já bych kouření kromě v posteli zakázal úplně. Je to zlozvyk omezující nekuřáky a poškozující zdraví. A nevím, co je pro stát výhodnější - zda daňové výnosy nebo náklady na léčení. I když jestli chtějí ve zdravotnictví za vše platit a jestli se to bude týkat i nemocí způsobených kouření ...
Jak se to rika - svoboda jednoho konci tam kde zacina svoboda druheho. Kuraci at si kouri doma, na zahrade, ale ne me pod nos na nadrazi nebo v hospode pri obede.
Stat (vlada) to ma ale tezky, cast z nich jsou taky kuraci a penize z dani nejsou zanedbatelne. Ale s potesenim sleduju, ze jsou kuraci cim dal vic vylucovani ze spolecnosti (nuti je to napr. postavat mimo ostatni lidi na zastavce), coz by snad mohlo nektere z nich dotlacit k omezeni koureni a udelat tak neco i pro sve zdravi.
Všude se dnes propaguje svobova jedince. Ale když se člověk podívá kolem sebe, tak moc svobody nevidí. Znásilňování reklamou ze všech stran. Chceš bydlet, tak tě budeme vydírat hypotékou, atd. A ta armáda nikotinových otroků v područí tabákových firem. Nechápu, že někdo může platit za to, že má plné plíce dehtu a dalších "sraček"...
Většina z nás platí nemalé peníze i za další škodlivé sračky, které dostáváme do těla. Náš chemicko-potravinářský průmysl je toho důkazem. Uzeniny plné éček a náhražek, jen ne maso, zelenina plná dusitanů, nápoje plné barviv, konzervantů, umělých příchutí, "živé" jogurty zaručující 2 měsíce "čerstvost", sýry, které viděly mléko z rychlíku, mléko = obarvená bílá voda. Myslíte si, že z těchto potravin lidi nezískají rakovinu? Naprostá většina lidi nemá na to finančně jíst potraviny, které tu byly před r. 1989. Naši poslanci a lobisté ze západních řetězců zrušili nebo značně změkčily tvrdé normy, aby v rámci ziskuchtivosti mohli vyrábět tyto jedovaté potraviny.
Nejsem žádný zelený mozek vyžadující návrat k loučím a k přírodě, ale v poslední době v mém okolí umírá dost lidí na různé formy rakoviny.
Přesně tak, souhlasím. Ale tohle ví nebo to chce vědět zhruba tak odhadem 5% populace. Tomu zbytku stáda je to šuma fuk, ty o tom ani neví.
Stačí se podívat na statistiky, kdo sleduje například kanál ČT2, kde se člověk něco opravdu občas dozví. Většinou kolem 5% diváků. Zbytek čučí na nesmysly na ostatních kanálech, které tolik nezatěžují mozek:-) Sice jsme odbočili od tématu, ale ono to i s tím kouřením souvisí.
Ještě k těm potravinám. Nevím jestli byly před rokem 89 tvrdší normy, ta lepší kvalita byla dána špíše tím, že chemický průmysl nebyl na takové úrovni jako dnes:-) No a maximalizace zisku a minimalizace nákladů v potravinovém průmyslu to totálně pohřbívá. Dájí se někde vůbec koupit kvalitní potraviny? Mě se i ta šunka za 25Kč zdá gumotextilní....
Normy nejsou měkčí. Jde jen o to, co kdo chce hledat. Ano, někdo nemá na párky vyrobené z masa, ale proč si teda chce sám sobě lhát koupí náhražky? Když chci kvalitní masný výrobek, tak si zajdu k osvědčenému řezníkovi, popř. si vyberu takového výrobce, se kterým už jsem někdy udělal dobrou zkušenost. Cena přece nemusí být v žádné oblasti tím nejlepším vodítkem. Platí to i naopak - víno za 500,- může být horší než podobné za 150,-. Ovšem těžko se můžeme bavit o nějaké kvalitě u vína za 19,-. Takže šunka za 250,- může být horší než jiná za 200,-, ale nebudu maso hledat v salámu za 60,-. Stačí si jen porovnat výkupní ceny masa, připočítat si nějaké další marže a výrobní náklady a už vím, kdy ještě může jít o skutečnou uzeninu z masa a kdy už to není jinak než za dumpingovou cenu možné.
