Hlavní navigace

ČEZ se udržel na úrovni historického maxima

Komentář k vývoji na trhu RM-S v týdnu od 15. 9. do 19. 9. 2003

Ceny akcií v posledním týdnu zvrátily klesající trend z předchozího týdne a hodnota indexu PK 30 se v průběhu středečního obchodování přiblížila hladině 950 bodů. Od středečního maxima došlo k určité korekci, přesto v mezi týdenním srovnání PK 30 posílil o 1,05 % a jeho závěrečná hodnota je na úrovni 935,4 bodu.

Zajímavou příležitostí pro investory byly akcie společnosti ČEZ, cena těchto akcií dosáhla na trhu RM-S při středečním obchodování novodobého (po změně nominální hodnoty) historického maxima 140,40 Kč. Celkově akcie ČEZu přidaly 5,3 % a poslední aukční obchod s těmito akciemi se v tomto týdnu realizoval za cenu 140,30 Kč.

Z dalších „blue chips“ stojí za zmínku vývoj akcií Unipetrolu, jejich cenu tlačily dolů očekávání investorů o prodeji akcií od společností, které oznámily nezájem podílet se na privatizaci Unipetrolu. Cena akcií Unipetrolu se tak v polovině týdne těsně přiblížila šedesátikorunové hladině. V závěru týdne však došlo ke korekci a závěrečný kurz těchto akcií je 63,10 Kč.

Svým vzrůstem zaujaly akcie Unipletu Třebíč, které posílily během týdne z 151,80 Kč o 17,4 % na závěrečných 178,20 Kč. Trh tak reagoval na vyhlášení nabídky převzetí, ve které navrhovatel odkupuje tyto akcie za cenu 176,20 Kč.

Naopak pokles se nevyhnul akciím Vítkovic, které v průběhu týdenního obchodování oslabily o 5,5 %, kdy se hodnota jejich kurzu ustálila na úrovni 18,80 Kč.

Jiří Vodička
RM-SYSTÉM, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).