Článek je velmi zaujatý. Uvědomte si, že když budete chtít na trh uvést lipový čaj, nebo mast ze sádla a propolisu (kterou také dělaly už naše babičky), tak není reálné utratit astronomické částky za testování, jaké je požadované u léčiv. Nemocným s cukrovkou pomáhají snižovat hladinu cukru lístky borůvčí, ovšem když budete prodávat mražené borůvkové listy s nápisem "pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi", budete mít problém. Nemocným s chronovou chorobou zase pomáhá Aloe Vera - snižuje bolestivost, a trochu zklidňuje záněty. Pacienti procházející chemoterapii zase vědí, jaké doplňky jim zmírňují utrpení způsobené vedlejšími účinky terapie. Co uděláte? Zakážete prodej prostředků, které velké spoustě pacientů zlepšují kvalitu života?
Chtěl bych se tey zeptat, proč nenecháte na spotřebiteli, co chce kupovat? Rolí státu je na prvním místě zajistit, aby prodávané zboží nebylo nebezpečné. Pokud někdo prodává čaj, na kterém je nápis "pomáhá ulevit od problémů obvyklých při chemoterapii", a ten čaj funguje, je přece všechno v nejlepším pořádku. Pokud nefunguje, je třeba prokázat, že jde o podvod - nikoliv naopak.
Soused v baráku vyrábí a prodává různé potravinové doplňky. Aby je vůbec mohl uvést na trh (aby dostal příslušná povolení) musel v nich radikálně snížit obsah účinné látky (jinak by byly považovány za léčivo) až na úroveň "cukrové vody".
To ale má logiku, protože co léčí, může i škodit - takže pokud by byl obsah léčivé (čili účinné a tedy potenciálně škodlivé) látky větší, musel by provést testování, a na to asi soused v baráku nemá. Stejně tak asi nemá na případné soudy a náhrady škody, pokud by jím prodávané potravinové doplňky někomu poškodily zdraví. Další otázka je, zda na to celé má odborné znalosti...
No ale výsledek je, že to sice ani neškodí, ale ani nepomáhá, je to jen taková cukrová voda.
Řeší to tak, že je jiné dávkování napsáno na obalu výrobku a jiné sděluje "pokoutně" uživatelům :)
Brácha je včelař a prodává med. Podotýkám, že nepančovaný, na rozdíl od některých směsek ze supermárketů (protože podle jakéhosi přiblblého zákona můžete medy smíchat v poměru např. 1% českého a 99% čínského, který mívá vyšší obsah vody a je proto proti kvašení ošetřen penicilínem, procento neuvedete na obalu, tam dáte jen, že jde o "směs medů z ČR a ze zemí mimo EU" a literu zákona jste splnili taky. Co s vámi udělá preventivně požívaný penicilín si spočítejte sami). Ani na medových etiketách nesmí být jakákoli zmínka o jeho léčivých účincích, přestože je znal snad už i pračlověk.
Nedávno jsem v Normě narazil na "pekařský med", na obalu bylo napsáno, že je určen pouze na pečení nebo do čaje, tak by mě zajímalo co je to zač, kde je zakopaný pes :)
Pekařský med - viz http://www.podnikame.cz/zakony03/index.php3?co=Z2003076
Je to med nekvalitní, přehřátý (a tudíž s vysokým obsahem HMF, což je látka pro lidi neškodná,ale pro včely jedovatá), starý, na počátku kvašení, může mít cizí pachy, prostě kdysi to mohl být dobrý med, dneska je vhodný jen pro výrobek tepelně zpracovaný.
Proto vždy bylo je a bude nejlepší něco od známého "načerno". Potravinářská a farmaceutická lobby zničí vše co by jí mohlo ohrozit.
A jak tu nahoře psal o dlouhým testování, tak se testuje jen jestli to neškodí, ne jestli to pomáhá. Podobný je to třeba se sladidlem, sladidla z rostlin se musej prodávat jako ústní voda a do limonád se přidává jedovatej aspartam.