No, závěrem - když nemám na mercedes, ale jen na ojetého favorita, nebudu očekávat stejné vlastnosti od obou aut.
Působíte na mně jako člověk, který kvalitu potravin neřeší. Jinak byste věděl, jaký je problém dnes kvalitní potraviny sehnat (jsou drahé, tudíž není poptávka a logicky tedy neexistuje nabídka) a hlavně jak výrobci lidi obelhávají. Jen u několika málo druhů potravin je vyhláška určující minimální kvalitativní složení (napadá mně špekáčky, vysočina), u jiných se vám může stát, že "šunka" vepřovou kýtu nikdy neviděla. A nevím jak vaši řezníci, ale ti, kam občas zajdu, složení u vážených uzenin (nikoliv zalisovaných v igelitovém pytlíku) neuvádí. Stejně tak asi není chyba na straně klienta, že si někdo dovolí obílenou vodu nazývat mléko.
Zkuste se na to podívat jinak - pokud vám nabídnu mercedes a vy pak zjistíte, že to jako mercedes jen z dálky vypadá a uvnitř máte favorita, budete se v prvé řadě chytat za hlavu, že jste vůl, když jste mi věřil, že když mercedes nabízí, že ho opravdu prodávám? Nebo je v prvé řadě problém v tom, že jsem podvodník a snažím se vytvářet iluzi, že prodávám něco úplně jiného? Neobhajuji slepou lidskou naivitu, ale na podvodníky je třeba si jasně ukázat. A potravinářský průmysl dnes je jeden velký podvod. A obávám se, že i ten bio. Jak říkají vedle v Rakousku - rozdíl mezi zemědělcem a biozemědělcem je v tom, že biozemědělec hnojí v noci.
Jsou dva přístupy: Ten váš a pak ten, kdy nehledám nuceně podrazy úplně všude a od každého. Věřím, že když si přečtu na etiketě, že uzenina obsahuje 80% vepřového masa, 10% tuku, 9% vody a 1% solí a koření, tak to taky obsahuje. Kdy mi řezník nabízí vepřovou šunku, tak jde o vepřovou šunku. A pokud cena bude odpovídat ceně, za kterou se takový uzenina či šunka dá opravdu vyrobit, tak už se jen budu těšit z toho, když mi to opravdu bude chutnat.
Mimochodem, každý řezník vám musí předložit údaje o složení a původu nabízeného zboží.
Vzhledem ke svému vesnickému původu a zaměstnáním, kterými jsem prošel, vím, jaký je stav v zemědělství a co se dá i nedá dělat a taky si nedělám iluze o tom, že lze skutečné vyrobit párky bez masa a trvanlivé mléko, které se nevyrábí z mléka, ale jelikož netrpím v současnosti takovou nouzí, abych si vybíral zboží jen podle nejnižší ceny, tak nechávám na ostatních, aby se o svou stravu starali také podle svých znalostí.
Běží tu také diskuze o vzdělávání a tak na to trochu navážu - kdo se explicitně děsí éček, tak často netuší, že za tím označením se skrývají celkem běžné a už i celá staletí používané přísady do potravin, takže buď se pokusím rozšířit své znalosti nebo budu jen hloupě kývat na hulákání dalších neználků. atd. atd.
