Vlákno názorů k článku Potravinové doplňky: byznys za miliardy od anonym - Paní Jarmila asi nebude "zelený mozek", benzín si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2008 9:26

    anonymní
    Paní Jarmila asi nebude "zelený mozek", benzín si krakovat doma nebude, ale asi umí trochu hospodařit a dělá to, co se jí vyplatí nejen po ekonomické stránce, ale i po té kvalitativní.
    Pečení pečiva doma - kdemožně si přečtete, jakým prodejním hitem jsou domácí pekárny - loňské i letošní vánoce budou kromě jiného ve znamení právě domácích pekáren. Pokud nebydlíte v Praze či jiném velkém městě, tak zrovna s pečivem to je bída ... Ráno v 5, 6 vám na vesnickou prodejnu přivezou ony průmyslové rohlíky či housky, vyrobené předešlou noc, do 2 hodin gumové, za socialismu tolik odsuzované. Pak už nic a když jdete v pět z práce, buď je ještě mají, nebo už nemají nic, v horším případě není obchod už ani otevřený. Vezmete auto a pojedete 20-30 km do blízkého SM, HM pro pečivo, nebo se tam rovnou celá rodina za 500ku najíte? Chápu, že mnoho profesí je dnes vzhledem k jejich užitečnosti přepláceno a takoví si lehce vydělaných peněz tolik neváží, a pak jsou schopni za předražené, mleté a nezdravě upečené zbytky utrácet v Mekáči (či jiném nezdravém Fastfoodu přitáhnuvším sem ze západu) peníze /pominu fakt, že takovéto bufáče jsou na západě určené pro socky a u nás se nazývají "restaurace" a chodit do nich patří k bontonu "úspěšných" na korunu nehledících /blbů/. O jídelny či bufáče tolik za socíku rozmohlých s českým jídelníčkem nezavadíte. Tady bych chtěl poděkovat Globusu - na celodenní, celoměsíční stravování bych sice asi finančně neměl, ale jednou za čas ... - za český jídelníček. Jen ty PepsiColy (všimli jste si někdy kromě známé přeslazenosti, z čeho jsou např. značkové Coly /Kofola ovšem vyjma konzervačních látek proti zkažení uvedené sračky neobsahuje/ vyráběny - mimo jiné z kyseliny fosforečné způsobující mimo jiné odvápnění kostí...) by mohli vyměnit za Kofolu, Vineu, TopTopic. A ty porce ... taky slušné, 6 knedlíků vám dají bez přirážky.

    Dnešní hospodyňky bohužel v rámci úspor času, aby měly na cígo a kvákot s kámoškou či se sousedkou, zneužívají nezdravé nabídky různých polotovarů, plných éček, a opouštějí tradiční kuchtění. Ono když si koupíte takový hotový knedlík a přečtete si s lupou (většina lidí to raději ani nečte), z jaké chemie se skládá, tak je nejvyšší čas začít přebudovávat všechna zdravotní střediska na onkologická centra. To samé uzeniny, zvláště ty "akční", vyráběné pro řetězce. Jestli někdo pamatujete socialistický Gothajský salám za cca 30/kilo - to byl výrobek... S dnešním Gothajem se nedá vůbec srovnat. A tak by se dalo pokračovat snad u všeho ...

    Nechci, abychom se vraceli zpátky k chovu slepic na balkoně v paneláku, musí být nějaká rozumná hranice, co dělat vlastními silami a co kupovat. Ovšem i taková vajíčka od slepic doma krmených obilím určitě budou lepší než od těch krmených chemií, byť s opravdu žlutým žloutkem jako od těch "domácích".

    Směji se, když vidím, jak lidé s ochotou utrácejí za módní "bio" výrobky. Nebudeme si nalhávat, ale většinou nejde o zboží od drobných pěstitelů či chovatelů - s kolika dodavateli by museli SM a HM uzavírat smlouvy, aby pokryli svou vlastní prodejní síť. Většinou jde o výrobky velkých výrobců, vyráběných trochu šetrněji, à la socialismus, kdy jsme měli mnohem trvdší potravinářské normy než máme nyní, díky západním lobistům. Ostatně, jeden dobrý známý jezdí po různých podnicích, a tak vidí, jak se "bio" potraviny vyrábějí. Papír snese vše a pokud má přijet nějaká předem ohlášená inspekce, tak se barví listí a tráva na zeleno, jak se dělávalo za socialismu na vojně , když měli přijet papaláši z okruhu. Ale "bio" je dobrý marketingový tah, jak za normální potraviny platit víc než je zdrávo a pokud někomu není líto peněz, proč ne ... Zdraví to neublíží ...
  • 29. 9. 2008 9:58

    asdfg (neregistrovaný)
    Domácí pekárna je v podstatě snobská záležitost s v podstatě dost nesmyslným technickým řešením. V jedné díži mít robota, který to těsto míchá i pekárnu, která ten chleba peče při teplotě 120 - 180 st C, to vzájemně technicky nepasuje, zvyšuje poruchovost a zhoršuje účinnost. Ale dělat to ve dvou oddělených "bazmecích" to nejde, to by se snížil zisk, protože lidi by začali míchat těsto v už nakoupených robotech nebo dokonce ručně a samotná pekárna neboli mikrotrouba je tak jednoduchá věc, že se na tom vydělat v podstatě nemůže. Navíc mouky určené přímo pro domácí pekárny jsou dost dražší než ty běžné a s běžnýma se kvalitní chleba upéct nedá.
  • 29. 9. 2008 14:06

