Hlavní navigace

Zaměstnanci Komerční banky sázeli letos podruhé stromy v Národním parku Šumava

Dobrovolníci z řad zaměstnanců Komerční banky pomáhali již podruhé odstraňovat v Národním parku Šumava škody, které letos v lednu způsobil orkán Kyrill. Dobrovolné brigády se zúčastnilo 132 zaměstnanců Komerční banky. Vůbec poprvé v historii Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava dobrovolníci z velké firmy vysazovali na území šumavského parku smíšený les.

„Svou prací navazujeme na finanční dar, který věnovala Správě Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava bezprostředně po orkánu Kyrill Nadace KB Jistota. Jsem hrdý na to, že se mezi zaměstnanci Komerční banky našlo tolik dobrovolníků, kterým není lhostejný osud jedné z nejkrásnějších lokalit České republiky,“ uvedl při sázení jedné z mladých jedlí předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Laurent Goutard.

Hlavním cílem této pomoci, které se zúčastnili dobrovolníci z pražské centrály i poboček v Praze a regionech, bylo odklidit z poškozených míst klestí a vysadit sem nové stromky, které mají vzniklé proluky vyplnit a celý porost zpevnit.

Během soboty 1.září 2007 se podařilo účastníkům dobrovolné akce vysadit 761 nových stromků a odklidit 100 krychlových metrů klestí. Nejvíce bylo vysázeno jedlí (322), javorů klen (219) a borovic (150). Své místo nalezlo také 50 olší šedých a 20 buků. Kolem nově vysazených stromečků bylo umístěno rovněž 168 individuálních ochran tak, aby je neponičil sníh nebo lesní zvěř.

„Velice si vážím toho, že pracovníci KB přispěli jako první dobrovolníci velké společnosti ke zrodu smíšeného lesa na Šumavě,“ řekl ředitel správy NP a CHKO Šumava František Krejčí. „I když představy různých subjektů a zájmových skupin o Šumavě mohou být různé, na jednom se shodneme všichni: Šumava nezbytně potřebuje ve středních a nižších polohách návrat ke smíšenému lesu, který bude stabilnější a odolnější vůči změnám klimatu a škůdcům než smrkové monokultury. Ekologickou akci KB považuji za příkladnou a hodnou následování.“

„K ochraně lesů a životního prostředí přispívá Komerční banka také jinými cestami. Masivní investice jsme vynaložili do informačních systémů, které umožní nahradit papírový oběh dokumentů elektronickými, příkladem jsou také elektronické výpisy, které si klienti mohou stáhnout do počítače místo tradičních papírových,“ doplnil Laurent Goutard.

Již v květnu letošního roku se dobrovolné brigády v Národním parku Šumava zúčastnilo více než 100 zaměstnanců KB. Podařilo se jim odklidit z poškozených míst přibližně 500 krychlových metrů klestí a na uklizené plochy vysadit 170 javorů.

Orkán Kyrill postihl území České republiky 18. a 19.ledna letošního roku. Bezprostředně poté, 5.února 2007, předal ve Vimperku předseda správní rady Nadace KB Jistota Jaroslav Říšský zástupcům NP a CHKO Šumava dvoumilionový dar určený na odstraňování škod, které orkán na území Šumavy způsobil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).