Hlavní navigace

Názory k článku Pro výhru u soudu nestačí prokázat újmu, ale i záměr zaměstnavatele

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 12. 2011 8:43

    Jan Slanina

    Cituji právní větu:
    "V daném případě však z obsahu spisu nevyplývá, že by žalovaná (...) sledovala především poškození žalobce, zatímco dosažení vlastního smyslu a účelu sledovaného právní normou - tj. snížení počtu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce, bylo pro ni zcela bez významu."

    Tím v podstatě eliminovali možnost zpochybnit všechny případy, kdy si zaměstnavatel "ošetří", že šikanózní organizační změna bude formálně správně provedena (třeba i za cenu, že agenda bude nějakou dobu outsourcována), protože pro každého normálního zaměstnavatele má zvýšení efektivnosti práce svůj význam.

    Samozřejmě, otázka je, jak to v reálu bylo, jestli zaměstnanec neposílal maily členům představenstva obden, atd. A jestli by zákoník práce neměl umožňovat výpověď bez udání důvodu s např. šestiměsíčním odstupným.

    Vzniká tady obdobně scestná situace jako v případě výpovědi z nájmu bytu: jedna strana je přehnaně chráněna, proto jsou nadužívány výjimky, a k tomu se judikatura nějak staví. Kupodivu zásadně opačným způsobem: zatímco např. možnost výpovědi z nájmu bytu v případě, kdy nájemník má další rodinný dům, judikatura vykastrovala, tady podpořila zaměstnavatele.

  • 14. 12. 2011 14:39

    mamcaRBK (neregistrovaný)

    To přece není možné! JAK by zaměstnanec prokázal úmysl zaměstnavatele způsobit mu škodu? A co si vůbec představit za touto větou? Jaký je její výklad? Čím můžu prokázat takový nesmyslný požadavek? To s sebou máme každý nosit pro jistotu nějaké nahrávací zařízení, nebo rovnou kameru? Protože takovýto úmysl se přece prokázat nedá. Ten je maximálně vidět v mimoslovní řeči nadřízeného, nebo v tónu řeči. Nikdo přece neřekne - vyhodil jsem tě, abych tě poškodil- neumím si to představit. Ale je to naprostý nesmysl. Zaměstnavatel by měl vědět, že se nemůže vůči zaměstnaci chovat jako hovado, což často beztrestně činí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).