Vy jste asi nepochopil, co tím chci říct. Tady nejde o to, že "hledám nuceně podrazy úplně všude, ale řeším, že dnes je velký problém koupit kvalitní potraviny. Jednak je jich malá nabídka a druhak se těžko rozlišují od těch nekvalitních, protože výrobci potravin si zvykli nás obelhávat. To není paranoia, ale fakt. Tři konkrétní příklady: jako šlehačka (původně "Šlehačka je sladká smetana, která obsahuje alespoň 32% tuku a dá se šlehat.") se dnes označuje nadýchaná směs rostlinných tuků, naprosto nechutný Eidam s rostlinným tukem se drze prodává jako "Eidam alternative" a nebo třeba mnou zmiňovaná šunka (...Šunka je vepřové (obvykle kýta) nebo nebo hovězí maso, upravené uzením, sušením nebo též dušením...), za kterou se dnes naprosto běžně označuje "ochucená prefabrikovaná směs s podílem živočišné bílkoviny.". Cïtace závorce a uvozovkách jsou z Wikipedie.
Takže nabídne-li vám řezník šunku, máte poměrně značnou pravděpodobnost, že nepůjde o šunku, ale nějakou její napodobeninu z méně kvalitních surovin.
Pokud máte stále pocit, že jsem paranoidní, představte si, kdyby to podobně fungovalo třeba v automobilovém průmyslu. Trabant by se prodával jako "Mercedes Alternative", jako klimatizaci bychom označovali možnost otevřít za jízdy okénko a pod kapotovou vašeho šestiválce by sice bylo něco, co by vypadalo jako šestiválcový motor, ve skutečnosti by šlo o imitaci skrývající uvnitř tříválec. Prostě takové klamání spotřebitelů, jakého se dopouští potravinářský průmysl, prostě jinde neznáme. Snad jen v automoto průmyslu u škodovky, která Roomster s tříválcem a výkonem mizerných 60 koní nazývá verzí "Sport".
Dále, píšete "odpovídat ceně, za kterou se takový uzenina či šunka dá opravdu vyrobit, tak už se jen budu těšit z toho, když mi to opravdu bude chutnat.". To myslíte vážně? Takže jako standard nastolíme to, že se lidi obelhávají a každý se musí stát znalcem v oboru potravinářství, aby usoudil, kolik jsou výrobní náklady té které potraviny a která je tudíž kvalitní a která je ještě pančovaná?
Ohledně řezníků - samozřejmě, že mají povinnost doložit složení, ale budete při výběru nebalené uzeniny žádat o její složení a to zkoumat, opakovat třeba 10x a pak si z těch deseti vyberete, co je vám nejbližší?
A k Éčkům - já o nich sice vůbec nepsal, ale opět mám pocit, že vám uniká pointa. Do množiny přísad označované souhrnně jako éčka patří samozřejmě zcela běžné věci typu vitamin C (kyselina L-askorbová) apod., ale bohužel častěji se setkáváme s tím, že pod éčky se skrývají sajrajty, co mají vytvořit dojem, že nabízená potravina je kvalitnější, než tomu ve skutečnosti je. Umělá barviva či příchutě, stabilizátory, emulgátory (jak do potraviny nacpat co nejvíce levné vody) apod. Proto se já nedivím, že obecně na éčka lidi pohlížejí s despektem jako na něco, co je má především (ne však výhradně) oblbovat. Stručně řečeno - u kvalitních párků se s éčky setkat můžete, ale nemusíte, u těch "bezmasých" se bez nich neobejdete - nahrazují chybějící kvalitní suroviny a jejich vlastnosti.
Pro Karolka: normy rozhodně měkčí jsou, než bývaly. Koukněte se, jak normy - vyhlášky o chemikáliích v potravinách 298/1997, 323/1999 byly několkráte "inovovány" až pak zrušeny a nahrazeny mírnějšími předpisy. Látky, které byly v minulosti zakázány, se nyní do potravin mohou vesele přidávat.
A pokud jste v minulosti zaregistroval, probíhal boj o normu, která by nařizovala, že Gothaj, Vysočina, špekáčky ... musí být opravdu tím, co bývalo za socialismu. Ne tím mazlavým, po čem se do hodiny seserete a po 5 letech budete navštěvovat onkologii. Vyřešili to pravdu kulantně: podniky vlastněné zahraničním kapitálem normu dodržovat nemusí, české podniky však ano. A jelikož u českých podniků tak docházelo k "diskriminaci", začaly i ty české podniky lobovat za zrušení této normy. A jak znám ODS, aby podnikavci mohli ještě více ziskovat, tak tu normu jako komunistický přežitek určitě zruší. Recept na chemoterapeutika za 30 (max. 3 balení na recept), 1 ozáření taky za 30, hospitalizace před exitusem 60 za den - no nekupte to za ty ceny!
