Hlavní navigace

Guvernér ČNB přijal nominaci na prezidenta EBRD

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma přijal nominaci vlády ČR kandidovat za Českou republiku na pozici prezidenta EBRD. „Velmi si vážím toho, že mohu být v čele České národní banky, tato práce pro mě byla a stále je velkou výzvou. Nabídku na nominaci prezidenta EBRD jsem přijal proto, že tato pozice je neméně velkou výzvou v mezinárodním kontextu,“ říká Zdeněk Tůma, guvernér ČNB.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) je určena na pomoc transformujícím se zemím střední a východní Evropy a zemím bývalého SSSR při jejich přechodu na tržní ekonomiku. Byla založena v roce 1990, sídlem EBRD je Londýn. V současné době je členem EBRD 60 zemí a dvě mezivládní organizace (Evropské společenství a Evropská investiční banka). Bývalá ČSFR se stala jejím členem v roce 1990 a samostatná ČR od 1. 1. 1993. Koncem roku 2007 graduovala Česká republika z operací EBRD (viz TZ MF: http://www.mfcr.cz/…y_34907.html?… ).

Struktura EBRD

Rada guvernérů (Board of Governors) – je nejvyšším orgánem EBRD. Jsou jí svěřeny všechny pravomoci EBRD; každá země jmenuje svého guvernéra, obvykle jím je ministr financí. Většinu svých pravomocí deleguje na Radu ředitelů.

Rada ředitelů (Board of Directors) – je odpovědná za řízení operací a politik EBRD a za další pravomoci přenesené na ní Radou guvernérů. Je tvořena řediteli jednotlivých konstituencí.

Prezident EBRD je volen Radou guvernérů a je právním zástupcem EBRD. Pod dohledem Rady ředitelů řídí prezident EBRD činnost EBRD. V současné době zastává tuto funkci Jean Lemierre.