Hlavní navigace

Hitem týdne doly

Komentář k vývoji na trhu RM-S v týdnu od 10. 1. do 14. 1. 2005

Zdařile vstoupily české akcie i do druhého lednového týdne obchodování. Hned v pondělí dokázaly přidat v průměru dalších 1,28 % a taženy zejména nákupy u emisí Philip Morris ČR, Komerční banky a ČEZ dokázaly navázat na více než čtyřprocentní růst z předchozího týdne. Při pohledu na (v lepším případě) pouze stagnující vyspělé trhy tak ten český mohl být útěchou pro všechny, kteří sázeli na tzv. lednový efekt.

Směrem vzhůru, i když už ne tak výrazně, české akcie pokračovaly i v následujících dvou dnech. Během středy se dokonce index PK 30 dostal až na nové historické maximum 1 540,71 bodů. Již středeční obchodování však nakonec končilo půlprocentní ztrátou, kterou ještě zvýraznil propad o 1,63 % následující den. Ten byl téměř výlučně výsledkem negativní reakce investorů na zprávy, že by se na trhu mohl objevit státní šestnáctiprocentní balík akcií společnosti ČEZ. Akcie ČEZ se v jeden okamžik propadly dokonce až na 332,80 Kč a přes následnou korekci směrem vzhůru den končily levnější o 3,76 % na 348,20 Kč. Páteční obchodování přineslo opět uklidnění a tak index PK 30 končil ve srovnání s předchozím pátkem téměř beze změny na 1 510,43 bodech (+0,1 %).

Pouze minimálními změnami prošly kursy nejvýznamnějších emisí na trhu. ČEZ a Český Telecom ztratily zhruba procento, Komerční banka a Unipetrol stagnovaly, Philip Morris ČR zhruba procento a půl přidal. Svoji pozornost tentokrát kupující soustředili na uhelné společnosti. Severočeské doly posílily o 8,91 % na závěrečných 1 655,50 Kč a akcie OKD dokonce o 27,75 % na 719 Kč. Všechny pak zastínily Českomoravské doly, které dokázaly za týden zhodnotit o 32,63 % na 602 korun. Od začátku tohoto roku pak posílily již o plných šedesát procent! Po osmi měsících se od hladiny 440 Kč odpoutaly České radiokomunikace, které se dokonce podívaly nad 500 Kč, aby týden končily o 7,63 % výše na 479,80 Kč.

Aleš Mátl
RM-SYSTÉM, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).