Hlavní navigace

Nákup akcií? Jsou i jiné možnosti jak vydělat na finanční krizi

Nákup akcií? Jsou i jiné možnosti jak vydělat na finanční krizi!

O prudkých poklesech akciových trhů a s tím souvisejících nákupních příležitostech pro dynamické investory můžeme číst na stránkách novin téměř každý den. Nicméně nákup akcií však není rozhodně jedinou variantou pro investory, kteří chtějí aktuální finanční krizi využít ve svůj prospěch a začít nakupovat právě tehdy, když ostatní v panice prodávají, říká Martin Viktora ze společnosti ČP INVEST. Neprávem opomíjenou investicí jsou totiž také podnikové dluhopisy, které právě nyní nabízejí dříve nevídaný výnosový potenciál srovnatelný s akciemi, ovšem v porovnání s akciovou investicí s nesrovnatelně nižším rizikem. Tento typ investice je vhodný i pro konzervativnější investory.

Výhodou dluhopisů ve srovnání s akciemi je zejména to, že dluhopisy nabízí návratnost jistiny (tzv. jmenovitá hodnota dluhopisu) a pravidelnou výplatu úroku (tzv. kuponu). Na dluhopisu proto nelze prodělat, pokud je držen až do své splatnosti a pokud emitent dluhopisu (dlužník) dodrží svůj závazek splatit jistinu i s úroky. Dokonce i v případě bankrotu, který se u rizikovějších dluhopisů zejména v době recese může přihodit, nepřijde zpravidla investor na rozdíl od akcií o vše, neboť likvidační zůstatek v průměru činil 20 až 40 % jmenovité hodnoty dluhopisu. Právě pro tyto vlastnosti jsou podnikové dluhopisy vyhledávanou příležitostí zejména pro konzervativnější a středně dynamické investory.

V aktuální době právě globální trh podnikových dluhopisů prochází velmi dramatickým vývojem, kdy aktuální tržní ceny podnikových dluhopisů v důsledku bankovní krize v USA nečekaně prudce poklesly i o více než 10 procent za jediný měsíc. To je špatná zpráva pro ty, kteří musí z nějakého důvodu dluhopisy prodat před splatností bez ohledu na aktuální cenu. Ovšem pro toho, kdo má finanční prostředky na investici až do splatnosti, mohou být firemní dluhopisy výnosnou investiční příležitosti, říká portfolio manažer Fondu korporátních dluhopisů ČP INVEST Daniel Kukačka. Na trhu jsou totiž běžně k dostání dluhopisy společností s výnosem do splatnosti 10 % p.a. a více, – např. dluhopis největšího ruského mobilního operátora Mobile Telesystems při dnešní ceně 85 % jmenovité hodnoty a ročním kuponu 8 % má výnos do splatnosti za 3,3 roku 45 %, tj. přibližně 14 % p. a. Přitom ještě před měsícem se dluhopis obchodoval za 100 % jmenovité hodnoty, tedy výnos do splatnosti činil 8 % ročně. Finanční matematika hovoří jasně: čím nižší je cena dluhopisu, tím je logicky vyšší jeho výnos do splatnosti.

Pro běžného investora je nejdostupnější příležitostí pro realizaci takové investice nákup podílových listů Fondu korporátních dluhopisů ČP INVEST. Jednak je to při menších objemech výrazně levnější než přímá investice a jednak získá záruku širokého rozložení portfolia mezi mnoho korporátních dluhopisů, což je zejména v této nestabilní době nesmírně důležité, zdůrazňuje Martin Viktora.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).