Co se týká medu, včelaři mají povoleno legálně med prodávat takzvaně "ze dvora" podobně jako třeba víno prodávají malí vinaři. Potom, pokud je včelař taky členem Svazu Včelařů, může prodávat med pod obchodní značkou Český med a Moravský med , Svaz Včelařů tyto značky zaregistroval a dal je svým členům k užívání.
Tím si teda pomohli. Už zbývá, aby pekaři prodávali od pece, chovatelé krav prodávali mlíko ze dvora, řezník prodával maso od špalku a místo do super hyper budeme lítat od čerta k ďáblu. Ještě tomu chybí hliníkový bandasky na mlíko a rozvoz v konvích.
To je všechno napůl věc technická a napůl věc politická. Technická v tom smyslu, že při takovém prodeji musí být dosaženo určité hygienické úrovně. U některých produktů, třeba mléka to už jejich povahou nejde prostředky přiměřenými k finančním možnostech toho malovýrobce dosáhnout. U medu nebo vína to lze. Politická v tom smyslu, že tato skupina malovýrobců má účinný lobbing ve vládě a v byrokracii EU, případně z historie silnou společenskou tradici, prostě se to tak dělá. No a pomalu se dostává ke slovu kritérium ekologické a sice spotřeba potravin na tom místě, kde byly vyrobeny bez nějakého sáhodlouhého převážení stovky kilometrů třeba jen do nějakého velkoskladu supermarketu a potom zase zpátky do jednotlivých provozoven.
Njn, souhlas... on svět ve kterém žijeme má do ideálního daleko. Nezbývá než kupovat med o kterém víte jak vznikl, totéž o mase i jiných potravinách. Když se ty srágory nebudou prodávat, tak je potom přestanou i vyrábět. Obávám se ale, že většině spotřebitelů je to buřt a jen dělají čest svému jménu - spotřebovávají co se před ně postaví.
Vy si protiřečítě a příspěvek nad vámi to již řekl. "Spotřebitele" nezajímá vaše informování, "zákazníka" ano. A v tom je veliký rozdíl - bohužel, v ČR je drtivá většina lidí spotřebiteli, ne zákazníky.
O medu něco vím. S tím mícháním medu to je pravda, med v prodejně označený jako med českého původu může mít klidně jedno procento českého medu a zbytek čímského a podle našich předpisů to je v pořádku. Já toto hodnotím jako rafinovaný podraz Českého Svazu Včelařů, ten má posledních 10 let ve vládě docela silný lobbing, na lidi živící se u nás výkupem a zpracováním medu. Svaz je nebo ještě nedávno byl s těmito podnikateli na kordy, obviňoval je z umělého ovlivňování, snižování výkupních a tím i prodejních cen medu a "okrádání" včelařů včetně krachu firmy patřící z velké většiny Svazu včelařů a zabývající se výkupem a zpracováním medu. S těmi antibiotiky to je vysloveně nesmysl, jakákoliv potravina u nás stopy antibiotik a pár dalších skupin látek obsahovat nesmí. Prodej takového medu by se okamžitě zastavil a prodejce by ho musel zlikvidovat.
Dneska možná. Ono se sem tohoto míchaného medu "ze zemí mimo EU" dovezly mraky asi před 5 léty, kdy z toho byl skandál v Západní Evropě (hlavně v Německu), že v medu jsou rezidua antiobiotik. Protože ho ale nakoupily řetězce, kam myslíte, že ho pustily na trh? Kdo si myslí, že v Čechách, trefil se správně. Byl to med z Číny. Protože jde o med z tropické oblasti, je v něm vyšší obsah vody, antibiotika se do něj dávají, aby nekvasil. Přišlo se na to tak, že tento med fakt nekvasil, a to ani když měl - v medovině. Takže se smíchal s nepatrným množstvím českého medu a hromadně pustil na český trh. V té době taky výkupní ceny českého medu padly doslova na kolena. Takže se tu snědlo něco, co na trh přijít vůbec nemělo. Hlavně že se všichni ohánějí konkurencí a kvalitou. ..
