Hlavní navigace

Proč zlato klesá?

10. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Současný prudký pokles ceny zlata by mohl mít jeden pozitivní efekt. Investoři by si mohli uvědomit, že zlato je komodita jako každá jiná, jejíž držba nepřináší žádný výnos.

Současný prudký pokles ceny zlata (od začátku roku ztrácí 25 %) by mohl mít jeden pozitivní efekt. Řada investorů by si mohla uvědomit, že zlato je komodita jako každá jiná, jejíž držba nepřináší žádný výnos jako dividendu u akcií či kupónové platby u dluhopisů. Růst ceny zlata je způsoben především poptávkou ze strany investorů, kteří se k němu hromadně uchylují především v časech zvýšené ekonomické nejistoty. Postupně se k nim nabalují další zájemci a vzniká zlatá horečka, která vyžene cenu žlutého kovu často až na nesmyslnou úroveň. Jedná se o typické krizové aktivum. Jakmile období nejistoty pomine a dřívější rizika jsou buď vyřešena, nebo odsunuta stranou, začnou se investoři zlata hromadně zbavovat a opět přesouvat svou pozornost na tradiční investiční nástroje (akcie, dluhopisy či na ně zaměřené podílové fondy). Tyto nástroje, kromě toho, že nesou konkrétní výnos, mají také v porovnání se zlatem výrazně nižší náklady na úschovu a správu.

skoleni_15_4

Dosavadní propad zlata v letošním roce je způsoben tím, že se postupně vrací na finanční trhy důvěra, už se hromadně neočekává totální kolaps finančního systému. Evropské státy se snaží bojovat s nadměrným zadlužením svých rozpočtů, kola minimálně americké ekonomiky se už zase solidně otáčejí a americká centrální banka (FED) plánuje začít postupně omezovat svoji mimořádně uvolněnou měnovou politiku. Tento krok FEDu snižuje obavy z rozpoutání vysoké inflace, která často bývá jeden z hlavních argumentů pro nákup zlata.

Nákup zlata může dávat smysl, pokud takovou investici vnímáme např. jako ochranu před změnou ekonomického systému – potom slouží jako uchovatel hodnoty. Dlouhodobý investor by však měl sázet spíše na více diverzifikované portfolio, které má větší potenciál ochránit jeho úspory před rostoucí inflací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je investičním manažerem společnosti Conseq Investment Management.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).