Pro pana D.: když si přečtete na etiketě, že výrobek obsahuje 80% masa, nikde nemáte záruku, že tam to "maso" bude. 1) papír/etiketa unese vše 2) "masem" může být nazýván i odpad, který dříve končil v kafilérkách či v krmivu pro psy a kočky. Ostatně, různé kontroly, které prosáknou do médií, hovoří, že jsme nesutále někde na něčem šizeni - ať v restauracích na porcích či složení, tak u výobků - složení, prošlá lhůta upotřebitelnosti ...
Konkrétně u šunky dochází k nejvíce záměnám - kdy "šunka" obsahuje jen nepatné množství masa, zbytek tvoří odpad s nahrazovači masa, čili chemie.
Je několik druhů šunek. Mám staženo z Makra v pdf formátu, ale teď to nemohu najít, kde jsou popsány jednotlivé typy. A až na výjimky od obchodníka nedostanete údaje o složení krájených uzenin, a on si uzeniny může nyzývat jak chce, tzn. i tzv. nářez "šunkou", "light šunkou" atp.
Většina lidí ovšem finančně nemá na to, aby si kupovali "zaručeně zdravé" potraviny, nehledě na to, že nemají nikde záruku, že jsou skutečně nezávadné. Tuhle zase někde vyplulo, že tzv. tmavé či cereální pečivo je běžné, bílé, barvené nějakými sračkami, aby dostalo podobu tmavého pečiva. A prodejní cena byla samozřejmě jako kdyby byl výrobek opravdu ze zdravých surovin.
Pokud beru 10 tisíc měsíčně, tak je pro mne i ta chemická šunka za 120 drahá, pokud beru 50 tisíc, tak klidně budu jíst opravdovou šunku za 450.
Nějak nechápu, tak může člověk s tvým názorem v tomto světě přežít. Když to shrnu, tak mi tvůj postoj připadá následovný: Nevěřit nikomu a ničemu, protože všichni jsou zloději a podvodníci. Nikam nechodit, nic nejíst ani nepít, protože všichni usilují o můj život.
Děkuji, ale nechci. Já si dál budu věřit svému řezníkovi, své bance, svému autoopraváři, svému doktorovi, svému pivovaru, svému vinaři a vůbec všem svým !dodavatelům" a to až do doby, kdy se sám nepřesvědčím, že mě v něčem okrádají. Potom se zeptám jiných lidí, kterým nemám důvod nevěřit a nechám si doporučit, kde si vybrat náhradu.
A co se týče médií, potom si vždycky opakuju - ano, našli nějaký šlendrián, díky jim za to upozornění, i já si dám větší pozor. Ale abych si nekoupil čokoládu jen proto, že v jedné z mnoha milionů někdo našel červa, takový paranoik ještě nejsem.
Koukám, že žhavá debata skončila u uzenin:-) Každopádně ožehavé téma. No já to vyřešil tak, že si šunku téměř nekupuji. Stačí se jen podívat za pultík v masně. Když vidím ten klepající se rosol, který maso nepřipomíná, tak mám hned po apetitu. Tak jsem teď sýrový....:-) Kapitalismus je prostě dobrý na plechové čtyřkolky, ale hrob na potraviny.
A proč by tady měl někomu věřit? V týhle společnosti zvítězila přetvářka, nečestné jednání, okrádání se navzájem. Pokud nemáte opravdu dobrého známého, který vám udělá cenu i kvalitu, tak máte smůlu. Dobrého řemeslníka (bankéře, poradce, pekaře, řezníka, ...) abyste lupou hledal. Pokud se všemi a ještě mnoho dalšími profesemi máte opravdu jen samé pozitivní zkušenosti, nenakupujete v žádném z hyper, supermarketů, nedýcháte, nepijete, nejíte, nenosíte jedovaté oblečení, tak budete čestná výjimka. To nesledujete média, co se z nich za podvody valí na běžné občany? Nebo nejste běžným občanem - pak využíváte privilegií menšiny, o kterých se většině běžných občanů může jenom nechat zdát ...
