Hlavní navigace

Názor k článku Samoregulace pojišťoven. Příručka pro klienta, jak se vyznat v pojištění od Karla - Je faktem, že investiční životní pojištění je natolik...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 11. 2014 23:15

    Karla (neregistrovaný)

    Je faktem, že investiční životní pojištění je natolik sofistikovaný produkt, že běžný klient nemá nejmenší šanci uvědomit si, co vlastně koupil. Pokud by to věděl, je vysoce pravděpodobně by smlouvu na takovýto produkt vůbec neuzavřel. Všichni vědí, že tímto produktem pojišťovny fakticky obcházejí zákon o investování do podílových fondů. Místo toho, aby klientům prodávali skutečné pojistné produkty, balí do pláštíku pojištění nekvalitní podílové fondy, které navíc v drtivě většině případů obhospodařuje nějaká investička ze stejné skupiny, které tak dají taky vydělat. Jediným, kdo prohraje je klient.

    Pan Síkora z Asociace pojišťoven nezapomene v každém rozhovoru zdůraznit samoregulační opatření pojišťoven (viz třeba dneční článek na Investujeme.cz - Pavel Štěpánek a Tomáš Síkora: Otázku distribuce řešíme společně). Nicméně článek paní Lhotské naznačuje, že pokud budou pojišťovny, které opatření nebudou dodržovat, žádná sankce je nečeká. Je však třeba si uvědomit, že je to ještě přes další článek. I kdyby pojišťovny opatření bezvýjimky dodržovaly, kdo donutí, aby je dodržovali pojišťovnami využívaný pojišťováci. Nikdo je opatření dodržovat nedonutí, je totiž zjevné, že ten, kdo to dělat nebude nebo bude fixlovat bude prodávat více než poctivý. Dopředu je každému zcela zjevné, že je to jen odstiňující strategie pojišťoven. Kdo věří účinnosti takovýchto opatření musí být opravdu bláhový. Pokud by se pojišťovnám podařilo shodit novelu 38 s tím, že přijaly „samoregulační opatření“, po dvou letech, kdy by se ukázalo, že tato nefungují, by prostě řekly: „Sorry, my jsme se strašně snažily trh zkultivovat, ale holt to neklaplo, my jsme však projevily obrovskou snahu, která nás stála spousta prachů a je nám to strašlivě líto“. Jejich akcionáři pak budou spokojeně počítat další obrovské zisky, za další dva roky, díky prodejům ižpéček. Pevně doufám, že se tímto postupem ČAPu nenechá Babišovo Ministerstvo financí při psaní osmtřicítky oblbnout a konečně tento nemravný byznys s oblbováním lidí a níčící jim život hrozným způsobem účinně ukončí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).