kyselejší a měkčí pitná voda (tj. s nižším obsahem Ca a Mg), může být vyšší úmrtnost nejen na cerebrovaskulámí (mozkově-cévní), ale především na kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění
  • kyselejší voda a její pravidelné používání může vést k posunu pH vnitřního prostředí organismu do kyselejší oblasti, kyselejší prostředí v organismu má za následek vyšší ztráty vápníku, hořčíku a dalších prvků moči
  • voda s vysokým obsahem bakterií je potenciálním zdrojem nepříjemných až nebezpečných alimentárních onemocnění.

Převzato ze zprávy ČOI.

Z hlediska hygienických limitů vyhlášky č. 409/2005 Sb., ani vyhl. č. 252/2004 Sb., tedy takto upravená voda nemá charakter vody pitné.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).