Hlavní navigace

Mastercard a Visa v Rusku končí. Pro většinu Rusů se ale nic nezmění

6. 3. 2022
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Visa Inc.
Kartové společnosti Mastercard a Visa zastavují v Rusku své transakce. Dopad bude celosvětový, paradoxně nejméně postiženými budou obyčejní chudší Rusové. Pocítí to ale střední a vyšší třída.

V sobotu 5. 3. 2022 ve večerních hodinách středoevropského času obě americké kartové společnosti Mastercard a Visa oznámily, že zastavují kartové transakce s kartami s jejich logem. Oficiální vyjádření najdete níže.

Pro většinu Rusů se nic nezmění

Dočasné pozastavení transakcí kartami Mastercard a Visa, jak sami popisují obě společnosti, znamená, že obě společnosti Rusko od svých systémů a partnerů v příštích dnech odstřihnou. Jen se počká na dokončení (zaúčtování) transakcí.

Paradoxně pro většinu Rusů se nic nezmění a jejich karty Mastercard a Visa budou v Rusku fungovat normálně a bez omezení. Důvodem je, že veškerý processing platebními kartami v Rusku probíhá přes Národní systém platebních karet (Национальная система платёжных карт). Takže i přes odpojení od platebních systémů Mastercard a Visa budou v rámci Ruska tyto karty fungovat bez omezení.

Naopak lze předpokládat, že ruské banky postupně plně přejdou na domácí ruský platební systém MIR (v překladu „svět“) se stejnojmennou platební kartou.

Alternativou je pak čínský platební systém Union Pay, jehož karty už některé ruské banky používají.

Koho se to nejvíce dotkne

Dopady odpojení Ruska od platební sítě Mastercard a Visa pocítí dvě skupiny zákazníků. Ani jedna v dalších dnech již platebními kartami nezaplatí.

  • Karty vydané ruskými bankami nebudou fungovat v zahraničí (tj. mimo Rusko).
  • Karty vydané zahraničními bankami nebudou fungovat v Rusku.

V překladu to znamená, že např. Rus nezaplatí ruskou kartou Mastercard/Visa na AliExpressu nebo obecně kdekoli mimo Rusko, např. v Karlových Varech.

A pokud si budete chtít užít dovolenou v Barentsově moři v Murmansku, nově už českou kartou v Rusku nezaplatíte.

K odpojení karet od celosvětové sítě dojde ve čtvrtek 10. 3. 2022 v 00:00 hod. moskevského času (tj. ve středu 9. 3. 2022 ve 22:00 hod. středoevropského času).

skoleni_15_4

American Express a Diners Club

Kartová společnost American Express v Rusku funguje prostřednictvím partnerů, platební karty AmEx pro ni vydává Bank Russkij Standard (Банк Русский Стандар) a několik málo partnerů dělá pro AmEx aquiring. Kartový byznys AmExu v Rusku zatím funguje s výjimkou sankcemi postižených bank. To se ale nejspíše vlivem stále se vyvíjející krize změní.

Stejná banka vydávala i platební karty Diners Club, ty však v Rusku skončily 21. 6. 2021.

Vyjádření American Express (1. 3. 2022)

Následující sdělení předsedy představenstva a generálního ředitele Stephena J. Squeriho bylo dnes sděleno všem kolegům ze společnosti American Express:

Stejně jako mnozí z vás jsem šokován a zarmoucen krizí, která se odehrává na Ukrajině, a uvědomuji si, že někteří naši kolegové, zákazníci, jejich rodiny a blízcí byli zasaženi zničujícím lidským utrpením, jehož jsme svědky. Chci se s vámi podělit o to, co jako společnost v reakci na tuto krizi děláme.

Jako vždy je naší prioritou bezpečnost a blaho našich kolegů. Společnost American Express sice přímo na Ukrajině nikoho nezaměstnává, ale v okolních zemích máme stovky kolegů. Malý počet kolegů máme také v Rusku. K dnešnímu dni bylo potvrzeno, že naši kolegové ve všech těchto oblastech jsou v bezpečí, za což jsme jim nesmírně vděční, a budeme se je i nadále snažit podporovat.