    Jarmila (neregistrovaný)
    Domácí pekárna je možná snobská záležitost, mechanicky naprosto triviální, složité je tam možná jen to programování. Taky ji doma mám a nemůžu si vynachválit. Ne proto, že se v tom dá upéct chleba nebo připravit těsto na rohlíky, ale proto, že předím bylo pro nás pečivo z kynutého těsta - vzhledem k jeho náročné a dost dlouhé přípravě (vypracovat, nechat vykynout, dále zpracovat, upéct v troubě) - luxusem. Dneska ne. Nasypu přísady, zapnu a než mi milá pekárna připraví těsto, udělám jinou práci. Pak vyndám, dám do trouby a nazdar bazar. Obrovská úspora času i financí, protože když si spočítám náklady na doma vyrobené/koupené hotové, jasně vede první varianta.

    Speciální mouky pro domácí pekárnu - nenechte se vysmát, nejsou dražší. Používá se totiž úplně obyčejná mouka jako do jiného pečiva, jen od loňska jaksi o cca 50% zdražila, přičemž boom domácích pekáren na to žádný vliv neměl. Dražší jsou jen směsi v krabičkách, ale ty jsou obecně drahé, jakýsi pokus, jak prodat "leštěný prd".

    Četla jsem kdesi úvahu nad tím, že služby jsou sice pružné odvětní národního hospodářství, ale jejich nevýhodou je, že se bez nich spousta lidí klidně obejde, protože jsou pro ně drahé. Tady se debatovalo o tom, že paní Jarmila to má v hlavě jaksi pošahané, protože se jí vyplatí doma kudlat rohlíky. Zapomněli k tomu hoši dodat, že to nejsou jen rohlíky, to je doma vyprat, vytřít, vyčistit záchod a další. To asi doma dělám jen já. Padala tu taková silná slova, že čas jsou peníze. Ano, makáme ale 24 hodin denně? Asi sotva. Někdo víc někdo míň, ale stejně se točíme kolem 8-10 hodin. 8 hodin tak spíme, to je celkem cca 18 hodin, co teda děláme zbývajících 6 hodin denně? Relaxujeme - fakt celých 6 hodin? Sotva. Takže: vaříme, uklízíme, pereme, žehlíme, staráme se o děti, jdeme do kina, do divadla, občas na výlet, na dovolenou. Někdo si na domácí práce zjedná. Jenže my se na tyto činnosti díváme asi tak, že nám se je nechce dělat, ale on je za nás nikdo neudělá a za korálky už vůbec ne. Takže ať se nám to líbí nebo ne, tipla bych si, že drtivá většina lidí doma sama uklízí, pere, utírá prach, protože žádného černocha doma nemají. Tak za co se pak prokristovanoho stydíme? Vždyť jde jen o jedno: dohodnout se v rodině, co kdo udělá, aby se péče o rodinu rozdělila na všechny členy rovnoměrně, aby se všichni členové podíleli jak na domácí práci, tak na relaxu. Ježkovy voči, buďme šťastní, že máme kolem sebe tolik různých šikovných domácích pomocníků (pračka, sporák, robot, domácí pekárna), kteří nám dávají tolik volného času!
  • 29. 9. 2008 14:32

    asdfg (neregistrovaný)
    No, nechci zacházet do podrobností. Obyčejná mouka, pšeničná, ze které se peče všechno ostatní, se dá v akcích sehnat okolo 10 Kč za kilo. Žitná mouka, které je pro pečení chleba potřebné aspoň třetina, stojí ve stejném obchodě 30 korun za kilo a do slev se nedostává. A v návodech na pečení chleba se ještě občas žvaní o tom, že ta pšeničná mouka nemůže být obyčejná pšeničná, ale je to nějaká mouka s nějakým zvláštním obsahem lepku či co. Každopádně z levné pšeniční mouky koupené někde v Lidlu či podobném obchodě se žádný kvalitní český chleba upéct nedá. Možná ty rohlíky, to nevím.
  • 29. 9. 2008 14:56

    Jarmila (neregistrovaný)
    Mouka se dá v akci sehnat i za méně. Chleba se peče z hlavně obyčejné pšeničné hladké mouky, směs pšeničné + žitné v poměru cca 60:40. Žitnou mouku seženete v prodejnách zdravé výživy i v superhyper za cca 14,- Kč/kg, pravda, není vždycky. Kromě toho můžete použít mouku pšeničnou celozrnnou, žitnou celozrnnou, ale té vám kilo vydrží dost dlouho, drtivým základem veškerého pečiva je pšeničná hladká.
    Že jsou domácí pekárny boom: čemu se divíte, když i ta mouka vylezla za poslední rok o 50% směrem nahoru? Jsou rodiny, co obracejí každou korunu, takže při úspoře 50% za chleba (u ostatních druhů výrobků to jsou taky až 3/4, vím o čem mluvím) mají investici do pekárny do 6 měsíců doma, nehledě na to, že mají denně čerstvé pečivo bez nutnosti chodit na nákup. Pravé požehnání pak je to na vesnici.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).