Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Slovinsko: malá země s nedoceněným turistickým potenciálem od raul - Slovinsko je sice krásná země, ale jedna špatná...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 8. 2009 13:54

    raul (neregistrovaný)
    Slovinsko je sice krásná země, ale jedna špatná zkušenost dokáže zkazit veškerý dojem, který si člověk udělá. Čerstvý dojem cca před třemi týdny. Plánoval jsem krátkou dovolenou, nechtěl jsem klasicky jako každý druhý do Chorvatska, tak padlo rozhodnutí že Slovinsko. Nějaký pobyt u moře plus lokální výlety. Po příjezdu do Portorože a následném hledání ubytování mě přešly všechny iluze. Nepříjemná (doslova) babice v informačním turistickém centru, která 100% ještě pamatuje Tita, dosazená snad jen proto, aby tam brala plat. Absolutní neochota mluvit jakkoli jinak než slovinsky - dotaz na angličtinu nereflektovala. Dotaz na chorvatštinu taktéž (mluvím chorvatsky). Nakonec horko těžko česko-chorvatsko-slovinsky nabídla ubytování za 39 EUR!!! na noc, na osobu. Následně levnější, ale vzdálenější od pláže - podle mapy cca tak 3 km za 34 EUR!!. Podotýkám, že se vždy jednalo o ubytování typu Zimmer frei, tedy privátní ubytování. Za tuto nenormální cenu!!

    Nakonec jsme přejeli těch 20 km a skončili v prvním chorvatském městečku. Cca 200 m od pláže, krásný apartmán vynikající domácí. Cena - světe div se - 27 EUR na osobu, uprostřed sezóny a dalo by se říct luxusní ubytko.

    Nechci propagovat a ani nebudu propagovat Chorvatsko. V porovnání ale Slovinci nemají nárok. Hned po přejezdu chorvatských hranic za každým rohem visí cedule nabízející ubytování. Chorvati ať jsou jací jsou, tak jsou více zvyklí a více "obrichtovaní" co se týče turistů. Toto se jim musí uznat. Jejich neduhy jsou rozebrány na jiných místech a jiných fórech. Samozřejmně je mají a mít budou. Jde jen čistě o porovnání.

    Poslední den zastávka v Ljublani, kromě toho, že na sebemenším volném místě k parkování je postaven automat na výběr poplatku za parking - toto ale chápu, takto je to v každém menším městě, ne tak v hlavním. Dojem však opět smíšený. Celkově nedostupnost fast foodu - ale možná jen dojem, zase tolik jsme toho neprošli - píšu o tom jak jsem vnímal. Město nijak extra živé jak popisují průvodci a spíše dojem regionálního provinčního městečka. Krom opět nedostatku veřejného WC taky neochota - cca 3 lidí mluvit jinak než slovisky. Snad poslední ze 3 dotyčných byli studenti, kteří uměli obstojně anglicky a ochotně poradili s cestou i linkou MHD.

    Závěrem - je to krásná země, mnoho míst k navštívení, ale zase takové terno bych z toho nedělal.
  • 14. 8. 2009 14:51

    anonymní
    hm, nebudu slovinsko nijak vychvalovat, ale moje zkusenost pred dvema tydny co se cizich jazyku tyka. stravili jsme tam nekolik dni, cestovali prevazne vlakem, pricemz na nadrazi pri koupi jizdenek nebyl s anglictinou nikdy problem a to i v kdejake horni dolni. pokud bylo potreba se ptat domorodcu na cestu atd, tak opet spoustu lidi mluvi anglicky, pripadne aspon nemecky, sem tam nekdo i francouzsky. takze co se cizich jazyku tyka, tak bych si vic vsadil na to, ze s anglictinou vic uspeju tam nez v cechach. nejlepsi je v cechach pozorovat, kdyz si cizinec na nadru kupuje lupen nebo se na neco pta anglicky baby za prepazkou. ta mu totiz casto krasne spisovne zretelne odpovi, ale cesky!! :-) pokud teda neni zrovna nas*ana, ze ji zase nekdo otravuje.
  • 16. 8. 2009 22:04

    anonymní
    Ve Slovinsku jsem byl před dvěma lety na raftech.
    A dojem mám podobný. Příroda pěkná, ale poplatky všude, za všechno, a ve srovnání s okolní Itálií, Chorvatskem, Rakouskem, přemrštěné v absolutní částce. A ještě více přemrštěné, ve srovnání s poskytovanou kvalitou. Kemp, sprchy, WC mají úroveň, srovnatelnou s naším socialistickým kempem let osmdesátých. Kde ale, na rozdíl od Slovinského, většinou tekla teplá voda. Tam jen vlažná, nepravidelně cca 2 hodiny denně. Poplatky i za sjetí řeky - služba spočívá v tom, že vodák zaplatí poplatek.
    Ostatně sami Slovinci se mají za cosi lepšího, pořádnějšího. Jak moje zážitky, tak upravenost vesniček a měst, tomu ale neodpovídá. Neurazí, ale jen běžný okolní standard.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).