Hlavní navigace

Názory k článku Proč nepřestaneme chodit do banky?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 8. 2006 7:39

    XP (neregistrovaný)
    Pokud si internet platím bez dph 399,-- u Telekomu a podobnou částku za pevnou linku, je to skoro tisícovka s dph měsíčně. U alternativních tlf. poskytovatelů to je obdobné, u kabelových TV (omezených lokalitou) je to také tak. K internetu musíte mít sjednanou ještě základní službu. Jak se s. Mlynář, bývalý ministr informatiky, capil s tím, že jeho snem je internet pod 300 / 400 CZK. Teoreticky tomu tak je, ale je to bez DPH a bez základní služby, bez které vám internet nikdo nezavede. Takže pokud to zpětně přepočítáme, je internetové bankovnictví pěkně drahé. Pokud bych teoreticky užíval Internet jen na banku, tak každý příkaz mne vyjde na více jak stovku, a takové poplatky snad nemá ani Česká spořitelna. Navíc udělej si sám a ještě za to bance zaplať - dobrý tah. Když nejsem interentový surfař, tak mít kvůli 10 složenkám v měsíci Internet, je pěkný luxus. Zrovna tak jako kvůli výplatě a 10 platbám mít v bance konto. Je jasné, že kdo uvedené nemá, není IN. Navíc dnes bankám konkurují vedle pošty na příkazy i jiné subjekty - teď jsem četl, že se chystají terminály Sazky na provádění plateb složenkami. Půjde o to, jaká bude cena za operaci, když každý chce dnes jen hrabat a hrabat ... A nedávno se capila Česká spořitelna, že budeme moci v jejích bankomatech platit příkazy k úhradě. Shodou okolností jsem dostal od Kooeprativy složenku na roční platbu, tak jsem zkusil použít bankomat ČS. Žádná nabídka na operaci "příkaz k úhradě se mi tam však neobjevila! Neměl jsem sice kartu vydanou ČS, ale požadavek mít účet s kartou u ČS u pokynů s nabídkou využít bankomatové sítě ČS v průvodním dopise k platbě pojistného nikde uvedený nebyl.. Mobil lze taky dobíjet přes ČS bankomat a přes kartu jiné banky. Tak nevím, kde soudruzi výzkumnící z Rakouska udělali chybu.
    Nevím, kde v práci vám v rámci bezpečnosti a pracovní vytíženosti povolí mít přístup na své soukromé bankovní konto přes Net. Co já používám NetBanku, tak si musím do počítače nahrát bezpečnostní certifikát, a že bych ho tam měl neustále? Nepřipadá v úvahu. A po každém kontaktu s NetBankou je vymazávat? Nevím, na jakém principu pracují ostatní netové aplikace jiných bank, ale pokud nemají nějaké jiné zabezepečení a dostanete se tam přímo jen přes heslo nebo nemusíte mít v PC nějaký instalovaný program umožňující styk s bankou, tak bych to požadoval na riskantní ...
  • 11. 8. 2006 8:50

    Petr (neregistrovaný)
    Jiste. A nezapomente, ze i jidlo je strasne drahe - obed Vam v hospode nabidnou (napr.) za 80 Kc, ale kdyz k tomu pripocitate jeste cestu k a z hospody, 20 piv a 5 rumu, prijde Vas to desne draho...
  • 11. 8. 2006 10:53

    jezevec (neregistrovaný)
    Mít internet (a počítač, a elektřinu, a topita svíti, atd atd atd, . . . ) jen kvuli tomu, abych zadal deset příkazů měsíčně, to je teda sakra drahé.
    A co teprve mít auto jen kvuli tomu, abych si do té kampeličky dvakrát za měsíc dojel - to máte auto, pojistka, benzín, garáž, . . . . to je TEPRVE drahé!!!
  • 12. 8. 2006 1:25

