Hlavní navigace

Česká spořitelna letos neinkasovala od dcer dividendy. Ve třetím čtvrtletí 2003 tak klesl nekonsolidovaný čistý zisk meziročně o 8 % na 5,5 mld. Kč (CAS)

Česká spořitelna hodnotí své výsledky především podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS). Konsolidované výsledky za třetí čtvrtletí roku 2003 podle IFRS zveřejní Česká spořitelna 13. listopadu 2003.

Doba čtení: 1 minuta

Citované údaje jsou neauditované nekonsolidované hospodářské výsledky České spořitelny, počítané podle českých účetních standardů (CAS) k 30. září 2003. Uvedené srovnání je k 30. září 2002.

• K 30. září 2003 vykázala Česká spořitelna neauditovaný, nekonsolidovaný čistý zisk podle českých účetních standardů ve výši 5,53 miliardy Kč, což je meziročně o osm procent méně proti 6,00 miliardám Kč.
  • Provozní zisk činil 5,94 miliardy Kč, což je pokles o devět procent ze 6,54 miliardy Kč. Objem nekonsolidovaného čistého i provozního zisku je v meziročním srovnání nižší proto, že Česká spořitelna v roce 2003 neinkasovala dividendy od dceřiných společností. Tato skutečnost výrazně ovlivnila výši neúrokového výnosu (v roce 2002 činilo inkaso dividend 587 miliónů Kč). Dalším důvodem je zvýšený objem zálohy daně z příjmů (v meziročním srovnání jde o nárůst o 385 miliónů Kč).
  • Čistý úrokový výnos činil 10,58 miliardy Kč, i přes další snižování úrokových sazeb na trhu zůstal prakticky beze změny proti 10,63 miliardám Kč k 30. září 2002.
  • Bilanční suma činila ke konci třetího čtvrtletí 492,46 miliardy Kč, meziročně se zvýšila o čtyři procenta ze 471,43 miliardy Kč.
  • Závazky ke klientům (vklady) vzrostly na 374,74 miliardy Kč, jde o meziroční zvýšení o jedno procento z 370,33 mili­ardy Kč.
  • Úvěry občanům dosáhly 57,4 miliardy Kč, meziročně vzrostly o 29 procent, především díky růstu objemu hypotečních úvěrů. V porovnání s výsledky ke konci loňského třetího čtvrtletí vzrostl objem hypotečních úvěrů občanům o 57 % a dosáhl výše 20,4 miliard korun.
  • Počet aktivních platebních karet se meziročně zvýšil o téměř 150 tisíc na 2,5 miliónu, přičemž téměř pětinásobný meziroční nárůst na 80 tisíc zaznamenaly kreditní karty.
  • Počet uživatelů nejrozšířenější služby přímého bankovnictví v České republice – SERVIS 24 Telebanking a SERVIS 24 Internetbanking – se k 30. září 2003 blížil 600 000 klientů a v porovnání se stejným obdobím loňského roku se více než zdvojnásobil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).