Hlavní navigace

AXA Group za rok 2011 vykázala čistý zisk 4,3 miliardy eur

[Tisková zpráva] Světová finanční skupina AXA Group vyhlásila své hospodářské výsledky za rok 2011. Čistý zisk vzrostl o 49 % na 4,3 miliardy eur. Celkové příjmy mírně poklesly na 86,1 miliardy eur. Na valné hromadě akcionářů bude navržena stejná dividenda na akcii jako v loňském roce.

Doba čtení: 1 minuta

„Díky diverzifikaci našeho podnikání jsme navzdory složitým podmínkám na trhu dosáhli dobrých výsledků. Díky tomu navrhne vedení AXA Group dividendu ve výši 0,69 eur na akcii, tedy stejně jako v loňském roce,“ uvedl Henri de Castries, předseda představenstva a generální ředitel AXA Group.

Zatímco v roce 2010 vykázala AXA Group čistý zisk 2,7 miliard eur, v roce 2011 jej zvýšila až na 4,3 miliardy eur. V tomto výsledku je započtena mimořádná redukce goodwillu ve výši 923 milionů eur, spojená s vývojem amerických dlouhodobých úrokových sazeb, a naopak i mimořádné zisky v celkové výši 2,3 miliardy eur, které souvisely s prodejem australských, novozélandských a kanadských podniků AXA Group.

Celkové příjmy poklesly v porovnání s rokem 2010 o 2 % a dosáhly 86,1 miliardy eur. Pokles o 4 % na 52,4 miliardy eur zaznamenaly příjmy z oblasti životního pojištění a spoření, naopak příjmy z majetkového pojištění vzrostly o 3,5 % na 27 miliard.

Finanční síla a stabilita AXA Group jsou na dobré úrovni – ukazatel platební schopnosti Solvency I vrostl meziročně o 6 procentních bodů na 188 %.