Při vaření doma se téměř vždy ušetří. To, že to někdo neumí nebo nemá čas, na tom přece nic nemění. Je dost lidí, kteří vaří více či méně rádi, nedávno jsem se v hospodě u piva dověděl, kolik chlapů si často či občas doma (něco) zavaří (i já vařím rád). Vaří i bohatí lidé, kteří to nedělají pro peníze. Jinak u nás se v padesátých letech předpokládalo, že domácí vaření vymizí, alespoň vaření obědů (dospělí budou jíst v závodní jídelně, děti ve školní a v neděli si zajdou do restaurace), proto se i v některých bytových domech stavěly jen čajové kuchyňky. V šedesátých letech se od toho upustilo, protože lidé doma prostě vařili a chtěli vařit.
I v těch 60.letech bohužel museli, protože jídlo z restaurací bylo pro spoustu lidí finančně nedostupné. Před r. 1989 v mnoha rodinách neexistovalo, že by se kupovaly např. moučníky (bábovky, různé řezy), hospodyňka je zmákla chutnější a za polovinu i méně. Dneska je ten rozdíl větší, ale je taky větší výběr, ten byl před r. 1989 velmi tristní.
Udělal jsem si cenovou kalkulaci včetně spotřeby vody a energií a nákladů na cestu za nákupem a vyšlo mě, že levnější je jít do blízské hospody na meníčko za 65 a koupit si v pekařství dobrý koláček za 5,40 než to péct doma. Ještě tak když vaříte pro víc lidí, ale singl nebo ve dvojce to ekonomicky moc nevychází.
Tady je potřeba říct, že u takovéto kalkulace vyjde každému v první řadě to, co chce, aby mu vyšlo.
A zrovna spotřeba vody a energií, které explicitně zmiňujete je při skromném domácím vaření zanedbatelná. Cesta za nákupem - tady se může každý vyřádit jak chce, stačí zapomenout, že nakupování se dá i plánovat a člověk co vaří nemusí nakupovat nijak zvlášť častěji, než člověk, co nevaří.
Ideálně dobu strávenou nákupem pronásobím svou hodinovou pracovní sazbou (i když reálně nejsem schopen většinu volného času zpeněžit) a voila - nevýhodnost domácího vaření je na světe.
Je jasné, že vaření pro jednoho je trochu problém, protože se spousta surovin prodává ve větším množství a tak se občas něco nestihne včas použít a vyhazuje se. Je jasné, že je úplný ekonomický nesmysl si péct jeden koláč, ale vařit si běžná jídla je ekonomicky jednoznačně výhodné už ve dvojici. A u single lidí záleží na více věcech, ale když trochu slevím z nároků (no vlastně - jaké nároky může mít člověk, co jí meníčka za 65? :-)), tak je domácí vaření výhodné i pro singly.
S tou kalkulací to máte tak: když započítáte, že musíte koupit sporák, nádobí, hrnce, mít doma dřez, tu a tam nějaký domácí spotřebič (mixér, robot, mlýnek na maso, mikrovlnku, varnou konvici...), tak ta kalkulace fakt vypadá jinak, než když započítáte jen prostou cenu surovin. Tohle všechno je podle mého názoru nejekonomičtější v rodině, která má tak 3-5 členů. Pro singla je to dost nákladné, a pokud chce žít celý život sám, tak je pro něj meníčko a jeden koláček ta nejlepší volba.
To je vtip, ten váš příspěvek, řekněte, že to myslíte ironicky :-)
Dřez? Existuje snad byt bez dřezu? Jako když nevařím jídla a jenom si sem tam udělám/čaj kafe, tak dřez nepotřebuji? V čem umývám nádobí, které stejně občas zašpiním?
Varná konvice? Proč bych měl proboha počítat varnou konvici, když tu má na to kafe a čaj i ten největší ortodoxní antikuchař?
Mikrovlnka? Totéž. Jestli náhodou někde nenajdete mikrovlnku, tak u lidí, co si nevaří, to rozhodně nebude.
Sporák? No jsou, jsou občas někde kuchyně bez sporáku, že nemají troubu a mají třeba jenom 2 elektrické plotýnky. Tak je jasné, že pokud by si někdo single koupil a nechal naisntalovat sporák, aby ušetřil vařením, tak se mu to bude vracet hodně dlouho - ale to fakt není typická situace. Většina lidí v kuchyni sporák, tak jako tak má.
