Hlavní navigace

Sazby spořicích účtů výrazně klesly. Kdo nabízí úrok nad 2 %?

6. 3. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Centrální banka srazila sazby na minimum a její kroky následují i banky na svých spořicích účtech. Nejlepší nabídku najdete spíš u družstevních záložen.

Česká národní banka postupně dovedla vyhlašované úrokové sazby na své dno. Vzhledem k rekordně nízkým úrokům u úvěrů, zejména u hypoték, tak banky začínají trend následovat a jedna po druhé snižuje úrok na spořicích účtech. Nejlepší nabídky (spořicí účty bez výpovědní lhůty) najdete spíš u družstevních záložen. 

Metropolitní spořitelní družstvo 2,8 % ročně

Prim hraje už nějakou dobu Metropolitní spořitelní družstvo se svým Spořicím kontem a úrokem 2,8 % ročně. Spořicí účet nemá výpovědní lhůtu a založení, vedení a zrušení účtu, stejně jako výběry, vklady a převody peněžních prostředků jsou bez poplatku. Podmínkou pro založení účtu je složení 100 Kč jako členského vkladu.

Úroky se zde počítají denně a připisují se vždy na konci měsíce.

Proti této volbě hovoří malý počet poboček, na kterých můžete se svými penězi plnohodnotně nakládat. Kampelička ale svou síť rozšiřuje. Kromě pobočky v Praze, Brně, Hradci Králové, Olomouci a Plzni už ji můžete najít také v Českých Budějovicích, Ostravě a Liberci.

Během minulého roku tato záložna spustila službu Elektronický výpis, který umožňuje sledovat stav a pohyby na účtu. Aktivní operace ale stále možné nejsou. I pro zřízení služby Elektronický výpis je ale nutná schůzka na pobočce.

Navzdory nulovým sazbám centrální banky plánuje Metropolitní spořitelní družstvo své úroky v nezměněné výši poskytovat i nadále. Více podrobností si přečtěte v článku Metropolitní spořitelní družstvo: Nejvyšší úrokové sazby chceme udržet (rozhovor)

WPB Capital 2,55 % ročně

Dalším účtem na pomyslné druhé příčce je Spořicí účet bez výpovědní lhůty od WPB Capital s úrokem 2,55 % p.a. a měsíčním připisováním. Produkt je v nabídce od začátku prosince 2012. 

Za členství zde zaplatíte symbolickou jednu korunu a k účtu budete mít k dispozici internetové bankovnictví. Produkt je možné založit online nebo telefonicky a online ho můžete i vypovědět. Ke spořicímu účtu vám WPB Capital založí také běžný účet, ale bez poplatku za vedení. Každý zákazník může založit pouze jeden takový Spořicí účet bez výpovědní lhůty. První platbu je nutné poukázat na běžný účet. Částka se posléze automaticky převede na „spořák“.

Úrok 2,55 % ročně záložna aplikuje na vklady do výše 150 000 Kč. Nad tuto částku nemá valného smyslu zde spořit, protože úložka přesahující zmíněnou hranici je úročena 0,05% roční sazbou.

ING Konto 2,5 % jen na 5 měsíců

ING Bank nabízí ke svému spořicímu účtu ING Konto 2,5 % ročně. Nabídka ale platí pouze pro klienty s první smlouvou, kteří si ji sjednají nejpozději do konce března a nejpozději do 60 dnů od podání návrhu smlouvy splní podmínky pro nabytí účinnosti smlouvy.

Nabízený úrok se vztahuje pouze na zůstatek do 1 000 000 Kč a úroková sazba je platná pouze po dobu prvních 5 měsíců.

Ke spořicímu účtu zde budete mít k dispozici internetové bankovnictví.

Ostatní klienti mají na ING Kontu úrok 1,5 % ročně.

Moravský peněžní ústav 2,3 %, ale do léta nic nesjednáte

Kampelička Moravský peněžní ústav nabízí na svém spořicím účtu Úrok+ i variantu bez výpovědní lhůty s úrokem 2,3 % ročně. Záložna nabízí klientům i internetové bankovnictví. Aby ne, pobočky se nacházejí totiž pouze v Praze a ve Zlíně.

