Hlavní navigace

Zasedání FOMC dolaru neprospělo

9. 10. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Američtí centrální bankéři vyjádřili obavy z globálního ekonomického ochlazování a silného dolaru s možným negativním dopadem do růstu americké ekonomiky.

Zprávy a události

Podnikatelská důvěra, kterou monitoruje francouzská centrální banka, klesla v září na 96 bodů ze srpnových 97 bodů. Analytici čekali stagnaci na srpnové hodnotě.

Podíl nezaměstnaných v Česku v září klesl na 7,3 % po srpnových 7,4 %, zatímco trh očekával stagnaci.

Zápis z jednání FOMC nakonec dolaru ublížil

Včerejší kurzový vývoj eura vůči dolaru byl poměrně nezajímavý. Nedostatek čerstvých fundamentálních impulsů se promítl do nepatrného posilování eura nad 1,2650 USD/EUR. Významnější pohyb nastal se vstupem amerických obchodníků na trhu, kdy se kurz posunul až k 1,2750 USD/EUR.

Za včerejším posílením eura stálo oslabení dolaru v reakci na zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC. Ten totiž nevyzněl nijak agresivně, naopak američtí centrální bankéři vyjádřili obavy z globálního ekonomického ochlazování a silného dolaru s možným negativním dopadem do růstu americké ekonomiky.

Dnešní den přinese pravidelnou týdenní statistiku o počtu nově žádajících o podporu v nezaměstnanosti v USA. Očekáváme další povzbudivé číslo hluboko pod 300 tisíc, což bude jenom potvrzením zlepšujících se tendencí na americkém trhu práce a tedy možnou podporou pro americký dolar. I když je otázka, jestli to po včerejších „minutes“ bude stačit.

Zlotý doplatil na výraznější snížení sazeb

Polský zlotý byl včera nejhůře se vyvíjející měnou středoevropského regionu, když prosti euru ztratil více než čtvrt procenta. Hlavním důvodem bylo rozhodnutí polské centrální banky snížit svou klíčovou sazbu o 50 bb na 2,00 %, zatímco trh počítal s jejím snížením pouze o 25 bb. Naopak maďarský forint si včera mírně polepšil, česká koruna v podstatě stagnovala. Její kurz se po celý den držel na mezibankovním trhu v úzkém pásmu tří haléřů těsně nad úrovní 27,45 CZK/EUR, teprve v samotném závěru seance otestovala 27,50 CZK/EUR, aby se dnes ráno opět nacházela těsně nad 27,45.

Bez reakce trhu se obešlo zveřejnění české zářijové nezaměstnanosti. Na rozdíl od srpnových dat průmyslové produkce, exportní aktivity a maloobchodních tržeb, které byly zveřejněny v první polovině týdne, statistika z trhu práce nezklamala. Naopak oproti očekávané stagnaci na 7,4 %, kde se podíl nezaměstnaných držel od června do srpna, došlo v září k jejímu snížení na 7,3 %. Pozitivní je, že pokračuje tvorba pracovních míst. Na jedno pracovní místo v září připadalo „pouhých“ 9,4 uchazeče, což představuje nejpříznivější hodnotu od dubna 2009. A podstatné je, že na sezónně očištěné bázi předpokládáme, že trend postupně se snižující nezaměstnanosti bude pokračovat.

dan_z_prijmu

Dnešní den přinese z domova důležitou statistiku v podobě zářijové inflace. Spotřebitelské ceny by se podle našeho odhadu měly snížit během září o 0,3 %, především díky nižším cenám potravin o 0,6 % (0,0 % SA) a jádrovým cenám o 0,3 % (+0,06 % SA). Mírný růst očekáváme u regulovaných cen (+0,1 % m/m, v září se mění zejména ceny ve školách) a u cen pohonných hmot (+0,1 %). V meziročním vyjádření by se celková inflace měla posunout ze srpnových 0,6 % na 0,7 % a jádrová z 1,1 % na 1,3 %. Náš odhad je ve srovnání s tržním konsensem poměrně nízký. Trh očekává zrychlení meziroční inflace v průměru na 0,9 % y/y. To by znamenalo výrazně vyšší odchylku od prognózy ČNB, která počítá se zářijovou inflací na úrovni 0,5 % y/y. Takovýto výsledek by mohl na trhu vyvolat tendenci testovat silnější korunové úrovně. Ani výrazně vyšší aktuální inflace ale pro ČNB nebude důvodem pro přehodnocení měnové politiky. V poslední době se totiž zvyšují protiinflační faktory přicházející ze zahraničí.

Česká swapová křivka včera na svém dlouhém konci poklesla o zhruba 2 bb, když sledovala podobný pohyb na svém eurovém protějšku. Obdobný pohyb byl patrný i na výnosech státních dluhopisů. Na tomto trhu jsme se dnes dočkali aukce státních cenných papírů, kde se zejména jedenáctiletý bond s fixním kupónem těšil silnému zájmu investorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).