Hlavní navigace

55% růst společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace, vliv voleb na akcie ČEZu

Shrnutí obchodování na kapitálovém trhu RM SYSTÉMU v uplynulém týdnu.

Uplynulý týden byl pro kapitálový trh mírně pozitivní. Faktorů, které na trh působily bylo mnoho.. Ze zahraničí tlačí kapitálové trhy dolů především vzrůstající cena ropy, ta opět posunula historické rekordy o několik dolarů výše. Vysoká cena ropy má negativní vliv na globální ekonomickou situaci, pozitivně na ni ale reagují petrolejářské společnosti, kterým se zvyšují marže. Tento vliv byl na českém kapitálovém trhu znát především u Unipetrolu (271 Kč). Pozitivně reagovaly trhy na oznámení FEDu ve smyslu konce zvyšovaní amerických úrokových sazeb. S blížícími se volbami se dá očekávat i zvyšující se nervozita investorů a s tím spojená citlivost cen akcií na českém trhu.

Volby do Poslanecké sněmovny nenechávají klidným především akcie ČEZu. Na přetřes se po delší odmlce dostává případná privatizace této společnosti. Varianta obrátit vertikální konsolidaci společnosti naruby (ta začala v roce 2003 nákupem majetkových podílu v pěti distributorských společnostech) by připadala v úvahu dle představ předsedy Strany zelených Martina Bursíka. Jeho vyjádření o možnosti zvýšit konkurenci v energetickém průmyslu rozdrobením ČEZu investory trochu vylekalo a akcie na tyto výroky reagovala mírně negativně. Tuto variantu však nepodpořila ODS, případný povolební partner strany Zelených. Miroslav Topolánek označil případnou privatizaci po volbách jako neaktuální. Toto oznámení, ve spojení s avizovaným duálním listingem na varšavské burze, bylo jedním z důvodů růstu akcií ČEZu. Vstupem na polský kapitálový trh si ČEZ slibuje zvýšení investorské popularity a s tím spojené upevnění pozice pro případné privatizační akvizice polského energetického sektoru. Akcie ČEZu se na trhu RM S obchodovaly v pásmu 813 Kč až 843 Kč – nejvyšších kurzu bylo dosahováno v pátek, kdy titul uzavřel na 837 Kč.

Za růstem kurzu akcií společnost Severomoravské vodovody a kanalizace, která na trhu RM SYSTÉMU za posledních 10 dnů posílila o celých 55% stojí vstup nového majoritního vlastníka – španělské společnosti Aqualia. Ta koupila profitující podnik od společnosti Penta. SM VaK vytvořily v loňském roce předpokládaný zisk před odečtením daní, odpisů a amortizace (EBITDA) 27 mil. eur, tj. 1822 Kč na akcii. V pátek titul uzavíral na 1 480 Kč.

27.dubna Český Telecom zveřejní konsolidované výsledky hospodaření a nová čísla ukáží jakou cestou se vydá stagnující akcie tohoto titulu. Regionální vybíraní zisků spojené s oznámením odložení rozhodného dne pro výplatu dividendy poslalo titul nedávno pod 500 Kč. V tomto týdnu bylo na trhu znát mírné oživení zájmu o akcie ČT, které se dostaly zpět nad 500 Kč a týden uzavřely na 510 Kč.

Akcie Komerční banky výrazně nezareagovaly na oznámení, dle kterého KB musí zaplatit České konsolidační agentuře na základě prohrané arbitráže 700 mil. Kč. Spor se týkal rozdílných názorů na zaúčtování plateb a pohledávek krytých státní garancí. KB týden uzavřela na 3 421 Kč.

Na Volném trhu uzavřel Mittal Steel Ostrava na 2 491 Kč, akcie Vítkovic se propadly až na 218 Kč, Tatra na 135 Kč a akcie České spořitelny uzavřely na poměrně vysoké hodnotě 750 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).