Hlavní navigace

Průměrná hypotéka za posledních pět let vzrostla o 80 %

Lidé, kteří si pořizují nové bydlení v Praze a okolí, si v průměru berou více než o třetinu vyšší hypoteční úvěr než ve zbytku země. Vyplývá to ze statistik Hypoteční banky, která je jedničkou českého hypotečního trhu. Hlavním důvodem jsou především vyšší ceny nemovitostí v hlavním městě.

V průběhu minulých let se postupně zvyšovala průměrná výše hypotečního úvěru i délka splatnosti. Průměrná výše hypotečního úvěru u Hypoteční banky v loňském roce vzrostla z 1,7 na téměř 1,9 milionu korun. Od roku 2004 potom vzrostla průměrná hypotéka o téměř 80 %. Hypotéka u pražských klientů byla vyšší o téměř půl milionu korun, než je celorepublikový průměr. Průměrná doba splatnosti se nepatrně prodloužila na 296 měsíců (necelých 25 let) a průměrný věk žadatele o hypoteční úvěr mírně vzrostl na 34,6 let.

Potvrdil se předpokládaný trend, že lidé budou s rostoucími cenami nemovitostí uzavírat i vyšší úvěry. V letošním roce by se průměrná výše hypotéky měla pohybovat zhruba na loňské úrovni, komentoval vývoj Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Z pohledu účelu byla převážná většina hypotečních úvěrů poskytnuta na nákup nemovitosti (58,8 %), následovala výstavba nemovitosti (11,0 %) a rekonstrukce nemovitosti (7,5 %). Zbývající část hypoték byla určena na refinancování předhypotečního úvěru, neúčelový úvěr apod. Pokud se podíváme na objekt úvěru, pak největší zájem byl o byt (44,3 %) a následoval rodinný dům (41,1 %).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).