Jak jsme ale zjistili, pokud jste se zrovna nechali zlákat vidinou pěkného úroku, musíme zchladit vaši radost. Záložna totiž momentálně nepřijímá nové členy a právě členství a složení členského poplatku ve výši 1000 Kč (100 při vstupu a 900 Kč je možné doplatit do jednoho roku, poplatek je vratný) je vstupenkou k založení spořicího účtu.

Záložna plánuje v budoucnu přeměnu na banku. V minulosti už požádala o licenci Českou národní banku a letos v únoru oznámila navýšení kapitálu na 501 mil. Kč a splnila tak zákonem požadovanou hranici základního kapitálu pro banky.

Chcete větší přehled? Podívejte se na naše srovnání spořicích účtů.

Wüstenrot spořicí účet 2,1 % pro vklady nad 30 000 Kč

Další 2,1% roční zhodnocení nabízí na Spořicím účtu od Wüstenrot. I zde ale platí omezení. Spořit si tu můžete smysluplně pouze od částky 30 000 Kč do 3 000 000 Kč. Pokud je vklad nižší nebo vyšší, aplikuje se na celou částku 0,1 % ročně.

Vedení a založení spořicího účtu není zatíženo žádným poplatkem. Není nutné si zakládat ani běžný účet. Na účtu je povinný zůstatek ve výši 200 Kč.

Pokud jste ochotni si svůj vklad na určitou dobu zafixovat, může se vám úroková sazba zvýšit až o 0,4 % na 2,5 %. Tento bonus získáte za roční fixaci.

Spořicí účet...

Air Bank 2,1 %

O další příčky se shodně dělí tři nejnovější banky, které postupně svorně snížily úročení na svých spořicích účtech na 2,1 %. 

Air Bank nabízí účet TOP3 garance, k němuž nepožaduje založení běžného účtu. Spořák zde můžete založit online. Banka se zavázala, že úrok na tomto účtu bude vždy maximálně třetí nejlepší mezi bankami.

Klienti, kteří si ještě před oficiálním spuštěním požádali o doživotní prémii na účtu, mají nyní úročení 2,3 % ročně.

Equa bank 2,1 % 

Online si můžete založit účet s 2,1% úrokovou sazbou také u Equa bank. Za vedení Spořicího účtu banka neúčtuje žádné poplatky a nevyžaduje také založení běžného účtu. Za odchozí platbu ze spořicího účtu ale zaplatíte 9 Kč. Poslední novinky o bance, které jsme na serveru Měšec.cz zmiňovali, si můžete přečíst v článku.

ZUNO 2,1 % nebo také 0 %

Úroku 2,1 % ročně dosáhnete i na účtu Spoření Plus od ZUNO. Zhodnocovat zde můžete prostředky do 2 500 000 Kč, nad tuto hranici se váš vklad už nebude úročit. Rozmyslete si ale, zda sem vkládáte opravdu jen prostředky, které nepotřebujete. Účet sice nemá žádnou výpovědní lhůtu, ale v případě, že z účtu provedete odchozí platbu, banka vám za tento měsíc nepřipíše žádný úrok.

Kromě toho je zde založení spořáku podmíněno založením běžného účtu.

dan_z_prijmu

mBank 2 %, ale pouze když jste aktivní

mBank má ve své nabídce spořicí účet eMAX Plus s úrokem 2 % p. a. Na sazbu ale dosáhnete pouze v případě, že svými platebními kartami (debetní k mKontu, spořicímu účtu eMAX Plus a mKreditkou) zaplatíte u obchodníků měsíčně minimálně v hodnotě 4000 Kč. Platby se sčítají za všechny uvedené karty. Zůstatek na účtu musí být podle podmínek banky do 100 000 Kč. 

Za založení a vedení účtu nic neplatíte, stejně jako za příchozí a jednu odchozí platbu. Jak už jsme zmínili, ke spořicímu účtu dostanete platební kartu a k dispozici máte také internetové bankovnictví. Účet lze zřídit online.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).