Nádobí? A budu se už asi posté opakovat - nějaké nádobí stejně doma každý má, anebo si ho pořídí i v případě, že vařit nehodlá. Pokud doma nemám ani hrnec a pokličku, abych si sem tam udělal aspoň blbé špagety, když zrovna nemůžu/nechci/nemám čas jít do restaurace, tak to nejspíš skončí tak, že si nechám nějaké jídlo dovézt. A "úspora" na nádobí (které navíc v malém množství není vůbec drahé) je pryč velmi rychle.
Mixér? Robot? Mlýnek na maso? Tak to už je každého věc, jestli si to koupí - spoustu jídel se dá uvařit bez toho. Pokud je někdo sám, tak si prostě může odpustit pár jídel, která potřebují drahou mechanizaci, nebo si to udělat ručně - když to bude dělat pro jednoho a jenom sem tam, tak to zase tolik práce nebude.
Typického člověka stojí vaření jídla opravdu jenom ty suroviny + čas (přesněji řečeno rozdíl času oproti tomu, kolik času stojí jídlo v restauraci, protože). Takže pokud nejsem schopen ten čas nějak výhodně monetizovat (což typický člověk není), tak to vaření prostě vyjde výhodněji. A to i pro jednoho. A drobné za energie a nějaké nádobí navíc na tom nic nezmění.
A mimochodem - to meníčko za 65 seženu kdy? To seženu ve všední den v poledne. Co ve všední den večer? A co víkendy poledne a večer? Né, že by restaurace nebyly otevřené, ale za to jídlo zaplatím o dost více. To jste uvážila v té kalkulaci? O kolik asi s rozpočtem pohne situace, kdy mám třeba nechodící sádru a nemůžu obcházet restaurace a musím si nechat jídlo dovážet (protože podle vaší kalkulace nemám nic ani na ty blbé špagety). Dovážené jídlo, je někde ve velkých městech relativně levné. Někde ale právě naopak.
Navíc, většina singlů nejsou singlové na věky. Občas někoho mají, občas někoho nemají. Pak změní priority a partnera si najdou. Anebo se k nim přistěhuje někdo z rodiny, nebo cokoliv.
Aby ta vaše kalkulace měla smysl, tak bych si tedy musel pořídit byt pouze s tou "čajovou kuchyňkou" a pak se toho držet celý život. Jestli za 10 let zjistím, že si přece jenom vařit chci, tak si ten sporák stejně koupím, akorát už jsem utopil spoustu peněz navíc v restauracích.
Myslela jsem to smrtelně vážně. Bavíme se o přece penězích, ne? Z toho vyplývá, že lidi dělají to, co se jim vyplatí. Na nějaký altruismus tady "sere Bílý Tesák", jak praví klasik. Takže: když do vstupů zahrnete náklady na vybavení kuchyně, jste rázem v mínusu. Protože ve vybavení máte i vybavení, které používáte třeba jednou do roka (forma na beránka, formičky na vánoční cukroví). Práci obvykle děláte zadarmo, jak tu už padlo v jednom názoru, stejně ten čas nedokážete dobře zpeněžit. Musíte si ale uvědomit, že když si stejné služby nakoupíte externě, máte tam pořízení nádobí taky! Ale k tomu navíc i náklady na pracovní sílu, na její nemocenské nebo důchodové zabezpečení. Pravda, logicky by se dalo předpokládat, že velkovýroba by měla oproti domácí samovýrobě vyjít levněji, u mnoha věcí to ale nepozoruju. Spíš pozoruju trend, že si čím dál víc lidí např. peče doma chleba, protože velkovýrobní je drahý a kvalita různá, opět po XX létech se vracejí k domácímu pečení dalších a dalších výrobků, protože zkrátka ty koupené jsou pro ně DRAHÉ! (uvedu příklad: v cukrárně kousek od nás prodávají pěticentimetrový kousek štrůdlu za 35,- Kč. Za tu cenu mám s přehledem dvě nohy na plechu. Protože já nepočítám práci a jablka mám vlastní, kde taky nepočítám práci).
No, a když jsem si svého času hodila na papír, kolik by mne stály domácí práce, zajištěné externě, vyšla i taková suma, že se mi protočily panenky. Pravda, započítala jsem do toho praní prádla, žehlení, úklid, vaření (to třeba počtem osob x 3 porce jídla denně), údržbu i různé opravy. Všechna tato činnost, vykonávaná členy rodiny zdarma, mi s přehledem dala 1-2 měsíční příjmy. A to počítám jen běžnou činnost. Pokud bych započítala i činnost ne zcela běžnou (svépomocí jsme dělali např. rekonstrukci domu), vyšla by mi suma ještě daleko vyšší.
