Hlavní navigace

Recese ještě přetrvává

7. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Finální čísla za PMI v EMU byla sice o chlup lepší než ta předběžná, i tak ale potvrdila, že se EMU drží v pásmu kontrakce a cesta z recese tak ještě chvíli potrvá.

 Kompozitní PMI lehce stoupl z 46,5 na 46,9 (proti předběžným 46,6).

Také nálada investorů v další vývoj EMU se o něco zvedla, z –17,3 v dubnu na –15,6. Stojí zatím především úleva z toho jak se podařilo vyřešit situaci na Kypru a v Itálii.

Pokud jde o Kypr, včera vyplula na povrch zpráva, že se na řešení tamní krize podílí i Rusko. Splatnost úvěru na 2,5 mld EUR, který Rusko Kypru poskytlo v roce 2011, prodloužilo z 5 na 7 let. Navíc i o něco snížilo úrok, ze 4,5% na 2,5 %.

Maloobchodní tržby v EMU klesly v březnu o 0,1% m/m, díky revizím ledna a února však za celý první kvartál letošního roku přidaly 0,3% q/q a po slabším 4Q12 se tak vrátily k růstu.

M. Draghi včera nepřímo reagoval na prohlášení některých svých kolegů, kteří začali zlehčovat jeho čtvrteční slova o tom, že by ECB mohla snižovat sazby dál a poslat depozitní sazbu do záporu. Zopakoval, že pokud se ekonomika EMU dále zhorší, je ECB připravena reagovat i prostřednictvím sazeb.

Australská centrální banka také snížila svou základní sazbu na historické minimum, 2,75 %. A podle guvernéra Stevense jí nízká inflace otvírá prostor pro další snižování.

Čínské úřady reagují na posílení juanu, který minulý týden posílil na rekordní úroveň (ještě v únoru byl k dolaru na 6,25, minulý týden se dostal na 6,15) a zpřísňují kontrolu toku kapitálu. Konkrétně budou důkladněji monitorovat vyvážející a dovážející firmy, které mohou za svými obchodními transakcemi skrývat i ty kapitálové. Juan reagoval okamžitým oslabením nad 6,17.

Ministerstvo financí oznámilo další emisi státních spořících dluhopisů. Upisovány budou v termínu 13. – 31. května a stát by si od svých občanů chtěl takto půjčit 10 – 20 mld. CZK. Nabídka je jako vždy velkorysá, výnosy pětiletého dluhopisu se pohybují okolo 3 %, na trhu se 5Y dluhopis obchoduje s výnosem menším než 1 %. Výnosy tentokrát už budou podléhat dani, i tak budou ale papíry dostatečně atraktivní a s upsáním by MinFin neměl mít problém.

Dnes u nás vyjde průmyslová produkce. Měla by potvrdit, že propad průmyslu v meziročním srovnání zpomaluje. Meziměsíčně rostl průmysl za poslední 3M v průměru o 0,8%, nejvíce od roku 2011, a to především díky lepšímu výkonu Německa. Bohužel, jak naznačují tamní PMI a Ifo, tempo oživení českého průmyslu by mělo ve 2Q13 zvolnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).