Jelikož se, jako ostatně většina lidí, pohybuju především v poměrně uzavřené skupině, nemůže si žádný z jejích členů dovolit absolutní podraz, který by ho distancoval. Všechny ty podrazy, podvody apod. se udávají především při absenci osobních vazeb. Pracuji ve službách, tudíž se dostávám do styku s větším množstvím lidí, ale pořád je to de facto stále stejná skupina. Takže když já podrazím svého řezníka, těžko mohu očekávat jeho vstřícnost a naopak.
Samozřejmě nemám jen samé pozitivní zkušenosti, ale na rozdíl od některých duševních ubožáků dokážu za některými zjištěnými nedostatky vidět nejen pokaždé úmysl a pokud o podvod, ale také možnost prostého lidského pochybení. Ostatně razím teorii, že kvalita služeb se pozná nikoliv podle toho, že je vše vždycky perfektní a bezchybné (není, jde jen o dobré kamuflování), ale podle přístupu k řešení reklamací.Příklad - koupím čokoládu, rozbalím ji, uvnitř je červ. Kouknu znovu na datum trvanlivosti, zjistím, že je to v pořádku. Vrátím se do obchodu, odpovědný pracovník koukne na čokoládu, omluví se, nabídne mi vrácení peněz nebo výměnu a jedeme dál. Já vím, že ten obchod určitě nenacpal toho červa do čokolády úmyslně, tak proč hned volat na Novu a dělat z toho pseudoaféru?
No a k tomu sledování médií - berte je hodně s rezervou. Oni neinformují o nezajímavých věcech, jako že je všechno v pořádku, ale jen a jen o problémových záležitostech. Opět jednoduchý příklad - v televizi a v novinách se dočtete jen o haváriích a závadách letadel. Ani jednou ale nenajdete zmínku o tom, kolik letadel v daném dnu doletělo bez problémů. A druhý - všichni jsme informováni okamžitě, že nějaká pekárna měla brouky v rohlících, ale nikde ani zmínka o tom, že ta pekárna upeče denně půl milionu rohlíků a tenhle problém se týkal jedné várky a jednoho pytle mouky.
Používám velké privilegium, který mi dala sama příroda - soudnost a vytváření si vlastního názoru na základě vyhodnocování informací z různých zdrojů. Rozhodně si nedělám nárok na to, že můj názor je právě ten nejsprávnější, ale je můj a není to jen odvar z bulvárních zpráv.
Ale mne média jen doplňují, utvrzují mne v tom, že s okrádáním zákazníků rozhodně konec není. Mám dost vlastních životních zkušenosti nebo zkušenosti s okrádáním v příbuzenstvu, v práci, ...
Za socialismu se dalo koupit u řezníka maso ze starých krav. Po převratu nám bylo tvrzeno, že trh všechno napraví. A zrovna tak si dneska bez problémů koupím v tržní síti maso, co pak musím půl dne vařit (respektivě manželka), aby se dalo jíst. A co podnikavců jezdí na jatky odebírat levné maso ze starých krav, aby vám pak v restauraci nabídli vynikající minutkovou podešev, ovšem s kalkulací ceny původu z telecího nebo z mladých býků. A všiml jste si, jak dlouho na pultu visí cedulka se stále stejným číslem býka, ze kterého maso pochází? Buď toho býka prodávají měsíc nebo vážil při porážce 20 tun. A je zajímavé, že várku masa vyprodají vždy s koncem pracovní doby, cedulka se v průběhu dne nemění.
A na co přijdou kontrolní orgány nebo média - to je jen špička ledovce. Většina kontrol se totiž proflákne před (nebo se musí předem ohlásit) a tak se přijde opravdu jen na maličkosti.