Tak ono má smysl externě zajišťovat jen ty věci, které skutečně časově náročné, a tam třeba praní prádla nebo pečení nepatří (z 2h praní pracuju 5 minut já, 1h 55m pračka i se sušením - externě bych to musel zaplatit jako 2h lidské práce, což je pochopitelně velmi nevýhodné).
Stejně tak to není moc výhodné u prací, které můžu dělat zároveň s relaxací (protože přece volba není "vařit nebo se dívat na televizi", já můžu vařit, i dívat se televizi zároveň).
Výhodné najímat externí sílu je u činností, které jsou časově náročné a vyžadují "celého člověka" (plnou pozornost) a já místo toho můžu dělat něco jiného.
Ještě doplním: a takové, které si samodomo neuděláme (oprava rozvodů elektřiny, revize plynového kotle - to udělá fakt jen odborník).
Fakt je, že vaření je dobré se naučit, protože je to činnost, která se dělá téměř denně a na které lze dost ušetřit, ať už volbou pokrmů (když nejsou peníze, tak jsou třeba bramboráky nebo buchtičky se šodó), nebo volbou surovin (sezónní ovoce nebo zelenina).
A víte z čeho "meníčko" a "dobrý koláček" jsou? Z jakých chemikálií, jak dlouho skladovaných surovin? Jak jsou připravované? Sám se takhle podezřele levných (nezapomeňte počítat náklady na výrobu a zisk pro všechny články dodavatelského řetežce až po prodejnu/hospodu s personálem a nájemným) bojím.
Jo, v hospodě se baští... Stačí výměna kuchaře... Pár let jezdím do Znojma, vždy jsme se stravovali v pizzerii proti hotelu Dukla.
A letos? Domácí hovězí vývar představoval teplou vodu z Masoxu s jednou nudličkou. Vařené brambory byly už od pohledu uvařené aspoň 3 dny.
A výsledek reklamace? No asi nemáte hlad, když jste tu polévku nesněd, a brambory mají takový vzhled proto, že jsou ohřáté v mikrovlnce...
To že nezvládáte ani jednoduché vaření je ale čistě váš problém a označit to za blbost je zcela mimo. Ano, žádná rada není stejně výhodná pro každého, ale to neznamená, že je blbost.
Podle mě s "blbostí" hraničí spíš body 2 a 3. Pěstování koření je výhodné opravdu jen pro velmi omezenou skupinu (a pokud někdo žije na venkově, tak dokáže určitě víc ušetřit pěstováním jiných věcí než právě koření), hodně bych polemizoval i s přínosem tvorby vlastních zákusků. Na diskusi je pak i bod 1, v reálu se totiž většina "akcí" kryje právě s nekvalitními potravinami, na které se přitom tamtéž poukazuje.
Zbylé body by celkem šly, ale samozřejmě je individuální, komu se jak vyplatí. Třeba bod 5 je sice bez diskuse ekonomicky pravdivý, ale zdaleka ne každý bude promyšlené porcování kuřete zvládat. Navíc se tento bod kryje s bodem 7 - toto lze využít jen při pořádném vaření bez polotovarů...
Akorát že ta úspora z pár vypěstovaných rostlinek majoránky (nezaměňovat s rostlinou s podobným názvem :-)) je opravdu spíše symbolická...
Mimochodem mnohohektarové pozemky nepotřebujete ani na leckteré vyloženě potravinové pěstování - vidím to v reálu v rodině, kolik třeba tchán, který se tím baví, zvládne vypěstovat rajčat ve skleníku cca 2x3m, to by šlo i v kdejaké předzahrádce "v satelitu". Tady je to spíše zase o času a ochotě trávit ho takto...
S těmi akcemi je to jak kdy, ostatně jsem už ve svém příspěvku napsal, že to je na diskusi, ne že je to totální nesmysl. Občas se něco najde, obecně ale zkrátka je "korelace mezi akcí a šmejdem" velice výrazná - bohužel :-(
Právě, že má úplně jinou chuť a vůni. Jenže není nikde zaručeno, že to jiný znamená i lepší. Vypěstovat si dobré koření chce léta dřiny studia, pokusů a omylů. Jinak vám ze všeho vyroste jen nechutné seno.
