Hlavní navigace

Španělsko platí za své plané sliby

5. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak se mají trhy? Přečtěte si novinky pohledem analytika České spořitelny Martina Lobotky.

Evropská centrální banka

ECB v souladu s očekáváními ponechala sazby na 1%. Platí co jsme psali včera – na obzoru číhá příliš mnoho nejistot (PT, ŠPA, GRE), proti dalšímu stimulu ale mluví stále vysoká inflace (2,6% v 03/12).

Podle Draghiho inflace zůstane po celý rok nad cílem a i když poslední data vykazují známky stabilizace EMU, rizika vidí spíše směrem dolů.

Přesto čeká mírné oživení v průběhu letošního roku. Také se vyjádřil k hlasům z německého křídla volajícím po přípravě plánu na odstranění opatření, která ECB v posledním období nasadila (LTRO – long-term refinancing operations) – považuje je za předčasné. Za LTRO se (opět) pochválil (souhlasíme – zabránil credit crunchi a opakování LB), ale zdůraznil, že to chce svůj čas, než se ukáže plný dopad na ekonomiku. Zde to nevidíme jako on – dle nás LTRO dokázala zabránit nejhoršímu ale s tím, čemu ekonomika čelí (zhoršená očekávání firem/domácností, fiskální restrikce a strukturální reformy), LTRO moc nezmůže. Draghi rovněž řekl, že ECB už svoji práci udělala – teď musí konat vlády.

Že efekt LTRO nebude věčný ukázaly včerejší aukce SPA bondů (3, 4 a 8 let). Vládě se podařilo upsat 2,6 mld. eur, tedy pouze na dolní hranici cílového pásma (2015,16 měla b/c kolem 2,4, 2020 lepší ale to proto, že tam byl nabízený objem malý). Výnosy při tom vzrostly. Podle nás je to trest za to, že SPA v březnu jednostranně odstoupilo od slibu, který dalo EK ohledně deficitu (a to i přes nedávné oznámení o škrtech za 27 mld. EUR).

Dolar

USD včera posílil k euru, dostal se až k hranici 1,31. 1. důvodem je před tím zveřejněný zápis ze zasedání FOMC, na kterém pouze 2 z 10 členů hlasovali pro další měnový stimul ekonomiky (QE3), což byl celkem posun od lednového zasedání. K tomu se přidala SPA aukce. Tento pohyb je v souladu s naším očekáváním silnějšího USD a eskalace dluhové krize po „oddechu“ díky Řecku/LTRO– stále ho vidíme s potenciálem k posílení na 1,27–1,28.

USA

Dle ADP vzrostla tvorba soukromých pracovních míst v březnu v USA o 209k – před pátečními ofiko payrolly pozitivní. Jestli se to potvrdí, dostane dolar další vzpruhu.

skoleni_15_4

PMI

Finální PMI za služby v EMU v 03/12 o něco lepší než se čekalo, ale stále v pásmu kontrakce – 49,2 (z 02/12 48,8). Opět platí, že vývoj v jádru a periférii rozchází. V GER například sektor služeb pokračuje v expanzi (52,1), i když o něco pomaleji než v únoru (52,8), ve SPA zase index rostl z 41,9 na 46,3. Nové objednávky dále klesají, očekávání sice na 8m maximu, ale kdoví, jestli to není pouze kvůli nadšení z LTRO.

Polsko

Polská centrální banka ponechala sazby podle očekávání beze změny, hodně překvapila rétorika. MPC dle Belky totiž příští měsíc „vážně zváží“ zvýšit sazby. Vzhledem ke konsenzu a našemu názoru na cut ve 2H12 to nemůže být překvapivější – dle nás je to však předčasné, zejména na pozadí nevyřešené dluhové krize. Ani poslední data nejsou výrazně pro-inflační, spíše smíšená (slabý trh práce vs. silnější maloobchod). I když nakonec přece v 05/12 hiknou, nebude to začátek série hiků a je pravděpodobné, že jej vezmou zpět. Cut se ale odsouvá na začátek ‘13. Reakce: poskočily FRA o cca 6 bodů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).