Hypernova Nové Butovice - zkažené, zelené maso v TV Nova. Žijete v představách, že jinde zaměstnavatelé nenutí své podřízené mýt salámy, přidávat prošlé sýry do salátů atp. před yhodit se nesmí nic, přece pan kapitalista nebude tratit! Je to asi jako když vy nutíte své podřízené, aby svým klientům zamlčovali či vylhávali vlastnosti nějakého produktu, který nikdo nechce, ale vy na něj máte nesplnitelný plán prodeje. Místo abyste řekl nadřízením, že prodej toho a toho není reálný, tak raději odkývnete a okrádáte prodejem pro ně nevýhodných produktů ostatní občany. Snad nikdo v této zemi nedělá stále na jednom místě, a tak díky různým nalévacím školením se řada lidí seznámila s praktikami "prodat za každou cenu". Pokud tento prodej děláte tak, aby se klient za své oškubání ještě cítil být skvěle obsloužen a toto nerozpoznal, tak čest vaší "záslužné" práci. Pokud svou práci takto "uvědoměle žerete", nevidím žádný velký rozdíl mezi tím, co se tu dělo před 89. a děje se nyní.
Vždy budou v médiích zajímavější události záporného charakteru. V opačném případě bychom mohli "usnout na vavřínech". Ostatně, minulý režim je prezentován také pouze negativy, nikde se nedovíte o kladech, které tu také bezesporu byly.
K osobním vazbám: nekalosti se dějí právě a hlavně u blízkých osobních vazeb, kdy jeden důvěřuje tomu druhému víc než by měl. Jeden to pak rozpozná a pokusí se udělat nějakou levárnu. Když to projde, jde do toho znovu a ve větším. Ne vše se dá kontrolními mechanismy odhalit.
Nějak mi to nedá, ale mám takový dojem - z médií a z obdobných příspěvků, jako je ten váš, že jatka mají do dělat, aby dodala tolik zkaženého masa, že se dostane na každého zákazníka. Řemeslníci si dávají sakra záležet, aby nikdy nic neudělali dobře. Úředníci se speciálně školí, aby všichni do jednoho byli nepříjemní a dělali svou práci co nejhůř.
Ne, sorry, radši budu optimista a budu v lidech hledat i ty lepší stránky. Je to možná neobvyklý přístup, ale zase to nestojí tolik nervů. Vždyť bych ani nevěděl, jak se chovat, kdybych i přes podezřívání zjistil, že mě někdo nechtěl okrást a podvést.
Pracuješ ve 4% skupince? A nosíš rúúžovočkou košili?
A dostáváš se do styku s větším množstvím lidí - pořád je to de facto stále stejná skupina ...
Podrazy a nevěra - ty ty ty ...
A copak čucháte venku,hlavně v zimě.Když u nás zatopí celá vesnice hnědým uhlím,tak si musím vzít plynovou masku.A jinde je to určitě stejný.Tak jaký čistý vzduch.
Kourit muze kdo chce,proto zijeme aby jsme si uzivali zivota jak se nam to prece libi:jednou je clovek dospely svepravni a je jen na nem jaky zivot vede.Koureni zakazat?A ten smrad z tovaren a aut ktereho je nejvic v ovzdusi to nevadi?Dost podivne ze?Muj deda kouril a dozil se 86 let,tak co na to vy nekuraci?
Můj učitel nekouřil a dožil se 95 let , ale ani to není důležité. Daleko průkaznější je , kolik roků se dožil průměr kuřáků a nekuřáků z třeba 1000 lidí. Tam už ten rozdíl je vidět zcela jasně !
Já na to, že takhle přesně argumentují ti největší demagogové. Jo, znám lidi, co nikdy nekouřili a umřeli na rakovinu ve třiceti. Kdybych použil tvou zvrácenou logiku, tak bych musel tvrdit, že kouření je zdravé a ten člověk si to zavinil tím, že nekouřil.
Můj děda umřel v pětašedesáti na šerednou rakovinu plic a byl to celý život těžký kuřák.