    antikomunista (neregistrovaný)
    Zkuste ten drahy internet použít na přísun informací do Vámi omezeného prostoru. Věřte že "s.Mlynář" měl s těmi cenami pravdu!!! Internet se dá poořídit za 250,-Kč včetně DPH a bez služeb. Pokud znáte pouze český telekom a kabelovku, opravdu by stálo za to vstřebat pár informací z toho pekelně drahého internetu. Pokud máte dostatek času a banku za panelákem, přeji Vám šťastnou cestu a pevné nervy ve frontě u přepážky. S pozdravem zpátky na stromy Váš obdivovatel. (netušil jsem že může ještě existovat tvor Vašeho druhu).
  • 12. 8. 2006 13:43

    anonymní
    Nevím co je divného na konstatování, že internetové bankovnictví není zas tak levné, pokud ten net nemáte pro podnikání a tedy se Vám nezaplatí jinak. Také bych rád viděl ten výčet nabídek za 250,- Kč.
    Všichni nemají to štěstí, že jsou v dosahu amatérského Wi-fi nebo v Praze, kde jej máte někde i zdarma. Tady nejde o pochod na stromy, ale prosté konstatování, že nás banky pěkně natírají.
  • 14. 8. 2006 7:33

    Speedy (neregistrovaný)
    Jo, pokud bydlíš ve městě a máš možnost být připojen na kabelovku, tak jsou i jiné možnosti. Ale na vesnici velmi často bezdrátové připojení není možné, kabelovka prostě není - a zbývá pouze Telefónica O2 (dřive Telecom) se svými dříve popsanými vyděračskými cenami. Donutit Telefónicu ke zřízení tarifu pouze pro Internet nedovede ani býv. Mlynářovo ministerstvo. Takže i lidé tohoto druhu mohou na světě existovat, i když lidem v Praze to připadá nepravděpodobné.
  • 14. 8. 2006 8:26

    anonymní
    Dík, Speedy,
    oba pánové na to jaksi zapoměli. Já sice bydlím ve městě, ale nemáme ani kabelovku (nejsme sídliště a známý ze sídliště přes ni internet zrušil, protože ho podvakrát nabourali, přestože nic nestahoval, snížili nu rychlost tak, že modem přes vytáčené připojení je pro něj rychlost světla a on to odmítl platit. To jen tak na okraj). Nemáme ani wi-fi, protože nemáme přímou viditelnost na anténu, je tam kopec. Takže jen Telefónica s předraženým tarifem. Pánové s "dobrými radami" si neuvědomili, že když chci mít wi-fi, tak si ho budu muset pravděpodobně udělat na koleně. (:-Q
  • 12. 8. 2006 19:49

    Docent (neregistrovaný)
    Ty karty České spořitelny pro placení pojistného Kooperativy musí být navíc DEBETNÍ, tj. musíte mít u spořky účet... Před drahnou dobou jsem posílal Kooperativě mail, že své klienty klamou a uvádějí v omyl, když tvrdí, že mohou pojistné zaplatit v bankomatech České spořitelny, aniž by zároveň uvedli, že je to služba pouze pro klienty ČS... Samozřejmě nikdo neodpověděl.
  • 12. 8. 2006 13:50

    anonymní
    Informace z bankovních kruhů hovoří o renesanci kamenných poboček.
    Důvod je nasnadě. Osobní kontakt umožňoval klientům nabídnout další produkty. Tohoto direct marketingu se banky dobrovolně vzdaly, když svoují cenovou politikou vyhnaly klienty od přepážek a nyní toho trpce litují. Je ovšem otázkou, jestli uživatel netu začne poslušně chodit na přepážku. Asi těžko. Takže se snad dočkáme, že jednorázový příkaz na přepážce bude za 2 Kč a na netu za 40 ?
  • 12. 8. 2006 23:42

    anonymní
    No ... banka se snazi .... ale posledni dobou prvni, co delam v bance, je odmitnuti navstevy osobniho bankere. Dekuji, ale v 95% nechci pobocku videt ani z dalky.....Banka chce videt me ... aby me oskubala o dalsi prechy :-) ... ale odolavam ...
  • 13. 8. 2006 22:19