Před časem jsem v Řecku narazil na divoce rostoucí šalvěj - jedna snítka volně visící nám doma voněla několik let. Jenž zkuste si v bytě pěstovat šalvěj mezi kameny sluncem rozpálenými na více než 50°. A bez toho vám vyroste jen seno bez chuti a zápachu. A tak je to s většinou koření.
Což o to, v květníku nějaké koření vypěstujete, ale tolik sluníčka, kolik ho má koření ve Středomoří, nebudete mít ani za jižním oknem. To středomořské je pak zákonitě víc aromatické, protože má víc silic. Já měla taky koření ze Středomoří a s českým se to opravdu srovnávat nedalo, toho středomořského stačila špetička, českého muselo být víc.
Když už jsme u toho koření, měla by tam být taky jedna dobrá rada: dívejte se na složení!! Ani ne tak u jednodruhohého, jako u směsí. Protože řada výrobců směsí vezme sůl, k tomu přidá směs koření a výsledný výrobek je kořením ochucená sůl. Je úplně jedno, jestli se to pak jmenuje Podravka nebo to má jiný název, ale má to blíž k Maggi než ke koření.
Nebo je možné koupit kakaové máslo jako surovinu pro výrobů kosmetických krémů, proti nákupu v lékárně je to levnější.
V článku mi chybí ještě jedna možnost - změnit jídelníček. Místo hledání nejlevnější varianty na danou surovinu, zkusit jiné jídlo, změnit styl. Místo čokolády třeba surové kakaové boby. Jsou pravda dražší než čokoláda, ale zase jich tolik nesníte. Díky obsahu tuku rychle zasytí. A ta chuť....
Podívat se kolem, zjistit jak to dělají jiní a vybrat si to, co mi vyhovuje.
Podle mě je to malinko jinak - v ČR je nejlevnější jídlo opravdu levné, když se podíváte za hranice, tak při snaze o nejnižší cenu ušetříte jen výjimečně. Problém je ale v okamžiku, kdy chcete vyšší kvalitu. Pak se velmi často zjistí, že nárůst ceny v ČR při požadavku na lepší kvalitu je velmi citelný a najednou začnou být ceny za hranicemi zajímavé a naopak ceny u nás začnou popuzovat...
Opravdu? A jak dlouho jste byl v Holandsku, Dánsku, Švédsku, Anglii, ...?
Brzy byste přišel na to, že tam jídlo levnější není (ani v těch jejich hypermarketech).
Ano, relativně vůči jejich platům levnější je, ale to je jednak proto, že ceny zemědělských komodit určuje Čína (a tu úroveň evropských platů nezajímá), a druhak proto, že mají masivně dotované zemědělství. Na úkor něj pak není tak moc dotovaná např. doprava a proto je tam např. MHD _mnohem_ dražší.
Vše má nějaké souvislosti.
Některé potraviny jsou např. v Německu skutečně levnější a o kvalitě nemluvě. Máme to do Německa kousek, jezdíme tam celkem pravidelně a zdaleka pro nás není důležitá cena, ale spíš kvalita potravin. Např. česká Nuttela má jinou chuť než Nutella koupená v Německu. Cena za 1kg německé je cca o 70 Kč nižší. Takže jedno takové balení nám zaplatí půl cesty do německého super- hyper-.
Díky za tipy, podle mě se dá ušetřit hlavně tím nákupem v akcích. Já vždycky, když se chystám na nákup, dopředu prolistuji Kaufland leták, konkrétně tady https://www.tipli.cz/letaky/kaufland , mrknu, co mají za akce, a podle toho nakoupím, případně i naplánuji, co budu v příštích dnech vařit. Dá se tak uspořit celkem dost :)
Díky za tipy :-) Výhoda určitě taky je, když vám zaměstnavatel poskytuje stravenky.. člověk si sám platí pouze část a pokud je neutratí za meníčka v restauraci a místo toho si radši zajde na pořádný nákup a uvaří si doma, tak z toho je hned pěkná úspora. Když tak doporučuji přečíst: https://www.vimvic.cz/clanek/stravenky-jake-jsou-nejlepsi-a-kteri-zamestnavatele-stravenky-nabizi
Bezva článek! Nákupy v akcích jsou u nás samozřejmost, děláme to tak už roky a jinak bych si to ani nedovedla představit. V poslední době jsme si taky začali psát nákupní seznamy a to se nám taky osvědčilo. MImochodem.. Nějaké tipy na nejzajímavější akce jsem našla tady: https://www.letakomat.cz/blog/nejzajimavejsi-akce/ :)