Hlavní navigace

Stavební spoření přišlo o státní podporu!!!

1. 4. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Blesk z čistého nebe! Ministerstvo financí zrušilo státní podporu stavebnímu spoření!! Smlouvy uzavřené po dnešním dni už nedostanou státní příspěvek ve výši 25%. Znamená to konec stavebního spoření? Vyplatí se ještě stavebně spořit?

Opravdu pěkná nadílka k velikonočním svátkům od ministra financí! Ano, je pravda, že Jiří Rusnok si na vysokou zátěž, kterou stavební spoření pro státní rozpočet představuje, stěžoval už v minulém roce. Ano, je pravda, že jak on, tak ostatní odborníci hovořili o nutných změnách ve stavebním spoření, jenže současně všichni upozorňovali, že k žádným podstatným změnám nemůže dojít před červnovými volbami.

Jenže stalo se. Všichni se shodují, že zrušení státní podpory ke stavebnímu spoření přišlo jako blesk z čistého nebe nebo spíš jako rána pod pás. Ale nejnovější nařízení vlády hovoří jasně: žádná smlouva o stavebním spoření uzavřená po 1. dubnu 2002 nedostane 25 % státní podpory.

Dosavadní střadatelé se ovšem o své úspory bát nemusejí. Nařízení není retroaktivní, proto se pro ně nic nemění. Státní podporu budou dostávat i nadále, až do vypovězení smlouvy.

Všichni odborníci se shodují, že touto akcí začala volební kampaň sociální demokracie: „Všichni jsme netrpělivě čekali, s čím vládní strana vyrukuje. Až do této doby vedla kampaň jen ODS se svými legračními hesly o tom, jak volí DEU, přírodu a lyže Völkl. X-koalice zase jen omílala přímou volbu prezidenta, která stejně nikoho nezajímá. Ale tohle je věc!“ komentoval celou situaci politolog Karel Bahník.

Jenže samotné zrušení podpory tolik oblíbeného stavebního spoření přece sociální demokracii voliče nezíská! (To, že byl vloni skutečný zájem o stavební spoření potvrzují i takové případy, kdy například někteří rodiče dokonce urychlovali porod, aby se jejich potomek narodil ještě v loňském roce a ne až letos v lednu či únoru – mohli tak na něj napsat další smlouvu a získat ještě loňskou státní podporu – pozn.red.). Proč to tedy udělala?

Například analytici Patria Finance svorně tvrdí: „Rozhodnutí Ministerstva financí je opravdu šokující, přesto má svou logiku. Po naprosto bezprecedentním zájmu o stavební spoření v loňském roce, kdy si svou smlouvu uzavřel snad úplně každý, zrušení státní podpory pro nové smlouvy vlastně nikoho nepostihne, protože většina spoří na staré smlouvy. Naopak ve střednědobém horizontu to znamená výrazné úspory státního rozpočtu, který jen letos bude na státní podporu muset vyplatit 11,1 mld. Kč.“ 

Úspory ve státním rozpočtu však nejsou hlavním důvodem změn. Za celým projektem je jako vždy politika. Ministr financí chce tímto způsobem získat zdroje na financování dlouho chystaného projektu státních půjček na bydlení pro mladé (program startuje už 15.ledna a více se o něm dozvíte v článku Levné předvolební hypotéky) a především na financování státní podpory hypoték na pořízení starších nemovitostí (začátek dotací se předpokládá na 8. května).

„Podívejte se, bylo veřejným tajemstvím, že stavební spoření vůbec nebylo stavební a že bylo jenom spoření. Ze stavebního spoření se vlastně stal jakýsi způsob vracení daní, každý zkrátka jako by na ruku dostal 4 500 Kč a z toho si pak po pěti letech koupil třeba ledničku a dovolenou u moře. Byl to zkrátka stejně pitomý nápad jako dávat 90 000 Kč za to, že si koupíte nové auto. Muselo se to zarazit. Teď půjdou peníze opravdu do bydlení, hypotéku totiž nemůžete použít jinak než na bydlení, že?“ říká Rusnok.

Zástupci agentury STEM tvrdí, že by to mohlo ČSSD přinést politické body: „Jde o to, jestli se to sociální demokracii podaří dobře prodat. Pokud bude klást důraz na to, že nejde ani tak o zrušení stavebního spoření, ale o podporu bydlení, mohla by s tím zabodovat. Podle našich průzkumů až 84% občanů považuje otázku svého bydlení za velmi důležitou, což ji řadí na třetí místo za sex (96%) a alkohol (92,4%). Sex už podpořila Petra Buzková v novinách Super a alkohol podporuje Miloš Zeman neustále. Proto teď přišla řada na bydlení.“ 

Zdá se tedy, že občanům, kteří si přispívají na stavební spoření, změny neuškodí a naopak těm, kteří touží po lepším bydlení, nové programy pomohou. Vláda bude také spokojena, zvlášť, když jí to vynese voličské hlasy. A tak zřejmě jediní, kteří důvod ke spokojenosti mít nebudou, jsou stavební spořitelny, jejich představitelé a zaměstnanci.

„Je to pro nás šok a velká rána. Ani nevíte, jak krásnou budoucnost jsme měli narýsovanou,“ říká jeden z vysoce postavených úředníků největší stavební spořitelny u nás, Českomoravské stavební spořitelny, který si nepřál být jmenován. „Zisky neustále rostly a náklady šly strmě dolů. V posledním roce už jsme nepotřebovali žádnou reklamu, dokonce i úrokové sazby jsme mohli snižovat, jak jsme chtěli. Stát za nás všechno obstaral – nalákal lidi na 25 % z vložených peněz a při současných sazbách to nešlo odmítnout. My jsme tak prakticky zadarmo dostali mraky peněz nejméně na pět let, které jsme mohli investovat, kam jsme jen chtěli – myslíte, že já jsem na svůj barák naspořil ze stavebního spoření…? Doba státní podpory byla krásná doba, teď už se tak krásně vydělávat na státu nebude. Opravdu si nedovedu představit, že ode dneška budeme muset přesvědčovat lidi, aby k nám dali peníze jen kvůli výhodám, co jim poskytneme MY! Dřív stačilo cédéčko s koledama, ale co teď?!“ 

Jak se zdá, ČSSD dokázala svým nečekaným programem přebít jak nereálné sliby ODS o patnáctiprocentní dani, tak manželství proti přírodě v podobě Koalice. „Jisté je, že o ničem jiném se až do voleb mluvit nebude, tedy pokud předseda vlády zase někoho nepřirovná k Hitlerovi,“ dodává politolog Karel Bahník.

A co vy? Jste stejného názoru? Zaujal vás program sociální demokracie? Odměníte ho ve volbách svým hlasem? Nebo jste absolutně proti? Nebo vám je to jedno, protože k volbám stejně nepůjdete a protože jste už dávno poznali, že je to 

APRÍL?!

Ať tak či onak, redakce Měšce vám přeje veselé Velikonoce, bohatou pomlázku a vždy plný Měšec! 

Podařilo se nám vyvést vás aprílem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).