Hlavní navigace

Znamená úraz konec dovolené?

13. 8. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vycestovat na zahraniční dovolenou bez pojištění? I malé dítě ví, že je to zbytečný risk. Nic na tom nezměnil ani náš vstup do Evropské unie. Proč je vlastně pojištění tak důležité? Jak nám pomůže, když se cestou k moři zraníme?

Dovolená má být odpočinkovým časem bez stresu. Občas se ale stává, že se volné chvíle promění v noční můru. Po květnovém vstupu do Evropské unie získali čeští pacienti v unii nová práva, ale komerční cestovní pojištění má stále své opodstatnění.

Jako občan Evropské unie máte nárok na okamžitou, nutnou a neodkladnou lékařskou péči. Využít ovšem můžete jen státní lékařské zařízení. Soukromý doktor sice může být blíž, ale v tom případě byste museli zaplatit všechny náklady na ošetření v hotovosti. Navíc musíte respektovat podmínky finanční spoluúčasti, která není v západních zemích zanedbatelná.

V případě komerční pojistky získáte před cestou do zahraničí jistotu, že se vám v případě úrazu či nemoci o tyto záležitosti postará pojišťovna. Platit tedy bude ona a ne vy.

Většina turistů si pojištění sjednává „pro jistotu“. Nikdo si nepřeje, aby se mu na zahraničních cestách něco přihodilo a nikdo s tím ve skutečnosti ani moc nepočítá.

Oficiální údaje ale ukazují, že realita je jiná. Do potíží se v zahraničí každoročně dostanou tisíce turistů. Jen za loňský rok se na konzulární pracovníky České republiky obrátilo více než tři a půl tisíce českých turistů v nesnázích. A to jsou jen ti turisté, kteří vyhledali konzulární úřad, skutečné číslo je tedy výrazně vyšší.

Počet konzulárních případů českých občanů v roce 2003
Počet hospitalizovaných Počet dopravních nehod Počet vydaných náhradních dokladů
Celkem svět 231 1073 2238
Z toho Chorvatsko 40 920 128

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Nejčastějším problémem Čechů v zahraničí je krádež osobních dokladů. Přijít v neznámém prostředí o cestovní pas, platební karty a hotovost je pro příjemné strávení dovolené značná komplikace. Konzulární úřad sice okradenému vystaví náhradní cestovní doklady, ale turista si pro ně musí přijet osobně. Což znamená nejen obětovat kus dovolené, ale také mít dost financí na zaplacení cesty na konzulát.

Zvážit riziko okradení se vyplatí ještě před volbou pojišťovny. Pečlivě vybírejte zejména tehdy, když vaše cesta míří do rizikové lokality, kde je pravděpodobnost okradení vyšší. Některé pojišťovny vám totiž pomohou tuto situaci vyřešit v rámci základní pojistky, ovšem u většiny pojišťoven musíte zvolit nadstandardní připojištění.

Pojištění léčebných výloh zahrnuje i úhradu nákladů na cestu na nejbližší zastupitelství za účelem vydání náhradních cestovních dokladů. Podmínkou úhrady však je, že k jejich ztrátě došlo v rámci pojistné události a ne pouhou nedbalostí jejich majitele, říká Bohdan MinolČeské pojišťovny.

Zdravotní problém nebo dopravní nehoda může turistu potkat už na začátku dovolené – ještě cestou do místa pobytu. Pokud se při nehodě vy nebo vaši blízcí lehce zraníte, nemusí to znamenat konec prázdnin. I v případě ošetření v nemocnici totiž můžete v cestě pokračovat, asistenční služba vaší pojišťovny vám pomůže zajistit kontrolní návštěvy u lékaře v místě vašeho prázdninového pobytu.

Pro vážnější zranění, která si vyžádají přerušení dovolené a návrat domů, existuje připojištění pro riziko Přerušení cesty. Z tohoto pojištění jsou refundovány náklady na nevyužitou část dovolené, přerušenou ze závažných zdravotních či rodinných důvodů. Například u Generali Pojišťovny je pojistné pro toto riziko 0,5 % z celkové ceny cesty.

skoleni_15_4

Na co nezapomenout v případě pojistné události:

  • před odjezdem na každou cestu se pojistěte;
  • od všech dokladů o pojištění si pořiďte kopii a tu uložte odděleně od ostatních dokladů;
  • při problémech vždy volejte asistenční službu;
  • uschovejte si veškeré doklady spojené s úhradami pojistné události;
  • nechte si vystavit potvrzení od místních úřadů/lékaře apod.;
  • byl-li sepsán policejní protokol, požádejte si o kopii;
  • o nehodě, průběhu léčby a dalších okolnostech si veďte podrobné poznámky – data, jména lidí, institucí apod.
Zdroj: Generali Pojišťovna

Neláká vás lenošení na pláží a místo toho míříte za dávkou adrenalinu? Potom není důležité jen mít pojištění, ale mít to správné pojištění. Nemá význam před pojišťovnou zkreslovat způsob trávení vaší dovolené. Může se potom snadno stát, že po slézání alpských hřebenů budete léčit nejen zlomené končetiny, ale i vyprázdněné bankovní konto.

Každá pojišťovna chápe adrenalinové sporty různě, mění se i vnímání v čase. Co bylo před pár lety zábavou pro sebevrahy, stává se běžnou součástí dobrodružné dovolené. Kdo ale určí, co už je rizikový sport a co nikoliv? Ať už bude váš názor jakýkoliv, rozhodující zůstává výklad pojišťovny. Důležité je nechat si podrobně vysvětlit a popsat definice a nuance jednotlivých aktivit, podmínek pro jejich pojištění a případných výluk. Jen tak se vyhnete pozdějším nepříjemným překvapením nebo naopak zbytečným finančním výdajům, doporučuje Bohdan Minol.

Jaké pojištění volíte před zahraniční dovolenou?

  • Různě.
    4 %
  • Kompletní se všemi typy připojištění.
    5 %
  • Celkové pojištění léčebných výloh.
    73 %
  • Jen to nejzákladnější.
    11 %
  • Nepojišťuji se.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).