Hlavní navigace

Názory k článku Před důchodem vás vyhodit nemůžou. Ani když tím vlastně poruší zákon?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2019 12:14

    thr

    Docela by mne zajímalo, jak by soudy ve stejném případě rozhodly v případě, že by škola dotyčného nepropustila, ale striktně nabídla přeřazení na jinou práci s poklesem platu (školník, pedagogický asistent, atd.).
    Pokud by tato varianta prošla, tak sice pořád lze kroutit hlavou, ale byla by zachována aspoň minimální logika - byla splněna vyšší ochrana před důchodem, ale zároveň škola respektovala zákonná ustanovení kolem kvalifikace.
    Pokud by ale bylo odmítnuto i tohle, tak pak už by šlo ze strany ÚS o faktické odmítnutí platnosti zákona o kvalifikačních předpokladech v pedagogice a je otázkou, zda by to naopak neotvíralo prostor k žalobě od někoho, kdo se před důchodem musel rekvalifikovat, ač to podle tohoto nálezu bylo vlastně zbytečné...

  • 17. 12. 2019 20:58

    bez přezdívky

    Dobrý večer, neznám podrobnosti tohoto případu, nicméně se domnívám, že se mělo zkoumat (a možná se i zkoumalo):
    1) Jak dlouho byl zmíněný pedagogický pracovník na pozici učitele zaměstnán
    2) Kdy po něm bylo požadováno doplnění kvalifikace
    3) Jak dlouho to zaměstnavatel toleroval nebo mu to nevadilo
    Pakliže se zaměstnavatel obával postihu za neplnění litery zákona, proč se tedy pracovníkem nedohodl, aby se k doplnění vzdělání přihlásil, pokud vím, platí pak nějaká lhůta pro zahájení vzdělávání, poté mohl nastoupit ke studiu (případně pár měsíců formálně studovat) a ze 17 měsíců do důchodu by už asi moc nezbývalo. Vlk by se tak nažral, koza by zůstala celá a daňoví poplatníci by ušetřili statisíce na financování sáhodlouhých soudů od I. stupně až po Ústavní soud. Zdá se mi divné, že takovéto řešení nebylo využito, takže tam zřejmě musely být ještě nějaké jiné okolnosti, o kterých nemáme žádné informace.

  • 18. 12. 2019 18:48

    brk

    Co to bude příště? Nepropustitelný řidič MHD, který rok a půl před odchodem do důchodu přijde o řidičák?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).