    jezevec (neregistrovaný)
    V zásadě nejsem proti tomu zajít si (jednou za měsíc) na pobočku, a zdvořile odmítnout pár marketingových nabídek.
    ALE:
    1) musí tam bejt kde zaparkovat - jmenujte mi českou peněžovnu, kde myslej na klienty co nepřijedou taxlem
    2) fronty max do tří minut - ukažte mi peněžovnu kde není zavřená minimáně třetina ne-li polovina okýnek, a kde čekáte míň než deset minut
  • 14. 8. 2006 7:56

    anonymní
    Nepsal jste jezevče někde jinde na Měšci, že žádné fronty ve své pobočce banky - tuším, že ČS - neznáte? A proč že byste měl chodit do pobočky, když máte net, telefén a mobil? Jestli ne, tak sorry. Nebo to byl někdo z dalších rejpalů typu Radek, phil, AEOPEN ?

    Datum: 12. 8. 1:25 Nový
    Vložil: antikomunista (neregistrovaný) - jeho bych se rád zeptal, kde se levný Internet za 250 Kč vč. DPH bez dalších služeb dá sehnat. Víte, kdo nemá Internet, nemůže z něho "vstřebávat pár informací" a tudíž ani vypátrat, kde a kdo levný Internet poskytuje. Nezajímá mne lokalita jen Praha a další velká města, jedná se mi o masově dostupný vysokorychlostní Internet bez nutnosti investovat další tisíce do příjímačů, rozvodů a další techniky navíc, kterou po krachu služby od vás nikdo neodkoupí a která je vám u dalších poskytovatelů Netu k prdu, protože ti jiní používají i zcela jinou techniku. A jestli myslíte nějaké občansko-místní WiFi o.p.s., kde to za začátku jakžtakž sviští, ale připojováním nových a nových účastníků se úroveň dostává k vytáčenému připojení od Telecomu ...

    A k názoru, že internetové bankovnictví je drahé: to je pravda pravdoucí. Znám spoustu lidí, co mají jen vytáčené připojení a k přečtení mailů jednou týdně jim to stačí. To i pak výše zmiňovaných 250 Kč za měsíc Internetu je dražších, než když si donesu 10 příkazů do banky.
    A oběd za 80 Kč je taky předražený, když jinde ho dostanu za 50. Petře, radil bych vám držet se při zemi. Už jsem zažil i dost takových, co nevěděli, co s penězi, machrovali, a dnes jsou rádi, že jsou rádi. Jednou jste nahoře, jednou můžete být dole. Nebo taky pýcha předchází pád.
  • 15. 8. 2006 13:04

    jezevec (neregistrovaný)
    milý anonymní příteli - skutečně neznám JEDINOU peněžovnu, kde by mi vyhovovaly parkovací kapacity a rychlost obsluhy. kdyby bylo na mně, všem aktuálně fungujícím bankám bych odebral licence na deset let (nejenom kvuli obsluze).
    jinak až mi dokážete nafasovat hotovost přes mobil, přijďte mi tu aplikaci ukázat, určitě se domluvíme. tahat milion měsíčně po bankomatech mně sežere na poplatcích i na trpělivosti.
  • 15. 8. 2006 14:52

    anonymní
    socko jezevče, nemachruj tady s milionama. Sociální podpory jsou na haléře, tam budeš mít problém dostat je z bankomatu.
    Jinak řada úřadoven bank má v blízkosti parkovací místa, ovšem ve větších aglomeracích jsou zpoplatněná. To bys ale musel mít pár drobných na parkovné...
  • 16. 8. 2006 7:21

