Analytik: Kvalita potravin se zhoršila, na vině je intenzivní zemědělství

11. 12. 2014

Sdílet

Podle agrárního analytika Petra Havla se kvalita českých potravin zhoršila. Důvodem je podle něj stále intenzivnější zemědělství. Jedy zamořené potraviny z našich polí v míře, která by mohla mít negativní důsledky na naše zdraví, samozřejmě nejíme, na druhou stranu je ale pravda, že nechemické a k přírodě šetrnější ošetřovací přípravky by se mohly i u nás používat více. Navíc průmyslově a za pomoci chemických přípravků pěstované produkty již dávno neobsahují to, co dřív, uvedl agrární analytik Petr Havel v článku Intenzivní zemědělství zhoršilo kvalitu potravin.

Podle něj by řešením bylo používat méně chemických prostředků, což by zlepšilo kvalitu potravin. Na druhé straně však podle něj dojde ke zdražení zemědělské produkce. Ušetřit za levnější a jen potenciálně rizikovější potraviny či zemědělské produkty se dlouhodobě nevyplácí. Již zmíněné riziko postupné koncentrace látek z produktů, které byly více než je nutné v průběhu své existence zatíženy chemickými látkami, totiž obvykle vede k vyšším nákladům na zdravotní péči v další fázi života jedince, navíc obvykle ve fázi, kdy se mu postupně krátí finanční prostředky, uvádí také Havel.

Našli jste v článku chybu?

Autor aktuality

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).