No, med se u nás testuje na antibiotika už podstatně déle. A v medu se objevují hlavně proto, přotože se jimi léčí, lépe řečeno potlačuje onemocnění včelstev nazvané mor plodu případně ještě některá jiná včelí onemocnění. Včelstva napadená morem plodu se u nás likvidují a jediné antibiotické léčivo určené na podporu včelstev je už nejméně 15 let zakázané. Občas se ale stává, že nějakého včelaře napadne někde sehnat nebo ušetřit antibiotika, po lidi nebo pro zvířata a nacpe je kvůli zlepšení zdravotního stavu a tím zvýšení výnosu medu včelám. V takové Číně nebo Argentině se to v komerčních chovech nejspíš děje běžně, pokud med z nich jde tam, kde se to nesleduje, u nás to budou spíše ojedinělé případy u malých včelařů.
Země jako Argentina, Mexiko nebo Čína včely neléčí, nechají je být. Na léčení nemají zdroje. ATB se do medu přidávají jen proto, aby med nekvasil, když už se veze na prodej přes půl zeměkoule.
Ono ty různé "sračky" nejsou jen v medu. Čínou teď třeba zmítá skanál s melaminem v mléce. Nechci být špatným prorokem ani být zapšklým pesimistou, ale byla bych strašně ráda, kdyby ten melamin nebyl v mléce u nás. Jestli se do mléka dává jen proto, aby se nepoznalo ředění mléka vodou a na testu to vypadá, že v mléce je dostatek bílkovin, chtěla bych vidět testy nejen mléka, ale i třeba jogurtů, které jsou nastavovány škrobovým hydrolyzátem a které viděly plnotučné mléko jen na vlastním obalu, hned vedle fialové nebo veselé krávy.
Dovolím si nesouhlasit, protože o tom něco vím. Léčení antibiotiky prodlouží život nakažených včelstev o půl roku až rok. A to znamená rozdíl mezi uhynulo a zůstala jen ztráta nebo uhynulo a předtím to ještě vyneslo za med tolik a tolik. A veterinární nebo starší u nás už nepoužívaná antibiotika nijak zvlášť drahé položky nejsou. Proto jsou ve velkoprovozech v těchto zemích dost využívána. Stejně tak jako i v mnoha civilizovaných zemích je oficiálně povoleno včelí mor plodu léčit antibiotiky, takže pravděpodobnost výskytu medu s antibiotiky tam je. Jen v některých zemích, mezi nimi u nás se nakažená i všechna včelstva na místě likvidují.
Nevím jak u medoviny, ale u jogurtů antibiotika vadí. Pokud se do mléka dostane mléko od krávy s mastitidou (to je zánět vemene, léčí se antibiotiky), jogurt z toho neuděláte, i kdybyste se na uši postavil. Proto se tyto krávy dojí zvlášť a mléko se dává telatům nebo prasatům na krmení, protože stopy ATB jim nevadí. Když takové mléko zamícháte do ostatního mléka a mlékárna na to přijde, tak vám celou dávku proplatí jen minimální částkou a dost na tom tratíte, takže si každý chovatel na to dá radši bacha.
Todle je blbost.Do medu se dostává penicilin a tetraciklin při léčení včelstev a ne při ošetřování nekvalitního medu.Toto léčení
provádí řada zemí i kolem ČR a ne jenom Čína.V ČR se toto neprovádí-proto kvalitní med přímo od včelaře v ČR.