Pokud jde o naše zákazníky a naše podnikání, situace se nadále rychle vyvíjí. Naše podnikání v Rusku je malé a sestává z jednoho partnera, který vydává karty, a několika partnerů, kteří získávají obchodníky pro platební transakce. Od začátku této krize dodržujeme americké a mezinárodní sankce, což vedlo k tomu, že jsme zastavili vztahy s postiženými bankovními partnery v Rusku, a s vývojem situace budeme i nadále dodržovat všechny příslušné zákony.

V průběhu naší historie a v těžkých dobách jsme vždy dělali maximum pro podporu našich zákazníků a v této situaci tomu není jinak. Někteří z našich zákazníků poskytují v regionu kritickou humanitární pomoc a jiní, kteří pracují pro zpravodajské organizace, riskují své životy, aby o této krizi informovali. Budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom je podpořili.

Další klíčovou oblastí, na kterou se zaměřujeme, je kybernetická bezpečnost. Společnost American Express podniká všechny nezbytné kroky k odhalení, prevenci a reakci na jakoukoli škodlivou aktivitu prostřednictvím naší vrstvené obrany. Zůstáváme ostražití a budeme tuto situaci i nadále sledovat, abychom odhalili všechny hrozby, které pro společnost American Express představují.

A konečně, jak jsme uvedli včera, podpora našich komunit je jednou z našich hodnot Blue Box a budeme pomáhat těm, kteří to nejvíce potřebují. Je tragické, že mnoho lidí přišlo o život, statisíce lidí opustily své domovy a mnoha dalším se v důsledku konfliktu obrátil svět naruby. Na podporu humanitárního úsilí poskytneme pomoc ve výši 1 000 000 USD následujícím organizacím, které poskytují pomoc postiženým obyvatelům:

  • 250 000 USD našim dlouholetým partnerům z Mezinárodního záchranného výboru (IRC), aby poskytli nezbytné zdroje tam, kde jsou nejvíce potřeba, včetně těch, kteří uprchli ze svých domovů.
  • 250 000 USD organizaci International Medical Corps (IMC), která vyslala mobilní lékařské týmy, aby poskytovaly základní pohotovostní a primární zdravotní služby; služby v oblasti duševního zdraví a psychosociální podpory; a služby v oblasti informovanosti a prevence COVID-19, které pomáhají udržet postižené obyvatelstvo v bezpečí před pandemií.
  • 250 000 dolarů pomůže našim dlouholetým partnerům v oblasti krizové pomoci v Americkém červeném kříži podpořit koordinované úsilí Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) a dalších partnerů Červeného kříže, kteří reagují na naléhavé potřeby a poskytují technickou pomoc na místě.
  • 250 000 dolarů na mimořádnou výzvu UNICEF, která byla vyhlášena minulý týden a jejímž cílem je podpořit děti a rodiny v době eskalace krize, a to prostřednictvím programů na záchranu života, bezpečné vody, mimořádné zdravotní, hygienické a vzdělávací pomoci a další okamžité pomoci těm, kteří ji potřebují.

Kromě toho budeme také dorovnávat veškeré dary od kolegů z celého světa prostřednictvím programu American Express Match.

Jedná se o složitou, obtížnou a proměnlivou situaci. V těchto časech se řídíme našimi hodnotami a usilovně se snažíme udělat to, co je správné pro naše kolegy, zákazníky a komunity. V myšlenkách jsme se všemi, které tato krize zasáhla, a nadále doufáme v mír.

Vyjádření Mastercard (5. 3. 2022)

Prohlášení společnosti Mastercard k pozastavení operací v Rusku 

Již více než týden svět sleduje šokující a ničivé události, které jsou důsledkem ruské invaze na Ukrajinu. Naši kolegové, zákazníci a partneři byli zasaženi způsobem, který si většina z nás nedokáže představit. 

