Pokud vim, tak BIO NEZNAMENA KVALITNI ani ZDRAVE potreaviny, ale znaci zpusob pestovani ci hovani, pripadne zpracovani. O JAKOSTi to ale nerika nic. Kdyz dnes prijdu do supermarketu a chci ci koupit pomerance, tak maji jen levnou II. JAKOST nebo BIO pomerance. Kam se podela I. JAKOST? Odpovim si sam (po delsim pobytu v Parizi) - na zapad. Tam v obchode II. jakost nezahlednete... No a nakonec prijde nejakej blb a zjisti, ze u nas stoji pomerance 1,50 EUR za kilo a na zapade 3,00 EUR, tudiz je u nas levneji... :D Ujistuji vsechny, ze je to tak se vsim - od mleka, syru, peciva az po jahody. Bohuzel pro nas.
pokud je to tak, jak rikas (nehadam se - nevim), tak ale je to celkem logicke ne? kam radeji budes dovazet kvalitni pomerance? tam, kde jsou lidi zvykli na cenu 1,50 EUR, a i to se jim zda moc, nebo tam, kde je bez problemu prodas za 3 EURa?
To je samozrejme pravda, u nas je obrovsky tlak na ceny. Bohuzel naklady na bydleni (v trznim sektoru) uz dosahly cen na zapade. Pronajem jednopokojoveho bytu dnes stoji v Praze stejne jako ve Vidni nebo Berline, srovnatelne potraviny stoji +/- stejne. Sluzby jsou na zapade samozrejme drazsi (mysleno holicstvi, kino atd - neplest s energiemi, telekomunikacemi atd, ty jsou stejne). V cesku je ale o 50-70% nizsi plat, takze co na zapade lidem zbyva na osaceni, odpocinek a rekreaci (pripadne investovani), to uz se cechum nedostava. Neni tedy divu, ze se snazi setrit kde se da a tak kvete trh z dzusy co nikdy nevidely ovoce, pomeranci II. kat nebo treba s "nejlevnejsi chleba!"... Skoda je, ze kdyz si chce clovek koupit sunku skutecne z masa, aby ji hledal... 17let po revoluci a pomalu se nam zde otviraji nove prodejny ESO, pardon - BIO a do nich se presouvaji potraviny, ktere by mely byt v normalnim kramu..
Máte pravdu, náš chemicko-potravinářský průmysl produkuje úžasné potraviny nemající s potravinami nic společného, plné éček.
Řada výrobků je nastavována chemickými nahrážkami a konzervanty, tzv. "éčky". Kdo bude chtít rýpat, že i v minulosti se éčka používala, tak za socialismu nebyl na dovoz takových sraček dostatek tzv. devizových prostředků (koruna nebyla volně směnitelná s cizí měnou) a proto se nepoužívaly. Platily rovněž přísnější hygienické a zdravotní normy, které byly po převratu pod nátlakem lobistů ze silných zahraničních řetězců zrušeny, a tak není divu, že po konzumaci "špekáčků" za 39 a slovenského točeného za 29 vychcípáme brzy na raka.
Odborníci nás vyzývají, abychom jedli zdravě. Pokud lidi budou mít dostatek financí na stavebně, penzijně spořit, na vzdělání dětí, na pořízení bydlení a na náklady s tím spojené, na pořízení a provoz pokud možno nového auta, na placení zdravotnictví atd atd., nebudou muset jíst levné "potraviny" z náhražek a budou moci jíst opravdu zdravě (kilo ryby za 400, kilo papriky za 100, cereální houska místo za 1,50 za 4, šunka za 200, mléko za 15 - jen si to napočítejte, co stojí zdravě jíst ... - a to nejsou ceny BIO výrobků, ale běžně vyráběného zboží. Cenová náročnost zboží denodenní spotřeby se stává vzhledem k platům neúměrně vysoká - o tom se můžeme přesvěcdčit, když je někde něco " v akci" - je to sice zlevněné o pár haléřů či korun, ale lidi se na to sjíždí z půlky mkraje a berou to po kartonech (díky éčkům a zaručené "čerstvosti" potravin to vydrží půl toku a déle) a v obchodě takové zboží brzy není - je vyprodáno. Za běžnou, původní cenu, to nikdo nechce.
A na co si tedy stěžujete? Že jsou Češi chudší nežli západoevropané a proto kupují levné blafy z megasuperhypermarketů? Nebo že Češi se raději uskromní v jídle, aby mohli zaplatit auto nebo dovolenou u moře? A čemu to vadí? Chcete-li kupovat zdravé potraviny, máte tu bioobchody a navíc i megasuperhyper (Albert, Plus) zavádějí biokoutky. Znám hezkých pár lidí, kteří mají plat průměrný až podprůměrný, a přesto kupují biopotraviny. Jen je třeba se uskromnit v některých takzvaně \\\"nutných\\\" vymoženostech.
nevimjak u zeleniny, tu mame vlastni, ale u normalniho nakupu nepozoruju rozdil v kvalite mezi Prahou a treba Londynem (to, co je srovnatelne, pork pie se v Praze bohuzel neprodava)
a co se tyka treba syru, rozhodnuti o nakupu francouzskeho nebo danskeho namisto ceskeho je otazka sahnout asi o 20 cm vedle, cenovy rozdil je nevelky
řada výrobků stejných značek je kvalitnější pro trh západní a horší pro trhy východní - např, prací prášky, obuv - co jsme si všimli, tak globální značky mají své výrobní závody zvlášť pro bývalý východní blok a zvlášť pro západní. A tak pokud si koupíte ten samý výrobek v německém Kauflandu, Plusu ... a ten samý v našem Kauflandu, Plusu, tak jeden je vyráběn na Západě a druhý na východě a od toho se odvíjí ta kvalita např. zmiňovaných a u nich levnějších značkových pracích prášků.
Nějak tomu nerozumím, v irsku jsou nejdražší potrvainy a Irové utratí za jídlo nejméně peněz. To tolik vydělávají, nebo nejí?
Cenám mléčných výrobk v Itálii taky moc nevěřím. Ceny jogurtů a různých Kinder Bueno jsou zcela srovnatelné s ČR.