Souhlasím, že minimálně u přírodních prostředků (ale pozor, přírodní jsou i lysohlávky, durman nebo muchomůrka zelená) je jejich účinnost velmi dobře známa, popsána a zdokumentována staletími. Na druhou stranu musíte mít záruku, že se mezi ty lístky borůvčí nedostaly jiné lístky, třeba už ne tak léčivé... v tom bych viděl největší problém, zvládnutí technologie výroby.
Jinak ale všechny tyto přípravky se prodávají... nesmí na nich být uvedeno, že léčí, ale to není tak podstatné - to vám prozradí každý apatykář (ne ale lékárník), leckterý lékař, někdo z rodiny, známý, i pan Google na internetu leccos najde. Čili zase tak zlé to není.
Rozhodně jsou mi milejší přírodní prostředky než skrz naskrz umělý šumivý vitamín C - jeho účinnost je minimálně diskutabilní.
Ani se nedivte, copak si myslíte, že to pojišťovny dělají z lásky ke ke svým klientům? Je to vše svázané se vším, a jde jen o peníze. Je mi nanic zváště z reklam, které jsou cílené na rodiče malých dětí, co všechno by jim měla kupovat, aby byly zdravé. Že je například v jednom kiwi více vitamínu C než v šumivých tabletách, které dráždí žaludek, nikdo nic neřekne.
Není. Ale o to nejde. Pokud reklama tvrdí, že "v jedné tabletě je obsaženo tolik vitaminů, jako v 5kg ovoce" a nelže, jde o nebezpečnou hru "kdo má na reklamě vyšší číslo, vyhraje".
Obsah vitaminů v přípravcích je často daleko za bezpečnou hranicí.
Příklady:
Doporučená denní dávka vitaminu C je 60mg. Některé tablety však obsahují 500mg i více. Donedávna se věřilo, že předávkování vitaminem C je neškodné, poslední výzkumy však naznačují, že tomu tak není.
Nejvyšší bezpečná denní dávka vitaminu A je 2000 m.j. Přesto se prodávají přípravky, které obsahují až 8000 m.j. - dávku, která může poškodit plod nebo zvýšit riziko rakoviny.
Vápník, zinek, selen, vitamin E: Metabolismus této čtveřice je složitě provázán, navíc s vazbou na tuk a vodu, a jednostranné podávání jedné z těchto látek může být neúčinné, nebo naopak může poškodit zdraví.
Ono naznacovat a prokazat je prece jenom drobny rozdil.
Mimochodem a co kdyz tedy spapate na posezeni 5 kg ovoce? Nemelo by to byt pro jistotu nejak regulovano a hlidano?
U přírodních prostředků je problém v kolísání účinnosti. Jedna dávka může mít nějakou účinnost, druhá dávka, hmotností, objemem a vzhledem úplně stejná může mít klidně poloviční účinnost. Výroba různých přírodních potravinových doplňků je proto náročná na testovací metody, výrobní dávka se vždy musí otestovat na účinnost a podle ní doladit koncentraci složek. Nějaká "garážová" výrobna tohle těžko zaručí, takže tyto výrobky potom mají velmi kolísavou účinnost. Škodlivost umělých prostředků je v tom, že přírodní prostředky mají vedle účinné látky ještě další doplňující složky, které účinnost účinné látky doplňují a usměrňují nebo regulují. Umělé prostředky tyto složky nemají.
Zaujatý proti komu? Proti neseriózní reklamě obřích a superbohatých výrobců potravinových doplňků a všech, kteří se s nimi za podíly na prodeji vezou. Nikoli proti spotřebiteli, který (na radu lékaře, i když ten je často rovněž zainteresován), aby tyto prostředky používal. Nikoli proti poctvivým doktorům a lékárníkům, kteří poradí a doporučí, co může pomoci vedle klasické léčby. Snad jedině máte pravdu v tom, nechat vše na spotřebiteli, ale jak se má třeba starý člověk orientovat v záplavě reklamy a neutratit při nákupu málem celý důchod.