Již dříve jsme se s vámi podělili o kroky, které jsme v reakci na tyto události podnikli, přičemž blaho a bezpečnost našich zaměstnanců jsou pro nás na prvním místě. A jak jsme se pohybovali a plnili naše regulační závazky, vedli jsme neustálý dialog s našimi zákazníky, partnery a vládami. Kromě lidí z celého odvětví, spotřebitelů a našich akcionářů jsme získali i názory našich zaměstnanců. Zvažovali jsme také, co by bylo nejdůležitější pro podporu další dostupnosti služeb, pokud je to možné, pro postižené lidi v regionu. 

Právě s ohledem na všechny tyto skutečnosti – a s přihlédnutím k bezprecedentní povaze současného konfliktu a nejistému ekonomickému prostředí – jsme se rozhodli pozastavit naše síťové služby v Rusku.

Toto rozhodnutí vyplývá z našeho nedávného opatření zablokovat několik finančních institucí v platební síti Mastercard, jak požadují regulační orgány na celém světě.   

Vlivem tohoto opatření nebudou karty vydané ruskými bankami nadále podporovány sítí Mastercard. A všechny karty Mastercard vydané mimo tuto zemi nebudou fungovat u ruských obchodníků ani v bankomatech.

Toto rozhodnutí nebereme na lehkou váhu. Společnost Mastercard působí v Rusku již více než 25 let. Máme tam téměř 200 kolegů, díky nimž je tato společnost pro mnoho zúčastněných stran tak důležitá. Při těchto krocích se budeme i nadále soustředit na jejich bezpečnost a pohodu, včetně dalšího poskytování mzdy a benefitů. Až to bude vhodné a pokud to bude přípustné podle zákona, využijeme jejich nadšení a kreativitu k práci na obnovení provozu.  

Mezitím budou naše týmy v regionu i po celém světě nadále umožňovat a rozvíjet naše globální podnikání a podporovat naše zákazníky v dalších geografických oblastech, kde v současné době podnikáme. Stejně jako oni budeme i nadále ostražitě dbát na zajištění bezpečnosti a zabezpečení globálního platebního ekosystému a naší sítě. Naše kybernetické a zpravodajské týmy budou i nadále spolupracovat s vládami a partnery po celém světě, aby zajistily, že stabilita, integrita a odolnost našich systémů budou i nadále určovat naše operace a reakce na potenciální kybernetické útoky. 

Tyto dny byly a budou i nadále velmi těžké – především pro naše zaměstnance a jejich rodiny na Ukrajině; pro naše kolegy, kteří mají v regionu příbuzné a přátele; pro naše kolegy v Rusku; a pro nás ostatní, kteří vše sledujeme zpovzdálí. 

Tímto krokem se připojujeme k mnoha dalším a doufáme a zavazujeme se k pozitivnější, produktivnější a mírumilovnější budoucnosti pro nás všechny.

Vyjádření Visa (5. 3. 2022)

Visa Inc. dnes oznámila, že pozastavuje své operace v Rusku.

S okamžitou platností bude společnost Visa spolupracovat se svými klienty a partnery v Rusku a v následujících dnech ukončí veškeré transakce Visa. Po dokončení nebudou všechny transakce iniciované kartami Visa vydanými v Rusku fungovat mimo tuto zemi a všechny karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko nebudou v Ruské federaci fungovat.

Po nevyprovokované invazi Ruska na Ukrajinu a nepřijatelných událostech, kterých jsme byli svědky, jsme nuceni jednat, uvedl Al Kelly, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Visa Inc. Je nám líto, jaký dopad to bude mít na naše vážené kolegy a na klienty, partnery, obchodníky a držitele karet, kterým v Rusku sloužíme. Tato válka a pokračující ohrožení míru a stability vyžadují, abychom reagovali v souladu s našimi hodnotami.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).