Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Přídavky na děti 2018: Více peněz pro více lidí od Jarmila - No sláva, aspoň nějaký pokrok, kdo pracuje, má...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2017 13:42

    Jarmila (neregistrovaný)

    No sláva, aspoň nějaký pokrok, kdo pracuje, má víc než ten, kdo nepracuje.
    I když nejlepší by bylo celé slavné přídavky na děti zrušit úplně a zvednout daňový odpočet na poplatníka tak, aby pokryl částku přídavků. Přídavky pak dát jen tomu, komu by se tak odpočet dostal do mínusu. A asi bych šla i po vzoru Slováků: přídavky na tři děti a pak stop (s výjimkou, že by se jako třetí v pořadí narodila dvoj- a vícerčata, což je situace, která se nedá předvídat). Třeba by se tak předešlo stavu, kdy se vyšší počet dětí stává "živitelem rodiny", která pak kompletně žije ze sociálních dávek.

    Stejně tak bych brala, kdyby se nová vláda pochlapila, zrušila odvody za zaměstnance a za zaměstnavatele, daňovým základem by byla superhrubá mzda s jedním odvodem, např. na sociální, zdravotní atd. Protože hrubá a odvody za zaměstnavatele a zaměstnance jsou jen kejkle, které zakrývají skutečnou výši odvodů.

  • 23. 10. 2017 16:49

    jehovista (neregistrovaný)

    Sel bych jeste dal... proc delit odvody na dane a socialni a zdravotni "pojisteni". Stacila by jedna sazba dane(cca 48 %), k tomu sleva na poplatnika(abysme zachovali progresivni zdaneni) a deti a mame tady superjednoduchy vypocet, ktery nahrazuje ten soucasny bordel.

  • 24. 10. 2017 8:17

    * (neregistrovaný)

    " Stacila by jedna sazba dane(cca 48 %), k tomu sleva na poplatnika(abysme zachovali progresivni zdaneni)"

    No, já ti fandím, ale opatrně s těmito "levičáckými úchylkami". Mi tu, od dob Kalouska (2008) progresívní zdanění nemáme. Mi tu máme progresívně-degresivní zdanění. Tedy relativně nízké odvody z minimální mzdy, celkem běžné odvody z průměrné mzdy, vysoké odvody pro lepší příjmy, řekněme lepší průměr až trojnásobek průměru, ale potom procento celkového zdanění klesá - degrese.

    To co navrhuješ je zdrušit degresi pro nejbohatší a zavést mírně progresivní zdanění. Ti bystřešjí z "pravicových soudruhů" by tě mohli nazvat závistivcem (dnes "haterem), lemplem (dnes "neúspěšným"), a možná i Putinovým agentem.

  • 24. 10. 2017 9:46

    jehovista (neregistrovaný)

    To byl jenom zaklad, ze ktereho bych vysel. Strop na socialni pojisteni je az od nejakych 120 tisic hrubeho a to bere par tisic lidi. Ja sice se stropy na pojisteni souhlasim, protoze mi prijdou ferove, ale zase na druhou stranu to zbytecne komplikuje system a ten system je beztak neferovy cely. Do tech 120 tisic je ten system progresivni uz dnes. Clovek co bere 15 tisic odvadi 38 % a clovek co bere 50 tisic odvadi 45 % a dal se to blizi az k tem 48 %.

  • 24. 10. 2017 13:12

    * (neregistrovaný)

    Jo, myslíš to dobře, ale pokaždé tvrdíš něco trochu jiného.
    A teď si vezmi, že ty tomu i tak rozumíš výrazně více, nežli běžný politik i volič. A řekni sám, jak by jakákoli změna za těchto podmínek dopadla? V tom lepším případě by to byla neutrální změna.
    A teď si vezmi, že do toho ještě kecá soud. Ten v minulosti vydal sice naprosto zmatečný, ale závazný, rozsudek že stropy musí být. Proč zmatečný? Protože prý když důchody atp. s odvody lineárně nenarůstají, tak stropy musí být. Ale proč zrovna přesně na x-násobku, proč progrese nevadí, proč degrese nevadí, to už nevysvětlil.

    Takže jak už jsem psal, myslíš to dobře, ale dopadlo by to jako vždycky.

  • 24. 10. 2017 13:23

    jehovista (neregistrovaný)

    Kazdopadne je to v soucasnosti nespravedlivy bordel. Tak proc z toho aspon neudelat nespravedlivy system.

  • 23. 10. 2017 23:54

    Zdeněk (neregistrovaný)

    Bylo by to pěkné kdyby to tak bylo,ale ty parasity co nikdy nedělali berou úplně jiný sociální dávky o kterých se pracujícímu ani nezdá.Na bydlení,ošace­ní,osobního asistenta na začlenění do společnosti,léky zdarma a atd.Co to potom je o tři stovky víc než tito parasiti.

  • 24. 10. 2017 8:35

    Jarmila (neregistrovaný)

    Pokud se dobře pamatuju, tak převod výplaty sociálních dávek se dělal proto, aby se jejich výplata sjednotila a aby se dávky nedublovaly. Jak vidno, moc se to nepodařilo, takže jsme pořád v situaci, kdy nefachčenkové mají vyšší příjem než ti, co pracujou, třebas za minimálku. Pak nutíme pracovat invalidy, odebíráme jim invalidní důchody, a zdraví nefachčenkové jsou vysmátí jako lečo, protože oni jsou přece ti dyškrymynovaný, co je nikdo do práce nevezme, Už se ale nemluví o tom, že dělají všechno proto, aby pracovat nemuseli (a abychom jim nekřivdili, i mezi majoritou je skupina nefachčenků). Takže postupně zavádíme systém, kdy budeme brát těm, co pracujou, a cpát zdroje těm, co se jim dělat nechce? No potěš koště, tak to komunisti měli zmáknutý trochu jinak: taky nejdřív propagovali právo na práci, ale pak poznali, že je hodně lidí, kterým se pracovat nechce, tak zavedli všeobecnou pracovní povinnost. Těm, co se pracovat nechtělo, to aspoň ztížilo zivot. I tak byly vrstvy lidí, co se pohybovali na hraně, i za předchozího režimu existovali vexláci, prostitutky, kšeftaři s kdečím. Ale hodně dnešních nefachčenků prostě muselo pracóvat, i za cenu velké fluktuace, a protože byli prakticky nevzdělaní, dělali jen pomocné a nekvalifikované práce. Ty ale byly tehdy slušně honorované, takže byla vrstva lidí, co jim nějaké vzdělání totálně viselo u zadele.

    No, ale byly volby. A pokud jsem dobře četla Babišovu knížku, tak jeho snem je donutit nefachčenky pracovat a dosáhnout stavu, kdy pracovat se bude vyplácet. Jsem na to zvědavá. My sem přece nepotřebujeme lákat nějaké nevzdělané imigranty, my tu máme vlastních nevzdělaných nefachčenků dost a sami si s nimi neumíme poradit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).