Hlavní navigace

Největší škody klientům Kooperativy vloni způsobily požáry, kroupy a blesky

[Tisková zpráva] Živelné škody přinesly klientům Kooperativy v roce 2011 přes 26 tisíc škod v celkové výši 1, 5 miliardy Kč. Požáry způsobily přes 1600 škod za 450 milionů Kč, povodně 3100 škod za 350 milionů Kč, těžký sníh 5300 škod za 150 milionů Kč

Doba čtení: 1 minuta

Oproti roku 2010 Kooperativa  také zaznamenala dvojnásobný nárůst škod po úderu blesku. Při srovnání s rokem 2010 byl loňský rok podstatně příznivější. V roce 2010 Kooperativa registrovala přes 46 tisíc škod v celkové výši 2,5 miliardy Kč, což je nejhorší bilance živelných škod od povodní v roce 2002.

„Největší kalamitu, kterou způsobil těžký sníh, jsme v roce 2011 zaznamenali hned zkraje roku. Registrovali jsme přes 4 tisíce škod za 92 milionů Kč. V červnu se okolím Pardubic prohnalo tornádo, které klientům Kooperativy přineslo přes 50 škod za 30 milionů Kč. Nejvíce byly postiženy obce Staré Čivice, Staré Jesenčany a Mikulovice. Největší škodu, za 15 milionů Kč, způsobilo tornádo na výrobní hale v průmyslové zóně ve Starých Čivicích. Poškodilo budovu včetně střechy, výrobní zařízení, ale i vozidla zaměstnanců“, říká Miroslav Novák, ředitel Centra likvidace pojistných událostí majetku a odpovědnosti.

V červenci se přes Šumavu a Jižní Čechy přehnaly bouřky, které přinesly dalších tisíc škod za 50 milionů Kč. Nejvíce škod hlásili klienti na Šumavě (Prachaticko a Klatovsko), v jižních Čechách (Strakonice)  a okolí Prahy ( Příbramsko). „Registrovali jsme nebývalé množství škod způsobených úderem blesku. Mimo jiné úder blesku poškodil i kulturní památku – Klostermannovu chatu na Modravě. Tato historická dřevěná chata prošla před 7 lety kompletní rekonstrukcí. Blesk naštěstí nezpůsobil požár chaty, přesto vážně poškodil elektroinstalaci a elektroniku. Přesto celková výše škody přesáhla 100 tisíc korun“, doplňuje Miroslav Novák.

Oproti tomu v roce 2010 byla největším škůdcem velká voda, která našim klientům celkově způsobila 7700 škod za 810 milionů Kč, z toho 370 milionů Kč na majetku občanů a 440 milionů Kč na majetku podnikatelů a velkých průmyslových areálů.

Nejvíce škod mělo v roce 2010 svědomí srpnové krupobití, které zasáhlo Prahu a nejbližší okolí. Kroupy po sobě zanechaly na majetku klientů Kooperativy téměř 12 tisíc škod za více než 500 milionů Kč.