    anonymní
    K našemu štědrému: ono to není tak štědré, jak to vypadá. Pokud přepočítáme různé podpory a sociální dávky na € (jak nyní všichni dobří ekonomové přepočítávají benzín, plyn, elektřinu, vodu, léky, atd atd. na eura a zjišťují, že u nás je "tuze" levno a že se uvedené tudíž musí patřičně zdražit), tak nám vyjde cosi hrůzného. A naopak, pokud běžný plat přepočteme na €, zjistíme, že řada lidí u nás nebere mzdu odpovídající nějaké té podpoře či sociální dávce v civilizovaných zemích. Naše město např. sousedí s Německem a tak jejich nezaměstnaní a bezdomovci jezdí k nám utrácet dávky. V hospodách jsou králi a mohou si obden dovolit to co u nás běžný občan ani ne 2x měsíčně. Spolu s důchodci, rodinami s malými dětmi a dalšími "obědo/večeřovými" turisty okupují místní lokály a jen díky těmto turistům je ve městě tolik restaurací. Vzhledem k cenám nastaveným pro Němce se místním vyplatí zajet do Prahy na Zlatý kříž, kde je mnohdy levněji než u nás. Pokud se s obluhou neznáte, tak vás osloví německy a když zjistí, že jste čech, tak si říkají to zas bude kšeft...
    Ještě k sociální štědrosti - mnohdy jsou nám dávány za příklad státy, kde ještě lezou po stromech a vládne tam kapitalismus 20. let minulého století. Taktně se však mlčí hlavně o severských zemích včele se Švédskem, kde vedle minimální nezaměstnanonosti mají téměř nulovou kriminalitu a sociální systém štědřejší než měli my za socialismu.

    Stále tady chybí příspěvek "vychloubače", kde že se dá pořídit ten masový internet za 250 bez dalších služeb a vč. DPH. Když jste milý přispěvateli z něčemu vyzýván, tak laskavě splňte co jste nakousl....
  • 16. 8. 2006 11:06

    jezevec (neregistrovaný)
    Dnes už opravdu nikdo nikomu nebrání jít do toho Německa pracovat - stačí se naučit jazyk a založit si tam firmu, a můžete brát německý plat hned od zítřka. Pokud je na vás němčina a koncese moc složité - tak mnohé státy EU už zaměstnávají čechy bez obstrukcí a bez povolení, a v mnohých už tamo existují i čeští zaměstnavatelé takže se obejdete i bez znalostí jazyka.
    Samozřejmě že je asi jednodušší sedět doma, skučet, a čekat na cizí peníze ze sociálních dávek - ale v dnešní době to beru jako svobodnou volbu každého, kdo má ruce a nohy a mozek v hlavě. A pokud budete v Německu pracovat dostatečně dlouho, dostanete i jejich sociální dávky a posléze i důchod. Bohatství se válí všude kolem vás, stačí ohnout hřbet.
  • 17. 8. 2006 11:57

    anonymní
    I vy jeden teoretiku! Skučí tady (ať už právem či neprávem) přes polovinu obyvatel této zpustošené země, a přesto většina nikam nejde. Proč? Asi jsme národ neschopných debilů. Jsou však i lidé jiného názoru: chodit jinam je nesmysl. Pokud jsem občanem nějakého státu a něco pro něj dělám, tak on zase musí udělat něco pro občana, když něco potřebuje. Zacházení s občanem, že ho vydudlám, pokud to jde, a pak ho odkopnu, když už dál dudlat nejde, není příliš demokratické
    1. Nejsme přece v 18./19. století, kdy se vyjíždělo za prací do ciziny. Jsme přeci (nebo jsme vlastně bývali) svrchovaný suverénní stát.
    2. Kdyby se vaší rady chopili všichni nespokojení, republika by se vylidnila. Kdo by pak dělal na ty chytré, bohaté? Myslíte si snad, že ti zazobanci by se byli schopni živit sami a poctivou prací ještě k tomu?
    3. Co já vím, tak "mnohé státy EU už zaměstnávají čechy" není pravda. Mnoho jich není.
    4. Mám pár známých, co dělají (nebo dělali) v Irsku a Německu, ať již na povolení nebo na černo. Koukají tam na nás (ale i další přivandrovalce) jako na onuci a podle toho tam s vámi zacházejí. Najdou se sice výjimky, asi tak jako u nás, kdy trefíte na dobrého zaměstnavatele. Ale místní pracovní trhy by všechny nespokojence, kteří by vycestovali, nebyly schopny pojmout! Bylo by to jen vytloukání klínu klínem.
    5.Vaše představy o "a můžete brát německý plat hned od zítřka" jsou pěkně zkreslené... Než získáte pracovní povolení, zaměstnavatel vám nedá výplatu předem, takže od zítřka asi těžko.
    6. Tak jako u nás skučí lidé i tam, oproti nám se sice mají mnohem lépe, ale z jejich pohledu se mají taky blbě. Proč i tam je tolik neschopných skučících, kteří nejdou někam do ciziny?
    7. Proč tito lidé v cizině obdivují výdobytky, které jsme tu měli před 89. a kterých jsme se v rámci popřevrartové euforie vzdali a teď těžce bojujeme o jejich návrat?
    8. Kdyby se civilizace vyvíjela tak, jak nastiňujete vy, vládl by tu ještě král, který by měl spoustu poddaných. Ono to sice i dnes je velmi podobné: král už není jeden, ale je jich tu více a nazývají se jinak a poddaní se nyní nazývají zaměstnanci.
    9. Pokud nejste na světě úplně sám a neděláte si všechno sám (jak někdo na Měšci uváděl) a máte manželství, které nechcete rozvést, asi těžko půjdete bez rodiny, bez dětí, příbuzenstva někam pryč. Je tu mnoho vazeb. Pokud jste dobrodruh a chcete, aby vám dítě po roce nevidění říkalo "co je to za strejdu", tak prosím. Ale za ten rok si i většina manželek najde nějakého toho strejdu k provádění denní údržby ...Je dost dobrodruhů, kteří nepotřebují peníze ani ostatní výdobytky civilizace a jdou např. do pralesa, aby tam chytali jedovaté hady a jedli brouky. A vidíte, taky tam nejdou všichni, zkrátka každý ať je tam, kde mu to vyhovuije a dělá to, co ho baví, ale ať má takový životní standard, o který stojí!
    10. Vývojem by se přece kvalita žití měla plošně zvyšovat, a ne snižovat!
  • 17. 8. 2006 13:04

