Jó, to je těžký, v našich podmínkách je v zimě totiž sezóna leda tak na zelí, cibuli, jablka, mouku a vepřové sádlo. :-) Ale s tím se dá pokud vím docela dobře vyžít - to už máte vepřo knedlo zelo, jablečný štrůdl a menu je na světě. :-)
Ale zrovna to s tím sezónním ovocem bych nebrala tak špatně, to je jedna z rozumnějších myšlenek v článku. Jahody v únoru jsou prostě vždycky zbytečně drahé, stejně jako švestky na jaře. A proč za ně platit tolik, když si je můžu dát a) v kompotu nebo v marmeládě, b) mražené, c) nahradit je jiným ovocem, které zrovna není na cenové špici...
Vlasně máte stoprocentní pravdu. Nejlepší zelenina je ta protlačená prasetem, a v lednu je sezóna zabijaček. Takže sezónní ovoce a zelenina v lednu je vepřové.
Jojo, nasi predci si zili v prepychu, neustale se jen precpavali masem, zatimco my dreme bidu s nouzi a tak musime jist skroby :-D :-D :-D
Nene, milej zlatej. Nasi predci (myslim obycejne venkovany cca do osmnacteho stoleti, abychom to trochu upresnili) meli maso maximalne jednou do tydne. Zbytek casu jedli vesmes pecivo (placky), kase (obilne, hrachove...). Ano, ty kase, jejichz zakladem je ten tak strasne nezdravy skrob :-) To teda v pripade ze bylo co jist, abychom byli presni, coz az tak samozrejme nebylo.
Nechoďte tak daleko, kde je probůh 18. století? Ještě v 50. létech 20 stol. se doma pekl chleba, než to nahradily Jednoty. Maso bylo, když byly slepice na dvorku, králík ve chlívě, kde byla i kravka. Vesnice byla hooodně samozásobitelská až do r. 1989, protože to zboží na pultech zkrátka nebylo. Proč myslíte, že se po r. 1989 zatravnily zahrádky a začaly se přebudovávat na okrasné a rekreační? Že se do r. 1989 mrkev a petržel pěstovala z plezíru nebo z čiré radosti nad rýpáním se v hlíně a blízkosti přírodě? Proč myslíte, že na vesnici bylo prase i v chlívku vedle čtyřbytovky? Jděte se tam podívat dneska, to tam místo chlívku uvidíte pergolu s grilem.
Jednak ten prispevek znel jako "nasi predkove pred tou osklivou prumyslovou revoluci" a jednak mam spis znalosti o stredoveku, nez o padesatych letech minuleho stoleti :-)
Vzdycky mne dojmou lide co basni o "krasnem, zdravem, prirozenem zivote nasich predku" aniz tusi, ze ve skutecnosti byl ten zivot pro vetsinu lidi spis kazdodennim tvrdym bojem o hole preziti ;-)
Ja teda nevim, ale kupuji si snad to na co mam chut. Prece jen jsem rad, ze (zatim) nemusim stat frontu na pomerance co byly jen o vanocich. Za jidlo utratim prumerne 400 Kc denne, to snad neni tak moc a nemam pocit ze bych se nejak vyrazne omezoval.
O tom jestli projezene penize jsou nebo nejsou dobra investice bych polemizoval, protoze vetsina lidi stejne chce penize nejak premenit na "spokojenost". A tu mi dobre jidlo a zvlaste piti pomerne dobre zprostredkovava :-)
Nejradeji bych setril na zbytecnych vecech, jako neucelne vyuzite dane a podvod zvany socialni pojisteni. Jenze tam nemam na vyber.
400 Kč najídlo denně není moc? Asi jste mladý, svobodný a bydlíte u rodičů zadarmo. Já musím vystačit se 300 Kč denně na jídlo pro čtyřčlennou rodinu. A známí musí vystačit s dvackou na den pro tři (firma, ke pracovali, zkrachovala a je už po padesátce nikdo nechce zaměstnat, žádní příživníci to nejsou).
No my jsme 4 člená rodinka a necháme i se zaplacenýma obědama dětí ve škole za jídlo v průměru 8000 !! A to si zrovna nevyskakujeme. Nejvíce necháme za zeleninu a mléčné výrobky a maso. Řekne se sezonní ovoce - jablka v létě za 39 korun???
To je přesně ono ... kupovat jablka(myslím jablka a ne letňáky - to nejsou jablka) je vec, kterou nedelam - jablka maji u nás sezonu na podzim a v zimě. V létě je pochopitelné, že banány jsou levnější než jablka.
Právě s jablky je problém: letňáky na trhu nejsou vůbec, nikdo e nechce pěstovat ani sbírat. Jejich sezóna je krátká, tato jablka moc nevydrží. Sezóna podzinch a zimních začíná tak v pol. září, jenže obyvatel paneláku je nemá kam uskladnit a majitel moderního domku, postaveného na základové desce, taky ne. Takže je kupují v super hyper a k tomu platí přirážku za uskladnění. Pak se nedivme, že jablka stojí 5,- Kč/kg.
Já bydlím v okresním městě. Zemědělci tu prodávali výborná jablka na zimu za 10,- Kč/kg. Moc lidí je nekupovalo, protože je nemají kde uskladnit. Dají je tedy do výkupu a do obchodu pak přijdou s patřičnou přirážkou.
Není problém ovoce a zeleninu vypěstovat. Problém je to uskladnit do doby spotřeby. Prakticky u veškerého ovoce je to rok. Uskladnit se nechá jen něco, zbytek se musí zavařit, zmrazit, snad jen zelí vykvasit.