Jen zřídka je malý rozdíl mezi cenou běžné potraviny a bio výrobku, často je cena biopotravin několikanásobně vyšší. Cena biopotravin je dražší z několika důvodů: Ekozemědělci musí více používat ruční práci, která je samozřejmě dražší. Stejně tak ekologická ochrana proti škůdcům například ve formě dravých roztočů stojí více než v konvenčním zemědělství běžně používané chemikáli
, vysvětluje důvod vysokých cen potravin Ludmila Hamplová, redaktorka serveru Vitalia.cz který se zabývá zdravým životním stylem.
Mezi další důvody vyšší cen biopotravin patří i delší doba vykrmení například chovné drůbeže. Zatímco kilo běžného kuřecího masa stojí v supermarketu okolo 50 Kč, za stejné množství „biokuřecího“ zaplatíte i 300 Kč. Je to způsobeno tím, že biokuře je vykrmováno delší dobu, a tím rostou i náklady na jeho chov. Podrobněji: Proč jsou biopotraviny drahé?