Hlavní navigace

Středoevropské měny oslabily

12. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ranní zpráva z finančního trhu od Miroslav Frayera z Komerční banky

Zprávy a události

Italská ekonomika v Q1 12 dle finálních údajů propadla o 0,8 % q/q, resp. 1,4 % y/y.

Francouzská průmyslová výroba v dubnu vzrostla o 1,5 % m/m, resp. 0,9 % y/y, zatímco oslovení analytici čekali pokles o 0,1 % m/m, resp. 0,3 % y/y.

České spotřebitelské ceny v květnu vzrostly o 0,2 % m/m, resp. 3,2 % y/y, což bylo o jednu desetinu více, než naznačoval konsensus. ● Ministerstvo financí v červenci plánuje celkem dvě emise (VAR/17 a 3,85%/21) v celkovém objemu za 4 až 6 mld. CZK. V celém třetím kvartále chce emitovat v konkurenční části nejvýše za 20 mld. CZK.

Opojení ze španělské žádosti o pomoc rychle vyprchalo 

Vystřízlivění trhů po oznámení, že Španělsko požádá o finanční pomoc pro své banky, nenechalo na sebe dlouho čekat, a již během včerejšího dopoledne optimismus na trzích postupně vyprchával. Kurz USD/EUR z úrovní 1,265, kam vyšplhal v bezprostřední reakci, během pondělní seance padal a vrátil se pod hranici 1,25. To jsou úrovně, kde se měnový pár zhruba pohyboval před španělským oznámením. Pro výraznější eurové zisky není v nejbližších dnech příliš prostoru. Jednou z nejsledovanějších událostí tohoto týdne budou víkendové parlamentní volby v Řecku, nad kterými visí mnoho otazníků.

Z makroekonomických údajů toho příliš zveřejněno nebylo. Italská ekonomika dle zpřesněných údajů propadla o 0,8 % q/q, což rozhodně není dobrý výsledek s ohledem na řešení dluhových problémů, a zklamání přinesla i páteční data o tamější průmyslové výrobě. Dnes bude zveřejněno ukazatelů poskromnu. Za zmínku stojí důvěra malých podniků ve Spojených státech či britská průmyslová výroba. I tak ale trhy budou spíše vstřebávat zprávy o pomoci Španělsku a připravovat se na řecký parlamentní víkend.

Středoevropské měny oslabily

Navzdory tomu, že na trzích na počátku týdne spíše panovala pozitivní nálada, která se promítala i na dočasných ziscích akciových burz, středoevropské měny končily včerejší seanci ve ztrátách. Koruna včera otevírala na své nejsilnější úrovni 25,25 CZK/EUR a během dne o dvacet haléřů oslabila. Na mezibankovním trhu proběhnul nejdražší obchod s eurem za 25,451. Ve večerních hodinách se oslabení domácí měny ještě umocnilo.

V pondělí jsme se z domova dočkali dalšího klíčového indikátoru. Spotřebitelské ceny v květnu vzrostly 0,2 % m/m, v meziročním srovnání pak jejich růst zpomalil z 3,5 % na 3,2 %. Z pohledu ČNB se inflace nachází 0,2 pb pod její prognózou, poptávkové tlaky do inflace neexistují a celková vyšší inflace je způsobena pouze dočasnými faktory. Centrální banka tak i nadále může praktikovat velmi uvolněnou měnovou politiku a kompenzovat negativní dopady fiskální restrikce na domácí ekonomiku. Vzhledem k negativnímu vývoji HDP v Q1 12 (velmi slabá spotřeba domácností) a vnějšího prostředí se domníváme, že ČNB na svém červnovém zasedání dále sníží sazby o 25 bb na úroveň 0,50 %.

České výnosy se vyvíjely v souladu s evropskými protějšky. V prvotní reakci na události ve Španělsku vzrostly, ale vyprchávající optimismus pak tlačil výnosy opět směrem dolů. Podobný vývoj jsme zaznamenali i na českých dluhopisech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).