Hlavní navigace

Trhy čekají na data z USA

6. 12. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ECB ponechala sazby beze změny a nenaznačila další vývoj. V nově zveřejněné projekci ale výhled inflace reviduje směrem dolů. Trhy zatím vyčkávají na data z amerického trhu práce.

Zprávy a události

       Americké nové žádosti v nezaměstnanosti se snížily z 321 tis. na 298 tis. (trh 320 tis.). HDP za třetí čtvrtletí byl revidován nahoru z 2,8 % q/q anualizovaně na 3,6 % (trh 3,1 %). Tovární objednávky za říjen poklesly o 0,9 % meziměsíčně (trh –1,0 %).

       Evropská centrální banka v souladu s očekáváním ponechala sazby beze změny na úrovni 0,25 %. Se sazbami nehýbala ani centrální banka ve Velké Británii (+0,50 %).

       Český maloobchod v říjnu poklesl o 0,6 % meziročně (trh +0,2 %). Po očištění o rodílný počet pracovních dní byl ovšem vyšší o 1 % y/y.

ECB ponechala sazby beze změny, trhy čekají na USA

ECB ponechala sazby beze změny a ani nenaznačila své další kroky. Naopak se zdá, že se do dalšího dodávání likvidity ve formě LTRO pouštět nechce. ECB zveřejnila svoji novou projekci, když byl výhled na inflaci revidován dolů – centrální bankéři očekávají růst cen ve výši 1,1 % v roce 2014 (dříve 1,3 %) a 1,3 % v roce 2015, což je zhruba v souladu s výhledem našich kolegů z SG. U výhledu na HDP je ovšem centrální banka daleko optimističtější, když vidí růst eurozóny o 1,1 % v 2014 a dokonce 1,5 % v následujícím roce. Dle guvernéra M. Draghiho má ECB stále plný arzenál možných nástrojů. Pokud inflace bude překvapovat směrem dolů, měli bychom se dočkat výraznějšího zásahu. Nicméně to by měl být příběh až pro příští rok.

Euro včera po zasedání ECB proti dolaru posílilo z úrovní pod 1,3600 USD/EUR na 1,3660. Trhy s novou inflační prognózou očekávali, že by ECB mohla alespoň naznačit další kroky k uvolnění měnové politiky, což se ovšem nestalo. Dnes se bude pozornost trhů soustředit na report z amerického trhu práce. Pokud se naplní očekávání našich kolegů z SG, mělo by to dolar podpořit. Ekonomové z SG očekávají, že se v listopadu vytvořilo 150 tis. nových pracovních míst, což je ve srovnání s posledními třemi měsíci podprůměrný výsledek (mezi srpnem až říjnem bylo v průměru vytvořeno 202 tis. míst). Větší pozornost trhů by se měla soustředit na míru nezaměstnanosti, která by měla být důležitá pro rozhodnutí Fedu, kdy začít snižovat nákupy dluhopisů. Ekonomové SG očekávají pokles míry nezaměstnanosti na 7,0 %, trh pak pouze na 7,2 %. Z EMU budou nejzajímavější údaje z Německa, kde budou zveřejněny tovární objednávky za říjen. Očekává se pokles o 1 % meziměsíčně, nicméně by se jednalo pouze o korekci silného září.

Koruna ve čtvrtek umazávala ztráty z předchozího dne

Navzdory horším maloobchodním tržbám se české koruně ve čtvrtek dařilo. Zatímco ráno se koruna obchodovala okolo úrovně 27,48 CZK/EUR, odpoledne to už bylo za 27,44. Marginální zisky si připisoval i maďarský forint a polský zlotý. Za posílením regionálních měn stály eurové zisky vůči dolaru. 

Z ekonomických údajů jsme se dočkali pouze českých říjnových maloobchodních tržeb. Meziročně klesly tržby o 0,6 %, což bylo pro trh zklamáním (Bloomberg konsensus +0,2 %). Nicméně po očištění o rozdílný počet pracovních dní tržby meziročně vzrostly o 1,0 %. Oproti předchozímu měsíci byl maloobchod nižší o 0,8 % (SA, WDA). Prodeje motorových vozidel klesly v říjnu o 0,3 % m/m (SA, WDA), ostatní prodeje pak o 1,1 %. Zbylé měsíce letošního roku budou podpořeny nejen vyššími vánočními nákupy, což je obvyklá sezónnost, ale i prudkým oslabením koruny. Lidé se budou totiž snažit využít nižší ceny, než prodejci přistoupí ke zdražení dováženého zboží.

dan_z_prijmu

Dnes se žádných zajímavých údajů z domácí ekonomiky nedočkáme, koruna tak s největší pravděpodobností bude jako včera sledovat vývoj kurzu eura vůči dolaru. V Maďarsku bude zveřejněna průmyslová produkce za říjen, která by se měla zvýšit o 5,8 % meziročně (WDA).

Česká swapová výnosová křivka ve čtvrtek vzrostla o 2 bb na delším konci, když následovala pohyb na eurovém protějšku. Klíčovou událostí bylo zasedání ECB.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).