Hlavní navigace

Padaly rekordy, přesto hranice 900 bodů o jediný bod odolala!

[Tisková zpráva] Komentář k vývoji na trhu RM-S v týdnu od 18.8. do 22. 8. 2003

„Týdnem rekordů“, tak by se ve zkratce dalo nazvat uplynulých pět dnů na trhu RM S, kdy pondělní stagnaci rychle vystřídala růstová rallye kulminující v závěru týdne. Týdne, kdy se index PK 30 přiblížil na rozdíl jediného bodu hranici 900 bodů a posunul se tak na více než tříleté maximum. Výše byl naposled 2. května roku 2000. Přes mírnou korekci v samém závěru obchodování, znamená uzavírací hodnota indexu 896,78 bodů výrazný týdenní přírůstek 6,61 %! Rostlo téměř vše – z třiceti akcií společností zahrnutých do báze indexu posílilo hned 24 emisí, přičemž poklesly pouze čtyři.

Trhu jednoznačně kraloval Český Telecom, který za týden přidal téměř 14 procent na závěrečných 320,60 Kč, přičemž jen za čtvrtek a pátek cena jeho akcií vzrostla o 12,22 %. Tomu zdárně sekundoval Philip Morris týdenním zhodnocením o 5,26 % na páteční uzavírací cenou 13 800 korun. Důvod k radosti mají jistě i akcionáři Komerční banky. Cena 2 289,10 Kč neznamená pouze sedmiprocentní týdenní zhodnocení, ale také sedmiměsíční maximum. Ve srovnání s výše uvedenou trojicí se může zdát přírůstek 3,39 % u akcií společnosti Unipetrol jako nevýrazný. Přesto stačil nejen k překonání šedesátikorunové hranice, ale zároveň i k dosažení více než tříletého maxima 61 korun. Posílením v závěru týdne se na historické maximum dostaly akcie ČEZ. Ty pouze v uplynulém týdnu zpevnily o 4,71 % na pátečních 133,40 Kč.

Poklesům u významnějších emisí na trhu tentokrát „vévodily“ akcie Severomoravské energetiky, které ztratily 4,32 % na 3 101 korun. Pokles postihl rovněž společnost OKD, která ubrala 3,18 % na pátečních 201 korun.

Aleš Mátl
RM-SYSTÉM, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).