Hlavní navigace

Informace z únorového zasedání burzovní komory

Tisková zpráva č. 3 z 18. února 2004

Na svém dnešním zasedání burzovní komora:

1. vzala na vědomí rezignaci pana Mgr. Dušana Barana, MBA na funkci předsedy burzovní komory a na jeho členství v burzovní komoře k 29. únoru 2004.

Po více než pěti letech činnosti v burzovní komoře bych se chtěl opět plně soustředit na svou práci v České spořitelně, prohlásil Dušan Baran, který byl členem burzovní komory od roku 1998. Od června roku 2000 působil na pozici místopředsedy a v dubnu roku 2002 byl zvolen předsedou burzovní komory.

Burzovní komora je statutárním orgánem burzy, který řídí její činnost a jedná jejím jménem. Má 7 členů, kteří jsou voleni na období tří let. Burzovní komoru vede předseda a dva místopředsedové. Místopředsedy burzovní komory jsou pan Mgr. Michael Jasanský z Patria Finance, a.s., a pan Ing. Jan Blaško, MBA z České pojišťovny, a.s.

O novém předsedovi rozhodnou členové burzovní komory na některém z příštích zasedání.

2. projednala zprávu o výsledcích obchodování za leden 2004.

Vývoj lednových hodnot průřezových burzovních indexů navázal na prosincový růst. Index PX 50 přidal meziměsíčně 5,0 %, PX-D 5,1 % a index PX-GLOB 5,2 %. Pokračoval tak výrazný roční nárůst, který v případě indexu PX 50 představoval 48,7% meziroční navýšení. Celkový lednový objem obchodů na trhu akcií v hodnotě 29,9 mld. Kč se zařadil na první pozici v historii lednových objemů. Meziměsíčně se zvýšil o 5,8 % a meziročně zaznamenal nárůst o 72,5 %. Naopak lednový objem obchodů s dluhopisy, který dosáhl hodnoty 65,7 mld. Kč, meziměsíčně poklesl o 6,6 %.

3. projednala informaci o předběžných výsledcích hospodaření burzy v roce 2003.

Výsledkem hospodaření burzy v roce 2003 je zisk, jehož předběžná hodnota v případě očištění o prodej Burzovního paláce a před zdaněním dosáhla 32,7 mil. Kč. Na pozitivním hospodářském výsledku se podílely především nižší náklady při současném zvýšení objemu tržeb. Konsolidovaný hospodářský výsledek, který zahrnuje prodej Burzovního paláce, dosáhl 51,2 mil. Kč.

4. pokračovala v jednání o postupu přípravy Centrálního depozitáře.
  5. vzhledem ke končícím mandátům některých stávajících členů jmenovala nové členy burzovních výborů.

V burzovním výboru pro členské otázky byli pro další tříleté období do února 2007 potvrzeni tito stávající členové:

Mgr. Gabriela Dudášová (ATLANTIK finanční trhy, a.s.)
    Petr Musil (WOOD & Company Financial Services, a.s.)

Novým členem výboru byla jmenována:

Ing. Jaroslava Studenovská (Raiffeisenbank, a.s.)

V burzovním výboru pro burzovní obchody byli pro další tříleté období do února 2007 potvrzeni tito stávající členové:

Ing. Jan Sýkora, MBA (WOOD amp; Company Financial Services, a.s.)
    Ing. Michal Března (Česká spořitelna, a.s.)
    Bc. Jan Langmajer (ATLANTIK finanční trhy, a.s.)
    Ing. Karel Růžička (ING BANK N.V.)

Novými členy výboru byli jmenováni:

Pavel Pikna (CYRRUS, a.s.)
    Richard Skácel, MBA (Raiffeisenbank, a.s.)

V burzovním výboru pro kotaci byli pro další tříleté období do února 2007 potvrzeni tito stávající členové:

Jan Mareš (Morgan Stanley & Co. International Ltd.)
    Ing. Zdeněk Mráz (CA IB Securities, a.s.)
    Ing. Milan Šarman (Živnostenská banka, a.s.)

Novými členy výboru byli jmenováni:

Ing. Roman Sklický (CYRRUS, a.s.)
    Mgr. Ondřej Mrzena (Raiffeisenbank, a.s.)

6. schválila ukončení obchodování s emisí dluhopisů KOB 10,875/04.

Emise dluhopisů KOB 10,875/04, ISIN CZ0003700445 bude vyřazena z obchodování na hlavním trhu burzy s účinností od 11. března 2004 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 10. březen.

Eva Hoskovcová
Burza cenných papírů Praha, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).