Hlavní navigace

Tisíce z nás skončí příští rok na ulici, bojí se senioři

20. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vláda musí pro příští rok valorizovat důchody o necelá 4 %. Více s největší pravděpodobností nedá, čehož se obávají zástupci seniorů, kteří varují před fatálními důsledky.

Důchody od příštího roku porostou v průměru o 371 korun. Kvůli ekonomickému vývoji totiž ani v době vládních škrtů politici nebudou moci seniorům upřít nárok na valorizaci penzí. Povinnost navýšení jim ukládá zákon, který přesně specifikuje v jakých situacích musejí být penze valorizovány. Z vývoje inflace a reálných mezd v rozhodném období tak vyplývá povinnost minimálního navýšení důchodů pro rok 2011 o 3,6 %.

Na první přečtení se to možná může zdát, že důchodci mají důvod k radosti. Zvláště po tom, kdy jim pro tento rok důchody nerostly. Ovšem pravda je jiná. Senioři, alespoň jejich zástupci z občanského sdružení Rada seniorů ČR, požadují znatelnější navýšení a argumentují přitom strachem z výrazného zvýšení běžných nákladů v příštím roce a poklesem reálné penze.

Proč se bude valorizovat a o kolik

Politici mohou penze valorizovat kdykoli, povinnost k tomu však mají pouze tehdy, když jsou splněny zákonné podmínky. V minulém roce splněny nebyly, a protože schodek státního rozpočtu dosahoval rekordních výšek, rozhodla se vláda důchody pro rok 2010 ponechat na úrovni roku 2009. Pro příští rok je ale situace jiná. Proč? Než se dostaneme k odpovědi, řekněme si ve stručnosti pravidla valorizace.

Pravidelné zvýšení důchodů se počítá ze součtu růstu indexu spotřebitelských cen a alespoň 1/3 růstu reálných mezd z rozhodného období. Rozhodným obdobím není u indexu cen kalendářní rok, ale období od srpna do července (to je kvůli tomu, že o valorizaci musí být rozhodnuto do konce září). Zároveň platí, že první srpen, který je počítán do rozhodného období je ten, který následuje po červenci roku, ve kterém bylo naposledy rozhodnuto o valorizaci. Protože naposledy byly řádně valorizovány důchody se začátkem roku 2009, je pro příští rok rozhodující vývoj indexu cen od srpna 2008 do července 2010. V tomto období vzrostl cenový index podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) přesně o 2,2124 %.

Vývoj reálných mezd je pro účely valorizace sledován se dvouletým zpožděním a stejně jako u cenového indexu, i zde se sleduje celé období od minulé valorizace (viz zákon č. 155/1995 Sb. § 67 odstavec 6). Pro zvýšení důchodů v příštím roce je tedy rozhodující vývoj reálných mezd v letech 2008 a 2009. Podle údajů MPSV v tomto období vzrostly reálné mzdy o 4,1 %.

Sečteno, podtrženo, minimální valorizace pro příští rok musí dosahovat výše 3,6 % (jde o součet růstu cenového indexu a třetiny růstu reálných mezd). MPSV tak již zhruba v polovině srpna navrhlo vládě postupovat tak, že procentní výměra již poskytovaných starobních důchodů by měla stoupnout o 3,9 % a základní výměra (nyní 680 Kč) by se měla zvýšit o 60 Kč. Převedeno na skutečné peníze to u průměrného důchodu znamená pro příští rok zvýšení o 371 Kč na 10 494 Kč.

Dá se předpokládat, že vláda tento návrh podpoří a nebude seniorům přidávat více, než o kolik jí to nařizuje zákon. Argument pro takový postup je jasný již předem. Státní kase je naordinováno šetření a více než nutných 12,41 miliard Kč (tolik bude stát minimální valorizace podle MPSV) se uvolňovat s největší pravděpodobností nebude. Čtěte také: Penzijní fondy vám na penzi nenašetří, úrok dávají horší než banky

Zajímají vás přesná pravidla valorizace důchodů?

Stáhněte si zákon č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění a čtěte § 67

Senioři chtějí víc, bojí se o střechu nad hlavou

Takový závěr se ale nebude líbit Radě seniorů, který zastupuje zájmy českých důchodců. Minimální zvýšení důchodů podle zástupců Rady neodpovídá současné situaci a už vůbec ne možnému budoucímu vývoji. Požadujeme plně vykompenzovat očekávaný růst životních nákladů důchodců za rok 2010 (životní náklady důchodců stouply o 3 %), tj. za období kdy penze valorizovány nebyly, a samozřejmě také za rok 2011 (očekávaný nárůst životních nákladů 3,3 %) pro který je valorizace navrhována. Tj. průměrnou starobní penzi sólo požadujeme k 1. 1. 2011 navýšit nikoliv o 3,7 %, ale o 6,3 %, to uvádí předseda sdružení Zdeněk Pernes v dopise (a apelu) ředitelce legislativního odboru MPSV Naděždě Březské.

Stejný požadavek již zástupci seniorů přednesli také při osobním setkání s ministrem Jaromírem Drábkem. Ten je, podle předpokladu, ujistil, že vnímá nelehké postavení českých důchodců, ale že šetrné vládní plány nedovolují větší než minimální valorizaci.

V reakci na toto zamítavé stanovisko, Rada seniorů varuje před následky, které podle ní seniorům v příštím roce hrozí. Pokračující deregulace nájemného (vypočítejte si zvýšení nájmu pro rok 2011 na webu ministerstva pro místní rozvoj), zvýšení cen energií a plánované zvyšování dolní sazby DPH (od dubna na 12 %) ve spojení s tím, že již letos důchodcům podle propočtů Rady seniorů poklesne reálná kupní síla o 3 %, bude prý mít fatální důsledky. Tato situace, podle oficiálních průzkumů, existenčně ohrožuje cca 7000 samostatně žijících důchodců ve větších nájemních bytech v Praze. Další tisíce samostatně žijících seniorů jsou existenčně ohroženy v Brně a ostatních velkých městech, uvádí Zdeněk Pernes v již citovaném dopise.

Při osobním rozhovoru pak dovysvětluje, že oním existenčním ohrožením je myšleno hrozící bezdomovectví. Dosti temný scénář. Že by se v ulicích Prahy a dalších velkých českých městech v příštím roce objevily tisíce důchodců bez domova, je ale nejspíš přehnané. Je jistě pravda, že čeští důchodci situaci jednoduchou nemají. To dokládají nakonec čísla poměřující poměr reálných penzí a reálných hrubých mezd. Zatímco u nás se toto číslo pohybuje kolem 40 %, na Slovensku je to nějakých 48 % a více je to i v Německu, zhruba 44 %. Čtěte také: Důchodová reforma zachrání státní rozpočet, ale vaši penzi ne

dan_z_prijmu

Přesto konkrétně u deregulace nájemného měli všichni lidé platící regulované nájemné čas připravit se na důsledky. Příslušný zákon schválila sněmovna již v roce 2006. V případě dopadů deregulace tedy zasažení senioři neuniknou alespoň částečné zodpovědnosti za svou případnou budoucí tíživou situaci.

A pro nás ostatní se jen potvrzuje to, co již dlouhou dobu víme. Stát se o nás, bohužel, nedokáže postarat. Do budoucna to bude platit dvojnásob, vždyť chystaná reforma pravděpodobně povede k tomu, že reálné penze se budou nadále snižovat a dostatečnou životní úroveň v důchodu si bude muset zajistit každý sám. Taková je realita. Nic víc, nic míň.

Jak se připravujete na důchod? (lze volit více možností)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).