    Radek (neregistrovaný)
    V celku s vámi souhlasím. Z jistého pohledu máte pravdu. Ovšem Jezevec z jiného také. Nic není tak jednoznačné.

    S čím ale nemohu souhlasit, je váš bod:
    "7. Proč tito lidé v cizině obdivují výdobytky, které jsme tu měli před 89. a kterých jsme se v rámci popřevrartové euforie vzdali a teď těžce bojujeme o jejich návrat?"
    - myslíte jáchymovské lágry a podobné výdobytky?
  • 17. 8. 2006 15:23

    anonymní
    jestli znáte historii, tak jáchymovské lágry tu před 89. nebyly. To bylo hodně dávno.A já myslel bezprostředně před 89. soráč, nenapsal jsem to. Pokud chcete jít tak hluboko do historie, obviňte taky toho, kdo Žižkovi vypíchl oko a kdo zabil mamuta IV.
    Na západě uznávají výdobytky typu mít možnost marodit jakžtakž zdarma (nebudeme polemizovat o placení pojistného, tzn., že zdravotnictví zcela zdarma není, ale pro zjednodušení ano), jakžtakž bezplatné školství, možnost relativně dlouho zůstat s dítětem doma, možnost ošetřování člena rodiny v nemoci a podobné sociální vymoženosti ...
  • 17. 8. 2006 15:34

    Radek (neregistrovaný)
    Aha - tak myslíte to zdravotnictví, o jehož (nízké) kvalitě nelze pochybovat (a když selhalo, nebylo dovolání) a to školství, kde chytří nemohli studovat kvůli nevhodnému původu? Jistě, pokud byl člověk členem stranické nomenklatury, pak bylo vše vpořádku.

    Na ČT běžel nedávno pořad o masových vrazích - kanibalech. Jeden případ byl v Rusku. Chytli ho, ale hned ho zase pustili. Byl členem Strany, tak to přece musel být dobrý člověk. Pak zabíjel dál. - to jen tak na okraj
  • 21. 9. 2006 9:53

    AEPOE (neregistrovaný)
    Ty toho dobrého vůbec znáš v ČR málo. Takže žádný div, že si neumíš najít ani místo k zaparkování. (ovšem otázka je taky, jestli pro tebe chůze na více než 50m není už nepřekonatelnou vzdáleností).
  • 15. 2. 2019 13:13

    Cyka (neregistrovaný)

    I am 43 yo. man from somalia I selled me wife for internet connection. Platím beze strachu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).