Hlavní navigace

Trhy ve vyčkávacím módu

4. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Trhy vyčkávají, zda ECB ponechá úrokové sazby na stejné úrovni a pustí další informace o odkupu dluhopisů.

Polská centrální banka (NBP) nečekaně ponechala úrokové sazby na 4,75%. Guvernér Belka to zdůvodnil nedostatečným poklesem CPI a čekáním na novou prognózu, která bude k dispozici na příštím zasedání měnového výboru. Podle našeho názoru není příliš na co čekat, oslabování ekonomiky je rychlé, zlotý je silný (mimochodem Belka také řekl, že jeho síla NBP nevadí) a NBP by se spíše měla při svém rozhodování dívat na horizont nejúčinnější transmise měnové politiky než na to, že aktuálně je inflace ještě mírně vyšší. Ve hře tak možná byly psychologické faktory, například neochota si přiznat, že zvýšení sazeb v květnu nebyl nejlepší nápad. Zlotý reagoval posílením k 4,08. 

Podobně jako u výrobního PMI přinesl i finální údaj u PMI ve službách mírnou revizi směrem nahoru. Pozitivní informaci ovšem dost kalí, že v klíčově důležitém Německu byl PMI revidován směrem dolů z 50,6 na 49,7, tedy do mírné kontrakce. 

Po pozitivním překvapení u indexu ISM výrobního přišlo pozitivní překvapení také u jeho nevýrobního dvojčete, které namísto očekávaného poklesu na 53,4 rostlo na 55,1. Přispěl k tomu razantní růst aktivity a nových objednávek, což naznačuje, že by nemuselo jít o přechodnou pozitivní odchylku. Stínem je mírný pokles subindexu zaměstnanosti, který se ovšem stále drží nad 50 (t.j., pracovní místa sice pomalu ale přibývají). Částečně tuto slabinu kompenzoval údaj organizace APD o přírůstku prachovních míst v soukromém sektoru, který se 160 000 překonal očekávání. 

dan_z_prijmu

Událostí dne je zasedání ECB. Trh (a my s ním) čeká stabilní sazby. Sledovat se tak bude především tiskovka, na ní samozřejmě jakékoliv zmínky o programu na odkup dluhopisů, který byl představen minulý měsíc. Zasedá také Bank of England, kde se pozornost bude soustřeďovat na to, zda dodá další informace o případném rozšíření svého programu odkupu aktiv nad hranici 375 mld. liber (což se nečeká). Vyčkávání nahrává i to, že se britská ekonomika podle měsíčních informací ve 3Q12 dostala z recese (dost zřejmě pomohla olympiáda). 

Investoři také budou sledovat zveřejnění záznamu z posledního jednání FOMC. Důležité budou zejména detaily týkající se posledních kroků americké centrální banky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).